Lázár Szentgotthárdra viszi a nagyfai menekülttábort

Négy település, Hódmezővásárhely, Makó, Algyő és Maroslele polgármestere írt ma alá közös nyilatkozatot, amelyben kérik a kormánytól a nagyfai befogadóállomás bezárását. Lázár János kancelláriaminiszter korábban már támogatásáról biztosította a kérést. A kormány Szentgotthárdon és Körmenden viszont új menekülttábort nyitna. A vásárhelyi önkormányzat 10 ezer eurót küld ehhez - ha kérik.

Közös nyilatkozatban kéri Algyő, Makó, Maroslele és Hódmezővásárhely képviselő-testülete a kormánytól, hogy zárják be a nagyfai ideiglenes migráns-befogadóállomást - írja a Délmagyar.hu. Az erről szóló dokumentumot kedden írta alá a négy település polgármestere. Azt is kérik, hogy amennyiben Románia felé tevődne át a határsértők útvonala, úgy a kormány azonnal kezdje meg a határzár felhúzását a magyar-román határszakaszon.

Farkas Éva Erzsébet makói polgármester elmondta, hogy a kerítés nyomvonalának előkészületei Nagylak és Kiszombor között már el is kezdődtek. A négy település kérését Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének is elküldik, és a segítségét kérik beadványuk támogatásához.

A kérés biztosan meghallgatásra talál, hiszen Lázár azt már korábban támogatta, a hódmezővásárhelyi önkormányzatban. Zárt ülésen született döntés még február 19-én Vásárhelyen arról, hogy a város kezdeményezi a Béla Cigány utcán található, kísérő nélküli, kiskorú külföldi menekülteket befogadó Szent Ágota Gyermekvédelmi Otthon felszámolását.

A város tiltakozik, és nem járul hozzá, hogy területén közösségi vagy őrzött szállás, befogadó állomás, Hot Spot, gyermekvédelmi intézmény, menekülttábor, vagy hasonló állomás települjön - idézi az akkori határozatot a Vásárhely.24.

Lázár János hozzászólásában kiemelte, hogy bár a Béla Cigány utcán elvileg kiskorú külföldieket fogadnak, ott nem egyszer 16-17-18 évesek, illetve meghatározhatatlan korú, de magukat fiatalkorúnak valló emberek is élnek. Ottlétük kapcsán már több ízben is érkezett panasz a városvezetéshez.

Lázár elmondta, Hódmezővásárhely, Algyő és Maroslele megkereste, és kérte, hogy a kormány soron kívül szüntesse meg a jelenleg 200, zömében illegális bevándorlót befogadó nagyfai tábort. Algyőn arról panaszkodtak, a Nagyfán élő, onnan kijáró menekültek inzultálják a lakosságot, így nem érzik magukat biztonságban. Makó most csatlakozott az előző három településhez. Makó 2014 óta szintén Lázár választókerületébe tartozik, 2014 őszétől az ő támogatottja vezeti a várost, viszont az útvonalterv.hu tanúsága szerint 41 kilométerre van a nagyfai befogadóállomástól.

Míg keleten, ahonnét a menekültrohamot várják, bezárják a befogadó intézményeket, az osztrák határ közelében újakat nyitnak. Mint arról a nol.hu is beszámolt, akár félezer ember befogadására alkalmas ideiglenes menekülttábort alakítanak ki Körmenden. Szentgotthárdon is hasonló befogadóállomás létesül.

A kormány a helyiek megkérdezése nélkül döntött arról, hogy a két, osztrák határ mentén fekvő településen alakítanak ki a migránsoknak sátortáborokat. Körmenden a múlt héten megkezdték az építkezést, oda a tervek szerint 300–500 illegális bevándorló kerülhet majd. Szentgotthárdon 300 embert helyeznének el, ott azonban még el sem kezdődött az építkezés, mivel a kiszemelt területet belvíz borítja - írja a 24.hu

Hódmezővásárhely önkormányzata nem feledkezik meg az emberiességi szempontokról. A képviselő-testület határozott arról, hogy lehetőségeihez mérten támogatja azokat a településeket, szervezeteket felkérés alapján, amelyek részt vesznek a menekültek, migránsok vagy visszatoloncoltak ellátásában. Erre 2016-ban nem kevesebb, mint 10 ezer euró keretösszeget különítettek el. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.