galéria megtekintése

Lebukott a Kreml újabb hazai hídfőállása

17 komment


Nyusztay Máté
NOL

Vlagyimir Putyin magyarországi "üzenőfüzete" az ukrajnai tankeladás álhírével kétes népszerűséget szerzett kommunistabarát szélsőjobboldali honlap. És nem az egyetlen: egy teljes propaganda-hálózatot tárt fel a Political Capital és az Átlátszó.

Néha felszínes, ám korántsem veszélytelen az a putyinista propaganda, amely már a magyar közösségi médiában is terjed az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Nincs két hete, hogy egy egyébként marginális szélsőjobboldali portál diplomáciai botrányt robbantott ki egyetlen álhír közlésével.

A hidfo.net fényképe a tankokról
Forrás: Facebook

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, az orosz külügyminisztérium egy azelőtt alig ismert magyar hírportálon, a Hídfő.net-en megjelent "információk" alapján azzal vádolta meg hazánkat, hogy – az EU-s fegyverexport-szabályokat megsértve – tankokat szállítunk Ukrajnának. A magyar külügy cáfolta az "értesülést", és mint kiderült, a vasúti szerelvényekre rakott T-72-es harckocsikat valójában a nyírteleki hadianyagraktárba szállították, selejtezésre.

 

Druzsba

A Hídfő.net-ről – amellett, hogy feltűnően oroszbarát híreket közöl – az is kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) hozta létre (de miután az MNA korábban kettészakadt, nem világos, hogy jelenleg milyen kapcsolatban állnak). Arról viszont kevesebb szó esett, hogy az oldal egy kiterjedt online propagandagépezetnek csupán az egyik – ahogy láthattuk, nem is elhanyagolható méretű – "fogaskereke".

Cseppben a tenger

"A Hídfő.Net olyan, mint cseppben a tenger: marginális szerepe ellenére az európai szélsőjobboldal sok vonását magán viseli" – állapította meg frissen publikált elemzésében a Political Capital (a PC több kutatást szentelt már a putyini propaganda-hálózat feltérképezésére, ezeket alább ismertetjük – a Szerk.)

Kremlinológia

A politikai elemző műhely megállapítása szerint a Hídfő orosz propagandát folytat, sok kérdésben nyíltan szimpatizál a szélsőbaloldallal, és nyugatellenes. A Hídfő.Net a Magyar Nemzeti Arcvonal hazai és külföldi kommunista szervezetek felé történő szervezeti és ideológiai kapcsolatépítésről tanúskodik, amely elsősorban a Kreml érdekeit szolgálja – a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szervezetekkel ápolt kétoldalú kapcsolatai miatt.

A portál szorosan kapcsolódik az egyik legnagyobb szintén orosz propagandát folytató szélsőjobboldali, összeesküvés-elméleti Facebook-oldalhoz, az igen népszerű, 43 ezer like-kal rendelkező „Titkolt hírek képekben" gyakran idézi forrásként – derül ki az elemzésből.

Kispajtások

Az állítólagos tankeladásról megjelent információ azonban nem csak hogy hamisnak bizonyult, hanem rámutatott arra is, hogy az orosz propaganda néha meglehetősen esetleges és felszínes. "Adott esetben egy háromezer fős látogatottsággal büszkélkedhető honlapon megjelenő egyetlen bejegyzésre és egy meglehetősen marginális erőszakszervezetre építve építette fel akcióját. Oroszország tehát nemcsak a Jobbikkal, hanem a politikailag kevésbé jelentékeny, erőszakos szélsőjobboldali szervezetekkel is kapcsolatépítésre törekszik, melynek jelentőségét nem szabad alulbecsülni Oroszország szakadár fegyveres csoportokat felhasználó ukrajnai polgárháborús tevékenységének fényében" – hangzik az elemzők vészjósló következtetése.

Győrkös-Thürmer tengely

Azt is figyelemreméltónak tartja a PC cikke, hogy a Győrkös István által 1989-ben, a külföldi emigráció Hungarista Mozgalmának folytatásként létrehozott arcvonal 2012-ben a „kommunistákkal" fenntartott kapcsolatok mentén (is) kettészakadt. Az MNA vezetősége ugyanis különbséget tett az úgynevezett internacionalista „cionbolsevizmus" és a „nemzeti érzelmű kommunisták" között. Utóbbiak közé sorolja Kassai Ferenc, a Hídfő.Net publicistája az Alekszandr Dugin által kidolgozott „eurázsiai ideológiát" követő Orosz Föderáció Kommunista Pártját és vezetőjét, Gennagyij Zjuganovot.

