galéria megtekintése

Leépít és kiszervez, de a nyári olimpiára új stúdiót épít az állami média

5 komment


Bednárik Imre

Újabb kiszervezésekre készül az MTVA vezetése, úgy tudjuk, a 129 fős csoportos leépítés részeként elküldik a reklámértékesítéssel foglalkozó munkatársak és a műszaki gárda egy részét. Idén közel 10 milliárd forint ment el az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítására, a 80 milliárdos büdzsé is úgy elég, hogy az MTVA február óta nem fizeti a hiteleit, így 8-9 milliárd forintja maradt pluszban.

Lapunk információi szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) még karácsony előtt el akarja indítani a csoportos létszámleépítést, amelyet múlt héten jelentett be a fővárosi munkaügyi központnak.

Több milliárdba kerül a hírcsatorna fenntartása
Több milliárdba kerül a hírcsatorna fenntartása
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az állami média vezetése most 129 dolgozójától akar megválni, 9 vezető, 92 ügyintéző, 22 ügyviteli alkalmazott és 6 fizikai foglalkozású dolgozó elküldését tervezik. Az érintettekkel még idén közlik, hogy nem tartanak igényt a munkájukra, s a felmondási idő lejárta után, január végével szüntetik meg a munkaviszonyukat. A Magyar Nemzet információi szerint a Hirado.hu szerkesztői közül már többeknek fel is mondtak, azoknak pedig, akik maradtak, jelentősen csökkentették a fizetésüket, bruttó 700 ezer forint helyett a jövőben bruttó 280 ezer forintot vihetnek haza.

 

Az állami médiában jelenleg közel 2200-an dolgoznak, s ez lesz az ötödik nagy leépítés. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további 200 munkavállalótól váltak meg, s idén januárban 177 ember kirúgását jelentették be.

Úgy tudjuk, hogy az MTVA vezetése újabb kiszervezésekre készül, az elbocsátások egy része ezzel függ össze. Várhatóan a reklámértékesítéssel foglalkozó munkatársak közül küldenek el többeket, miután nemrégiben a Hamu és Gyémánt kiadó tulajdonában lévő Média Services Company Magyarország (MSC) nyerte el a közmédia televíziós, rádiós és online reklámfelületeinek értékesítésére kiírt pályázatot. Információink szerint az MTVA műszaki szakembereinek egy részét is elbocsátják, többeket kiszerveznek az Antenna Hungáriához, amely biztosítja az országos televízióműsor-szórás szolgáltatását Magyarországon.

A kiszervezésekkel kapcsolatos kérdéseinkre az MTVA-tól azt a választ kaptuk, hogy Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató a Kreatívnak adott interjújában már elmondta, hogy a reklámértékesítés átkerül az MSC-hez a jelenlegi szakembergárdával egyetemben, rájuk a cég számít a jövőben is. További kérdéseinkre azt közölték, hogy azokra jelen pillanatban nem áll módjukban válaszolni, s türelmet kérnek.

Az MTVA idei több mint 80 milliárd forintos költségvetését nagyon megterhelte az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítása. A két új adó 2015-ös büdzséje 10 milliárdra, 2016-os, teljes évi fenntartása pedig 14-15 milliárd forintra rúghat. Vaszily Miklós a szakszervezetekkel történt egyik egyeztetésén azt mondta: az alap 2016-os gazdálkodásában meghatározó lesz, hogy egész évben működik az M1 és az M4 Sport, jövőre futball Európa-bajnokság és olimpia lesz, amelyre új stúdiót kell építeni. Mindez jelentős pluszkiadásokkal jár majd.

Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató
Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató
Kocsis Zoltán / Népszabadság

Az állam nemrégiben átvállalta az MTVA 47,2 milliárdos adósságállományát. Ezzel kapcsolatban Vaszily ugyanezen a fórumon azt mondta, az MTVA idén januárban törlesztett utoljára a bankoknak, mert hitelfizetési moratóriumban állapodott meg velük. Az így felszabaduló összeget már idén is a működésre fordították. Lapunk számításai szerint így az MTVA-nak 8-9 milliárd forintja maradt idén pluszban.

Információink szerint az MTVA várhatóan a jövő év második felében indíthatja el a két új tévécsatornáját, mert 2016-ban elsősorban a futball Európa-bajnokság és az olimpia közvetítésére koncentrál. Vaszily Miklós ezzel kapcsolatban korábban arról beszélt, hogy kötelezettség terheli az MTVA-t, hogy két további csatornát, egy kulturálisat és egy oktatásit indítson a közeljövőben. A „kötelezettség” nyilvánvalóan abból adódik, hogy idén júliustól az első programhelyekre kerültek a köztelevízió csatornái a digitálistévé-szolgáltatásoknál, és a törvény alapján hat „közcsatornát” kötelező a digitális csomagokban terjeszteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.