Lefegyvereztek a magyarok 40 horvát rendőrt, előtte órákig közösen dolgoztak

Horvátország menekültügyi rendszere összeomlott, az embercsempészek gyakorlatilag egy nap alatt legyűrték Horvátországot, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő Beremenden tartott tájékoztatóján.

Kovács Zoltán azt mondta, mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba, 40 horvát rendőr kísérte őket, velük szemben egyébként a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt őrizetbe vették.

Itt még viselhették a fegyverüket a horvát rendőrök
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Bakondi György azt mondta, éjfélre 41 km-en készül el a gyoda. Példátlannak nevezte, hogy előzetes értesítés nélkül 40 felfegyverzett horvát rendőr lépett be Magyarország területére, őket a magyar rendőrök lefegyverezték - írta az Origo.

Tudósítóink ott voltak, amikor Horvátországból megérkezett a határhoz a vonat, ahol megállt és a mozdonyvezető nem volt hajlandó tovább menni a szerelvénnyel. A határon tartózkodó maroknyi magyar rendőr kérte a mozdonyvezetőt, hogy a legközelebbi magyarországi állomásra vigye tovább a szerelvényt. Erre csak azután volt hajlandó, hogy telefonon engedélyt kapott. Ezt követően érkezett meg a vonat Magyarbólyra. Útközben még egy magyar rendőr is felszállt a mozdonyra, ahol három horvát vasutas és két horvát rendőr tartózkodott. Miután a horvát vonat megérkezett Magyarbólyra, már az állomáson várakozott egy magyar vasúti szerelvény. A horvát rendőrök a magyar kollégáikkal közösen szállították le vagononként a menekülteket és segítették fel őket a magyar vagonokba. Ez a művelet több órán keresztül zajlott, közben a horvát rendőrök - mint az fotónkon is látszik - végig hordhatták a fegyverüket. Amíg a magyar szerelvény nem futott ki Pécs felé, nem fegyverezték le a horvátokat - tapasztalták tudósítóink.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.