A nemzeti kommunizmust a „népi érdek képviselete és következetes cionizmusellenesség" jellemzi, s teszi elfogadhatóvá a Győrkös vezette MNA számára. Noha az MNA Thürmer Gyula Magyar Munkáspártját nem tekinti a nemzeti kommunizmus igazi zászlóvivőjének, elismeri a pártot a „magyarság valódi érdekeinek" igaz képviselőjeként, mellyel ha tartós együttműködést vagy szövetséget nem is tart elképzelhetőnek, de az „akcióegység lehetőségét" nem zárta ki. Az „akcióegység" pedig 2012 novemberében megvalósult, amikor a kilakoltatások ellen tartott érdi szolidaritási tüntetésen egyaránt beszédet mondott Thürmer Gyula és az MNA képviseletében ifj. Győrkös István, Győrkös István fia.

Az elemzésben hivatkoznak a Népszabadság korábbi értesülésére, miszerint az MNA és a Munkáspárt közötti együttműködés már korábban felmerült az MNA 2012. szeptemberi pártalapítási kísérletekor, a szakadárok szerint végső esetben maguk Győrkösék által alapított „saját kommunista párt" révén. A szakadás után a Győrkös vezette MNA továbbra is célkitűzésként jelölte meg a nemzeti kommunisták felé történő nyitást a „társadalom mozgósítása" érdekében, sőt, bizonyos szempontból szerencsésnek tartották az „árulók" kiválását a kényes politikai tervek megvalósítása előtt. 2013-ban az MNA munkásállamról szóló ideológiai írásai jelenhettek meg ideiglenesen a kommunista.net és a RED-HELP honlapokon a „cionbolsevizmus érvényesüléséig". Helyettük 2013-ben létrejött az egy orosz cég által is támogatott, és színtiszta orosz politikai propagandát terjesztő „nemzeti érzelmű radikális baloldali hírportál", a Bal-Rad.

Zúgva száll

Az elemzés az MNA ideológiai felkészültségére is kitér: „Ismerjük az irodalmat, a Távol Moszkvától, a Távolban egy fehér vitorlától a Volokalamszki országútig. Tudjuk ki volt Oleg Kosevoj és az Ifjú Gárda. Ismerjük az indulókat, dalokat, hibátlanul elénekeljük az Internacionálét (nem úgy, mint Bajnai és Gyurcsány). De ismerjük a „Zúgva száll mint a győzelmi zászló"-t is, és a Vörös Csepel mellett (táborainkban is felhangzott a „Dalok és indulók szerepe a mozgalmak térnyerésében" előadásokon) még sok-sok indulót. A sztahanovista mozgalmat, a Munka Hőse kitüntetést megérdemlőket és tudjuk, ki volt Pokriskin. Nem nagyképűsködni akarunk, hanem azt bemutatni, hogy van rálátásunk a dolgokra."

Neojósok

Emellett az MNA egészen meglepő geopolitikai tájékozottságról is bizonyságot tett a PC cikke szerint, hiszen már 2013 szeptemberében figyelmeztettek az Ukrajnában lehetséges újabb „narancsos forradalom" és a nyomában járó polgárháború veszélyére, melynek során „könnyen elképzelhető, hogy Moszkva az orosz lakosságot menteni fogja, és az ország több részre szakad".

Mindez aligha tekinthető véletlennek az Alekszandr Dugin által már évekkel ezelőtt felvázolt és nyilvánosságra hozott orosz forgatókönyvek és vélhetőleg kidolgozott katonapolitikai stratégiák fényében. Az erőszakos szélsőjobboldali szervezetek orosz kapcsolata és a putyini ideológia iránti elkötelezettsége veszélyes lehet Magyarország és egész Közép-Kelet-Európa stabilitására nézve.

