galéria megtekintése

Lefoglalták Schmuckék gyanús ajánlásait

1 komment


Bita Dániel

Lefoglalta a rendőrség a VI. kerületi választási irodától azokat az egymással gyanúsan egyező ajánlásokat, amelyet a Fidesz-KDNP és a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták adtak le az önkormányzati választás előtt. Erről Hatvani Csaba, az MSZP terézvárosi elnöke tájékoztatta lapunkat, majd kevéssel később a rendőrség is megerősítette az információt.

Nem ment könnyen. A baloldali összefogás választási bizottsági delegáltja, Kékesi Tibor szeptember végén tett feljelentést személyes adatokkal való visszaélés, közokirat-hamisítás, hamis tartalmú közokirat felhasználása, valamint a választás rendjének megsértése miatt, miután tömeges adategyezést állapított meg a Fideszre és a Szociáldemokratákra leadott ajánlások között.

Az egy lakásban élők nem egymás alá írtak alá. Életszerű, nem?
Az egy lakásban élők nem egymás alá írtak alá. Életszerű, nem?
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az adatok azonossága listaszerű másolásra, illetve a lista egyes elemeinek másolására utal – olvasható a lapunk birtokában lévő feljelentésben, amely szerint az adatok hol megegyező, hol eltérő sorrendben bukkantak fel a két párt ajánlóívein. Az is előfordult, hogy a Szociáldemokraták aláírásgyűjtő ívein az egy háztartásban élők nem egymást követően szerepelnek, hanem beékelődik közéjük egy vagy több idegen ajánló, ami a lakásról lakásra járó aktivisták miatt nem életszerű. De voltak más furcsaságok is, például a Lázár utca páros oldaláról csak az egyik, páratlan oldaláról csak a másik párt gyűjtött aláírásokat.

 

A feljelentés szerint az aláírások összevetése azt mutatja, hogy a mindkét pártot támogató ajánlók szignója a két különböző íven eltérő, ami egyértelműen másolásra utal.

A választáson az is kiderült, hogy a Szociáldemokraták sokkal több ajánlást gyűjtöttek össze, mint ahányan végül a pártra szavaztak. Polgármesterjelöltjük például hiába szedett össze háromszáz aláírást, végül csak 102 szavazatot kapott.

Hiteltelen a hihetetlen gyorsaság

A jelenlegi jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy egy korábbi választásokra készült, fénymásolt ajánlóív alapján „több kézzel” átmásolják a neveket, s ennek köszönhetően váljon valaki jelöltté az időközi voksoláson – mondta érdeklődésünkre Varga-Damm Andrea ügyvéd, a Jobbik képviselőjelöltje Veszprémben.

A jogásznő szerint lehetetlen, hogy akár a legjobban szervezett nagy párt is négy és fél óra alatt összegyűjtsön a szükségesnél is százzal több aláírást, márpedig ez Veszprémben megtörtént. Egyelőre nem árulta el, melyik pártról, mozgalomról vagy jelöltről van szó. Kifogásolta azt is, hogy ezeket az ajánlásokat a választási iroda megsemmisíti, így utólag sem lehet ez esetleges csalások, visszaélések nyomára bukkanni. Gerstmár Ferenc, az LMP jelöltje a mostani időközi választáson nem találkozott olyan esettel, mely a csalás gyanúját vetné föl. A független jelöltként induló ügyvéd, Bősze Ferenc azt válaszolta kérdésünkre, neki sincs tudomása ilyen esetről, de nem is foglalkozik másokkal.

Ajánló aláírásokat – hetvenhat ember segítségével – kizárólag a baráti-ismerősi körökből gyűjtött.

A független civilként induló Kész Zoltán – akit támogatnak a baloldali, liberális pártok és más mozgalmak is – jogsértő magatartásról szintén nem tud, furcsaságokkal azonban találkozott. Volt olyan mozgalom, amelynek az aktivistái tőle kérdezték, hol tudnak Veszprém-térképet vásárolni, mert egyáltalán nem ismerik a várost. A Veszprémhez közeli, s a választókörzetbe tartozó Hajmáskéren pedig az Összefogás Párt aktivistáival találkozott. Ők elmondták neki, hogy újsághirdetés alapján gyűjtenek Szepessy Zsoltnak, a párt országos elnökének. Ez a módszer egyébként nem jogszabályellenes, A Haza nem eladó mozgalomnak például miskolciak gyűjtenek. Tudomásunk szerint a Fidesz is mozgósított más településekről aktivistákat, ám a kormányzópárt jelöltjét nem sikerült elérnünk. (H. F.)

Kékesit korábban tanúként hallgatták ki, és ígéretet kapott, hogy a rendőrség lefoglalja az ajánlásokat, ez azonban tájékoztatása szerint csütörtökig nem történt meg. Ezért tegnap a Fővárosi Főügyészséghez fordult, mivel hétfőn lejár a választásoktól számított 90 nap, ameddig a helyi választási irodának őriznie kell a dokumentumokat. Utána megsemmisítik őket.

A Fővárosi Főügyészség lapunkkal annyit közölt: megtették a szükséges intézkedést, további tájékoztatást a nyomozóhatóság adhat. Utóbb a rendőrség is azt válaszolta kérdésünkre, hogy az eljárás lefolytatásához szükséges bizonyítási eszközök lefoglalása megtörtént. Szerencsére még az iratmegsemmisítő bekapcsolása előtt.

Egyre bővül a mezőny

Újabb két jelölő szervezetet vett nyilvántartása a NVB pénteken, így 18-ra nőtt a február 22-i veszprémi időközi választáson indulni kívánó pártok száma. Mohos Gábor jegyzőtől megtudtuk: eddig huszonegyen vették át az ajánlóíveket, tizenhárman függetlenként próbálkoznak, míg nyolc jelölt mögött valamilyen politikai szerveződés áll. Az ajánlások gyűjtésére két hét áll rendelkezésre, ebből öt nap már eltelt. Akik sikerrel veszik az első akadályt, és összegyűjtenek 500 érvényes támogató aláírást, ezúttal is egymilliós kampánytámogatást kapnak. (L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.