galéria megtekintése

Megkezdődött a sztrájk az autóiparban

9 komment

Hírösszefoglalónk

Kétórás figyelmeztető sztrájkba kezdtek a sopronkövesdi járműipari beszállító, az Autoliv munkatársai. Nem fogadták el a kft. vezetőinek 8 százalékos béremelési ajánlatát, tizenkét százalékos bérnövekedést akarnak elérni.

A Kisalföld információi szerint jelenleg a rengeteg túlórával együtt 140 ezer forintot visz haza havonta a dolgozók zöme. Nem csoda, hogy jelentős a munkaerőhiány, a munkatársak túlhajszoltak. A két műszakot érintő sztrájk következtében leállt a gyár, a dolgozók nem hagyták el munkaterületüket.

A sztrájk délután háromkor befejeződött. Marsitsné Horváth Marianna, az Autoliv szakszervezeti csoportjának vezetője tudósítónknak elmondta: elsősorban a béremelésért szüntették be a munkát, de egyelőre távol van a cég elképzelése a dolgozók követelésétől. Azt is el akarják érni, hogy az úgynevezett indirekt, tehát nem az operatív termelésben dolgozó munkatársak is kapjanak 13. havi bért.

 

- Nemcsak a pénzért sztrájkolunk, hanem azért is, hogy vegyenek bennünket emberszámba, becsüljék meg az amúgy is túlterhelt, túlhajszolt munkatársakat – fogalmazott Marsitsné. Hozzátette: ha a mai munkabeszüntetés nem vezet eredményre, s holnap délelőtt sem tudnak megállapodni, akkor újabb sztrájkot hirdetnek.

Öveket becsatolni, kezdődik a sztrájk!
Öveket becsatolni, kezdődik a sztrájk!
Krizsán Csaba / MTI

- Eredmények nélkül nem hagyjuk abba – fogadkozott a szakszervezeti vezető. Arról is tájékoztatott, hogy műszakonként 700-800 ember nem vette fel a munkát, de nagyon fegyelmezetten, jogszerűen a gyáron belül maradtak, s háromkor azonnal megkezdték a termelést.

A kft. vezetőit egyelőre nem lehet elérni.

A Sopronkövesden 1991 óta működő Autoliv cégcsoportja a legnagyobb európai, biztonsági öveket gyártó vállalat. A társaság biztonsági övek gyártásával, összeszerelésével foglalkozik. Jelenleg 2500 embert foglalkoztat, a munkaerőhiány miatt kölcsönzött munkaerő is dolgozik náluk. A 2500 dolgozó közül előzetesen 1700-an támogatták a szakszervezet sztrájkfelhívását.

Ahogy arról beszámoltunk, a fokozódó bérfeszültségek miatt átfogó sztrájk kezdődhet az autóiparban, aminek hatása még a GDP-ben is mérhető lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.