Szebb jövő

Propaganda-hálózat a Facebookon
Forrás: Political Capital

Az oroszpárti szélsőjobboldali portálok hálózatának feltérképezésére a napokban az Átlátszó.hu is ráfeküdt: a kiszivárogtató portál több olyan oldalt talált, amelyek orosz szerverről üzemelnek, illete oroszpárti híreket közölnek. Ilyenek a Deres.tv és a Szentkorona Rádió (utóbbi a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom internetes rádiójaként funckionál, alapítója és főszerkesztője a HVIM jelenlegi társelnöke).

Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy a hidfo.net-en kívül az MNA-hoz egy másik oroszbarát szélsőjobboldali oldal is köthető: a jovonk.info, amely szintén orosz propagandát harsog, egyik forrásuk például a nyíltan Kreml-párti, orosz állami hírforrásnak tekinthető Russia Today. A jovonk.info-t az MNA-ból kivált Szalma Gábor regisztrálta 2008-ban, ma viszont már a kanadai székhelyű anonimitás-szolgáltató Contact Privacy Inc. rejtegeti a domain valódi tulajdonosát.

"Érdekesség, hogy a hidfo.net tankos cikkét a jovonk.infon nem találtuk meg, de a deres.tv  szinte változatlan formában hozta le a magyar tankokról szóló hírt. A deres.tv korábban arról írt, hogy az ukrán hadsereg a civileket gyilkolja, és hogy Luhanszk kiéheztetése az ukránok miatt folyamatban van" - írta az Átlátszó.

Felkerültünk a térképre

A hazai szélsőjobb oroszpártiságáról korábban több kutatás is készült. A Political Capital még tavasszal – Kovács Béla Jobbikos politikus kémügyének nyilvánosságra kerülése után – kiterjedt kutatást végzett az európai szélsőjobboldali pártok orosz kapcsolatairól, majd a nyáron újabb felmérést végeztek, ezúttal a putyini propagandagépezet magyarországi (online) hálózatát térképezték fel.

Ukrán hadifoglyok megalázása Donyeckben

Maxim Shemetov / Reuters>

Utóbbi kutatásban több hajmeresztő megállapítást tettek. Az online kommunikációs térben is új szakaszába lépett az Ukrajna ellen indított orosz offenzíva: a Kreml a polgárháborús állapotokra rájátszó Facebook-kampánnyal szítja tovább a feszültségeket, a kelet-európai újnacionalista érzületeket kihasználva a térségbeli országok közvéleményét is igyekszik formálni. A kutatás egyik legérdekesebb megállapítása az volt, hogy a kampány egyre erőteljesebb Magyarországon is.

Pasarán!

A PC felvázolta az orosz érdekeket szolgáló internetes kampány általános jellemzőit is. Megállapításuk szerint a kampány nevesített célja az állítólagos nyugati médiamonopólium vagy „kommunikációs blokád” megtörése, Magyarország esetében pedig „Kelet-Ukrajna önvédelmi hangjainak” eljuttatása a magyar közvéleményhez. 

A hamis vagy egyoldalú információk egyszerre szolgálják a kelet-európai etnikai feszültségek felerősítését, az ukrajnai polgárháború további eszkalációját és egy olyan általános „áldozati diskurzus” prezentálását, amelyben a Moszkva által felfegyverzett szeparatisták a helyi lakosságot a „kijevi juntától” megvédő szabadságharcosoknak tűnnek.

Dezinformációs célra nem csak bizonyos honlapokat, hanem egész közösségi médiahálózatokat használnak a Facebook, blogok és a mainstream média összekapcsolásával, egyértelműen építve a célországokban működő szélsőjobboldali orgánumokra, illetve Oroszországnak az európai szélsőjobboldali pártokkal fenntartott kitűnő kapcsolatrendszerére.

Nemzetközivé lett

A helyi, nemzeti szinten folytatott kampány egy nemzetközi kampány részét képezi, mind az online, mind az offline térben. A dezinformációs kampány nem egyszerűen hamis hírek terjesztéséből áll – olvasható a kutatásban –, hanem egy jóval hatásosabb konspiratív keretben érvényesül.

