Lázár: Soha nem volt szó nemzeti italboltról

Soha nem merült fel a nemzeti italboltok ötlete, a saját asztalán nem látott soha ilyen előterjesztést sem - mondta Lázár János miniszter az Intexnek a hódmezővásárhelyi fogadó óráján adott interjúban. Az Ökotárs elleni KEHI-vizsgálat szemptemberben lezárul, a norvég pénz magyar közpénz - állítja Lázár  János.

A KEHI vezetője arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy szeptember végére lerázárul az Ökotárs Alapítvány elleni a norvég pénzek ügyében folytatott vizsgálat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt, az Indexnek adott, a hódmezővásárhelyi fogadó óráján készített villáminterjúban mondta el.

"A KEHI elnöke minden héten egy írásos tájékoztatót készít arról, hogy milyen vizsgálatokat folytatnak. Azt jelezte, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően zajlik és szeptember végére, a határidőre le fogja zárni a vizsgálatot, ami az ellenőrzéssel kapcsolatos. A vitapont, hogy a KEHI a norvég-magyar relációban vizsgálódhat, vagy nem. Ezen indult el az „attack" - mondta Lázár János, aki az interjúban elismeri, hogy a nemzetközi szerződés nem rendelkezik erről egyértelműen, hogy csak a norvégok vizsgálhatnák a pénzek elköltését. "És van egy nemzetközi szerződés a nemzetközi szerződésekről, egy bécsi egyezmény, azonban az sem ad eligazítást az ügyben". Ennek ellenére meggyőződése, hogy a KEHI jogosan vizsgálódik, és az is, hogy a a Norvég Alapból folyó pénz közpénz, magyar közpénz. "Ez nem is kérdés" - állította. (Ezen a ponton jegyezzük meg, hogy Rogán ANtal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője például egy pénteki sajtótájékoztatón a Népszabadság kérdésére, miszerint miért lenne közpénz a Norvég Alap magyar civil szervezetek számára "delegált" pénze, azt válaszolta: "Én nem mondtam, hogy ez magyar közpénz".)

Az Index-interjúban Lázár János külföldi "titkos" útjairól (London, Milanó, Zürich) semmivel sem árult el többet, mint eddig, pedig legalább tizenötször megkérdezték tőle, melyik szállodában szállt meg például Londonban. A kérdéseket a miniszter azzal hárította, hogy ő maga kifizette a hotelszámlákat - az erről szóló bizonylatot is megmutatta az interjút készítő újságírónak -, így szerinte a költség nem minősül közpénznek. Részleteket, konkrétumokat pedig azért nem árult el, mert a tárgyalópartnerei állítása szerint elzárkóznak a nyilvánossággtól. De hozzátette, "az újságírók helyében le merném azt írni, hogyha hozzám tartozik a Paksi Atomerőmű megvalósítása, vagy éppenséggel az Információs Hivatalt én felügyelem vagy a svájci pénzek visszaszerzésével (mármint az illegálisan Svájcban lévő magyar pénzek visszaszerzésével) kapcsolatos dolgok hozzám tartoznak, akkor ebből adódhatnak olyan feladatok, amelyek a partnerszolgálatokkal, ügyvédekkel, adott esetben szakértőkkel való találkozásokat tételeznek fel.

Lázár János állítása szerint a nemzeti italboltok ötlete - a nemzeti dohányboltok mintájára - "soha nem merült fel". Nagy érdeklődéssel követem ezt a vitát. Az én asztalomon az ügy nem járt, a kormány biztos, hogy nem tárgyalta, az általam felügyelt kormányzati egyeztetési fórumokban soha nem volt erről szó - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.