Lázár titokzatos útjai: csütörtökön jön az újabb bírósági forduló

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János titokzatos angliai útja lesz a per tárgya csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. A per tétje, hogy a hivatalnak el kell-e számolnia arról, hogyan hozott össze egy kétfős delegáció két éjszakára csaknem egymilliós szállodaszámlát.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszter angliai utazásával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatala érdekében kezdeményezett per újabb fordulójára csütörtökön kerül sor a Fővárosi Törvényszéken – írja a Transparency International Magyarország blogján Pethő András, a botrányt kirobbantó Origo egykori munkatársa.

A hírportál korábban azért indított pert, mert egy közérdekű adatkérés kapcsán kiderült: Lázárnak több olyan útja is volt, amelynél a szállásköltségek lényegesen magasabbak voltak, mint más vezetők esetében. Pethő ezzel kapcsolatban kereste meg a Miniszterelnökséget, és a három legköltségesebb utazásról kérdezett. A miniszter 2012. november 27-29-én Angliában (szállásköltség: 920 019 Ft), 2013. március 22-23-én Svájcban (szállásköltség: 469 878 Ft), majd 2013. július 26-27-én Olaszországban (szállásköltség: 582 000 Ft.) járt.

Érdemi válaszokat azonban arra hivatkozással nem kapott, hogy az utak az Információs Hivatal tevékenységeivel függnek össze. Az Origo azonban nem adta fel, és pert kezdeményezett. A bíróság május végén hozott részítélete szerint a Miniszterelnökségnek az olaszországi és svájci út esetében nyilvánosságra kell hoznia, hogy milyen státusú tárgyalópartnerekkel találkozott Lázár – akit minden alkalommal csupán egyetlen személy kísért –, illetve azt is, hogy mely szállodákban szállt meg.

E kötelezettségének az alperes máig nem tett eleget, miközben Lázár közölte, hogy befizeti a költségvetésbe a szállásköltséget. Ezzel nyilvánvalóan elejét kívánta venni annak, hogy elszámoltathassák a közpénzek felhasználásáról, de valószínűleg tévedett, mert ha valaki megtéríti az általa jogtalanul okozott kárt, azzal még nem mentesül a felelősség alól.

Időközben az Origo főszerkesztőjét menesztették – aki a hivatalos indokolás szerint inkább közös megegyezéssel távozott –, és emiatt Pethő is elhagyta a hírportált. Ennek ellenére figyelemmel kísérte az ügyet, és amikor érdeklődött arról, hogy az első fokon született verdiktnek mi lesz a következménye, azt a választ kapta: "A Miniszterelnökség és Lázár János a bíróság döntését végre fogja hajtani, a megadott határidőig fellebbezést nyújt be".

Ez elég abszurd, de egyértelműen következik belőle, hogy jogorvoslati kérelemmel fordultak az ítélőtáblához. A másodfokú eljárás időpontjáról Pethőnek nincs információja.

Az angliai útról azért nem szólt az ítélet, mert a Miniszterelnökség közölte, hogy erről a kiküldetésről létezik egy titkos irat, és az ítélethozatal előtt először dönteni kell arról, hogy a bíró egyáltalán megismerheti-e az iratot, illetve hogy mi hozható belőle nyilvánosságra.

Most tehát a bíróságon van a sor, hogy döntsön. Valószínű azonban, hogy a hivatal adatszolgáltatási kötelezettségét megállapító verdikt esetén is másodfokon folytatódik az ügy. Pethő úgy véli, mivel minősített dokumentum körül forog majd a per, könnyen lehet, hogy az eljárás el fog húzódni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.