Az üzenetek megfogalmazói a „globális elit” uralomért folytatott harcának részeként és/vagy cionista összeesküvésként értelmezik az eseményeket, ezzel a hamis információk még inkább alkalmasak a közvélemény befolyásolására. A kampány felületét részben a már meglévő, sokszor konspiratív tartalmú internetes oldalak, részben újonnan létrehozott belföldi és nemzetközi oldalak jelentik. Ennek példáját láthatjuk Magyarországon is, ahol az egyik legnagyobb látogatottságú konspiratív oldal, a „Titkolt hírek képekben” egy kiterjedt konspirációs hálózat részeként nyilvánvaló oroszbarát propagandát folytat, éppúgy, ahogyan a márciusban létrehozott „Kiállunk Oroszország mellett” elnevezésű oldal is. Ez utóbbi Facebook-oldal bevallottan elfogultan tájékoztat a „liberális, atlantista média” ellenében az ukrán krízisről és a harcokról.

Bevált recept

A propaganda fő elemei a következők:

1) az Egyesült Államok és Kijev konspirációba ágyazott démonizálása,
2) az ukrajnai szeparatista törekvések felkarolása,
3) az orosz diplomácia és Putyin álláspontjának kritikátlan bemutatása,
4) a kelet-ukrajnai harcokról való „háborús tudósítás”.

A Nyugat és az USA ebben az értelmezési keretben egyrészt sikeresen manipulálja és titkosszolgálati eszközökkel megtéveszti Nyugat-Ukrajna népét, miközben a NATO a Közel-Kelet után a Balkánon sorakoztatja fel erőit egy „háborús forgatókönyv”, azaz provokáció érdekében. A kijevi vezetés a Nyugat bábjaként jelenik meg, minden minisztériumban nyugati tanácsadókkal körülvéve és irányítva.

Az érvelésben megtalálhatjuk a Koszovóra való jellegzetes hivatkozást: ha a Nyugat támogathatta az albán szeparatistákat, akkor az oroszok is megtehetik ugyanezt a kelet-ukrajnai „önvédelmi erőkkel”, különben kettős mércéről van szó. Az orosz elnöktől vett idézetek egyrészt a nemzetközi jogra hivatkozva igyekeznek igazolni a katonai-diplomáciai lépéseket, másrészt általános világ-összeesküvési keretbe helyezik a történéseket.

Csatolósok

A Facebook oldal egyértelműen a szeparatizmust támogatja. Ilyen üzenetet hordozó képeket publikált a szélsőjobboldali Jobbikhoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomtól és a moldáv ifjúkommunistáktól is. A HVIM tagjai ál-kalasnyikovokkal pózolva a magyar kisebbség által lakott ukrajnai és romániai területek Magyarországhoz való (vissza)csatolása mellett állnak ki a donyecki „Új Oroszország” mellett. A kampány hatásossága lemérhető azon, hogy a vitatott képet, az oldal nem kis büszkeségére, több magyarországi és romániai mainstream médium is leközölte.

Távozz tőlem, junta!

A teljes információhiányt kihasználó kelet-ukrajnai harcokról szóló „tudósítások” fő célja a fasisztának nevezett „kijevi junta” további démonizálása és a civil lakosság megfélemlítése/bevonása a harcokba a civil áldozatok képeinek bemutatásával, az ukrán hadsereg és a „szélsőségesek” kegyetlenkedéseiről való dezinformálással (pl. terhes nő meggyilkolása, emberek elégetése). Az ukrán „fasiszta fegyveresek” hadműveletei pedig az oldal értékelésében elegendő indokot szolgáltatnak az esetleges orosz beavatkozáshoz.

Bár a legutóbbi csapatvisszavonások fényében ez egyre kevésbé tűnik valószínű opciónak, az ilyesfajta nyilatkozatok és a közvélemény megdolgozása tág retorikai lehetőséget biztosít az orosz diplomácia számára a jövőbeni manőverezésre Ukrajna sorsát illetően.

Toborzó iroda

A háborús propagandára jellemző, hogy ez az oldal is közölte a szeparatisták angol nyelvű toborzó videóját, amelynek segítségével többek között külföldiek részvételére is buzdítanak, ezzel rácáfolva a Kreml külföldi beavatkozást (pl. a csecsen harcosok részvételét) tagadó nyilatkozataira.

A dezinformáció mellett a „hadi tudósítások” sok lényeges információt is bemutatnak a szembenálló felek lépéseiről. A politikai nyilatkozatoktól a szétlőtt járművekig, a nyugati média szelektívebb tudósításától eltérően lokális hírdömpinggel árasztják el az olvasót, ami kitűnően alkalmas a nemzetiségi-nyelvi ellentétek, a pánik és a háborús pszichózis fenntartására.

