Lázár szerint hit nélkül értéktelen a tudás

A kormány kiemelten segíteni kívánja az egyházi kézben lévő oktatási, nevelési és szociális intézményeket - jelentette ki Lázár János szombaton Makón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a felújított Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium átadó ünnepségén a kormány nevében arra biztatta a történelmi egyházakat, hogy még több társadalmi missziót, közösségszervező és közösségépítő munkát vállaljanak. Az ország jövője a tudás mellett azon múlik, "képesek leszünk-e összetartó közösséggé válni" - hangsúlyozta a politikus.

Lázár János kifejtette, a versenyképes tudás a 21. században hit és elkötelezettség nélkül nem sokat ér. A modern oktatás nevelés is egyben. A hatéves korában az oktatási rendszerbe bekerülő gyermek számára a tárgyi tudás és a lelki támogatás egyaránt fontos - tette hozzá.

A kormány, amikor a hazai és az európai adófizetők pénzét osztja, különös figyelemmel lesz arra, nem elég önmagában csak tudást biztosítani, értéket is kell teremteni. Az értékteremtő tudás és a "szeretetközösség" létrehozása különleges támogatásban részesül majd - mondta Lázár János.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök hangsúlyozta, aki fát ültet, iskolát és templomot épít, a jövőnek dolgozik. A szeged-csanádi egyházmegye hamarosan ezeréves fennállását ünnepli, első püspöke, Szent Gellért a tanárok, tanítók és pedagógusok védőszentje. Ezért is öröm volt, hogy az egyházmegye, ha ideiglenesen is, a csaknem háromszáz éves makói katolikus oktatási intézmény fenntartója lehetett, és bár átadta az iskolát a Boldogasszony Iskolanővéreknek, erkölcsileg és anyagilag továbbra is segíti működését - mondta a püspök.

Az uniós támogatással megvalósított beruházás során az iskola régi épületszárnyának udvar felőli része és az új épületszárny teljes egészében hőszigetelt külsőt, korszerű nyílászárókat kapott, megújult a fűtésrendszer. Az új épület tetőzetén elhelyezett csaknem száz napelem az intézmény villamosenergia-fogyasztásának jelentős részét fedezni fogja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.