Az oldal azonban nemcsak a híreket interpretálja elfogultan, hanem hivatkozott hírforrásai szinte kizárólag az orosz médiából (pl. Itar Tass, Oroszország Hangja) vagy a magyar szélsőjobboldali orgánumokból kerülnek ki, utóbbiak közé tartozik a Jobbik második nyilvánosságának tekinthető kuruc.info portál. Mindez újabb bizonyítékát adja általában a magyar szélsőjobboldal és specifikusan a Jobbik Oroszországhoz való politikai kapcsolódásának.

A mi Bélánk

A „Kiállunk Oroszország mellett” oldal belpolitikai üzenetei összhangban vannak a Jobbik kommunikációjával: a párt politikai stratégiájának megfelelően a baloldalt, például Bajnai Gordont ugyanúgy támadja, mint Orbán Viktor kormányfőt és a Fideszt. Utóbbival szemben az oldal védelmére kelt az Oroszország érdekében folytatott kémkedéssel gyanúsított jobbikos európai parlamenti képviselőnek, Kovács Bélának is.

NGO-diplomácia


A „Kiállunk Oroszország mellett” oldal magyar facebookos közvetlen dezinformációs hálózatába számos magyarországi és külföldi oldal beletartozik. A hálózat egy érdekes tagja a Szlovákiában bejegyzett, de magyar nyelvű, elvileg baloldali-marxista Magyar Ifjúsági Közösségi Szervezete (MIKSZ) is. A MIKSZ elenyésző facebookos támogatottságot tud felmutatni, mélyen beágyazott azonban az orosz érdekeket potenciálisan kiszolgáló (pl. The International Committee for Solidarity with president Lukashenko, Venezuelai Egyesült Szocialista Párt magyar barátai, World Federation of Democratic Youth, Communist Party of Ukraine, Transistria stb.) oldalak hálózatába.

A MIKSZ jó példa továbbá az európai álcivil szervezeteken keresztül történő „NGO-diplomáciára”. A 2010-ben indult oldal ugyanis 2011-ben és 2012-ben minimális tevékenységet mutatott, hogy 2013-ban hirtelen feléledve az orosz geopolitikai nézetek és ukrajnai érdekek aktív hangoztatójává váljon. 2014. januártól a szervezet több, az ukrajnai forradalmat elítélő képet és megjegyzést jelentetett meg Fabrice Beaur-tól, aki a szélsőjobboldali francia, Amerika-ellenes és anticionista, Nemzeti Európai Közösségi Párthoz kötődik. A párt egyike volt a krími referendumot legitimáló külföldi szervezeteknek.

A viszonylag kevés év eleji bejegyzés után a MIKSZ elismeri és legitimálja az új donyecki államot, az ukrán hadsereget pedig – bekapcsolódva a háborús propagandába – „fasiszta gyilkos rohamosztagosoknak” nevezik. Az ukrán sorkatonákat dezertálásra buzdítják, támogatják az orosz katonai beavatkozást, rémhíreket terjesztenek (az ukrán hadsereg „harcok során ismeretlen, külföldi gyártmányú lőszereket, továbbá mérges gázokat” is bevetett), illetve megjelentetik a korábban említett toborzó-videót is.

Békemenet

A MIKSZ a „Kiállunk Oroszország mellett” oldallal együtt felhívja a figyelmet egy új Facebook-kampányra, amely a civilek tiltakozását hivatott megjeleníteni a donbasszi terrorelhárító műveletek ellen, a „donbasszi emberek megmentéséért”. A résztvevőktől azt kérik, hogy videókat, képeket készítsenek magukról vagy családjukról a „”#SaveDonbassPeople” tábla fenntartásával. Ha valaki ezután beírja a Facebook-keresőjébe a fenti kifejezést, üzenetek és képek tömegével találja szembe magát, megjelenítve a részben manipulált, részben tényleges civil tiltakozást, ezzel alulról szerveződő, tömegek által támogatottnak mutatva a szeparatisták harcát és az orosz diplomácia által hangoztatott „népszuverenitás” emberi jogi ügyét.

Titkolt hírek

A nagyrészt konspiratív tartalmú „Titkolt hírek képekben” oldal már januártól ráállt az orosz vonalra, szinte kizárólag az ukrajnai eseményekre fókuszálva. A korábban említett propaganda-elemek itt is megjelennek, a keretezés azonban egészen más. A krími orosz agressziót már jól ismert módon az Egyesült Államok vezette összeesküvésével magyarázzák, mely szerint „a jenkik haditengerészeti bázist akartak építeni a Krím-félszigeten”, ami az erre vonatkozó nemzetközi megállapodások alapján nyilvánvalóan hamis információ.

A korábban a „Kiállunk Oroszország mellett” oldalon is megtalálható sporadikus antiszemitizmus a „Titkolt hírek” oldalon már rendszerszintű tényezővé válik. Például az odesszai konfliktus halálos áldozatait egy olyan telefonbeszélgetés alapján magyarázzák, amely „arról tanúskodik, hogy Kolomoisky zsidó származású ukrán milliárdos rendelte meg 1 millió dollárért az Odesszában történt tömegmészárlást. Ő volt az, aki fejpénzt ígért minden Kelet-Ukrajnai önrendelkezést támogatóért és elfoglalt épületért.”

Az Európai Unió és a 2014-es választások ellen irányuló írás gyakorlatilag a „cionista érdekekkel” azonosítja az Uniót, amely Izraellel együtt harcol „Európa uralmáért”. Itt is megjelenik a politikai mainstream támadása: „2001-ben maga Martonyi jelentette ki egy magánbeszélgetésen, hogy Európa logisztikai központja Magyarországon lesz (az épületek és lakóparkok elkészültek, a pesti és budai paloták üresen várják lakóikat). Ehhez azonban kevés, ha Izrael csak Magyarországot foglalja el, ami túlnyomó részt már megtörtént.”

Gyíklények földjén

A „Titkolt hírek képekben” közvetlen facebookos hálózata 13 konspirációs oldalt tartalmaz. Ezek közül több is foglalkozott, jóval kisebb terjedelemben, az ukrajnai krízissel. A konspirációs skála egyik végén találhatók azok a magyarázatok, melyek mind az orosz, mind az amerikai „machinációkat” egy általános világhatalom létrehozásának céljával magyarázza, melynek érdekében az USA és Oroszország tulajdonképpen összejátszik. Erre a holisztikus magyarázattípusra példa a Zeitgeist Hungary oldal.

Egy fokkal specifikusabb magyarázatot ad a Wake up movement (Ébredj Mozgalom), a történéseket a Wall Street és a NATO agressziójaként beállítva, amivel a Nyugat meg akarja akadályozni Oroszországot a pénzügyi rendszerét a dollártól függetlenítő „aranyalapú rubel” bevezetésében.

A skála másik végén helyezkedik el a „Láss, ne csak nézz” oldal, amely „cionista fasiszta összeesküvés” elleni erőként látja Oroszországot. Véleményük szerint Putyin az olaj- és gáz-alkukkal sikeresen megakadályozta, hogy Szíriában a fasiszta szaúdiak és cionista szövetségeseik, Ukrajnában pedig a cionista EU vegye át a hatalmat. A nézetek ilyesfajta összekapcsolódása ún. fúziós konspirációs elméletként működik, és összességében hozzájárul egy olyan általános bizalmatlansági attitűd és politikai légkör fenntartásához, amelyben az oroszországihoz hasonló célzott kommunikáció és manipuláció kiválóan tud érvényesülni.

Egyszerű világmagyarázó „képességük” mellett a konspiratív és dezinformációs tartalmaknak különös súlyt ad az újmédiába történő beágyazottságuk és jelen esetben egy globális kampányhoz történő illeszkedésük. A „Kiállunk Oroszország mellett” oldalon az is kiderül, hogy a magyar közvéleménynek szóló üzenetek részét képezik egy globális kampánynak, egyik állomásaként például a május 28-án tartott szolidaritási tüntetéssel Új Oroszország mellett New Yorkban.

Végső soron a kampány gyümölcse beérni látszik, hiszen a polgári lakosságot ért atrocitások és áldozatok által sokkolt kelet-ukrajnai közvéleményre hivatkozva az Oroszország Hangja már Ukrajna polgárháború utáni felosztását latolgatja - írta júniusban a Political Capital.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.