galéria megtekintése

Lázár Pakson „simicskátlanít”

1 komment


Hargitai Miklós

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, akihez újabban a paksi bővítés ügyei is tartoznak, először decemberben jelentette be, majd április végén megerősítette: a kormány nemzetközi menedzsmentre kívánja bízni a paksi atomerőmű vezetését.

Az eredeti indok a hatékonyság növelése volt, ez ­mára az átláthatóság fokozására módosult. A valódi cél azonban sokkal inkább

Simicska Lajos eltávolítása a bővítési projekt közeléből.

Hogy alapvetően a tervezett bővítésről, és nem a nukleárisenergia-termelésről van szó, azt éppen Lázár megszólalása jelzi: hozzá tartozik a kormányzati terminológiával „kapacitásfenntartásnak” nevezett, két új reaktorblokk felépítését célzó bővítési beruházás, a meglévő négy paksi blokk ügyében viszont nem illetékes. A paksi atomerőmű tulajdo­nosa ugyanis az MVM, politikai felelőse pedig Seszták Miklós fejlesztési miniszter.

 

A valóságban a kormány ­egyre inkább kifizetőhelyként, illetve a gazdasági holdudvar finanszírozójaként tekint Paksra: az atomerőmű éves szinten hatmilliárd forintot költ kommunikációra, a bőví­tési beruházásban pedig jelentős szerepet szán az „udvari beszállítóknak”.

Ezzel az elképzeléssel Orbán ­Viktor és Simicska Lajos szakításáig tökéletesen összhangban volt, hogy az MVM, illetve az atomerőmű felső vezetésében a kulcspozíciókat a Simicska–Nyerges üzleti kör emberei töltötték be, most azonban a szakítás szinte kezelhetetlen helyzetet eredményez. Ahogyan egy belső informátorunk fogalmazott:

„Magyarországnak csak egy nukleáris elitje van”.

De ők most, részben a feltételezett Simicska-kapcsolat, részben a politikától független okok ­miatt – Aszódi Attilát, a 2003-as üzemzavar után miniszteri biztosként segítő kormánybiztost leszámítva – nem élvezik a miniszterelnök bizalmát. Ennek a bizalomvesztésnek esett áldozatul Nagy Sándor, a Paks 2. projektcég márciusban váratlanul Londonba távozott veze­tője, és ­emiatt lesz menedzsmentcsere a paksi atomerőműben is.

Lázár János felügyeli a paksi bővítést
Lázár János felügyeli a paksi bővítést
Reviczky Zsolt

Úgy tudjuk, az erőmű szakmai vezetésének továbbra is nagyon komoly fenntartásai vannak a bővítési projekttel kapcsolatban: sem a közel egy évtizeden át előkészített nemzet­közi tender elhagyásával, sem a régi és az új blokkok együttes üzemeltetésével, sem a nyílt vizes hűtéssel nem értenek egyet.

Mivel hasonló képességű magyar szakemberekre nem lehet lecserélni őket, a szakmai irányítást pedig egy nukleáris üzemben életveszélyes lenne politikai kinevezettekre bízni, egyetlen lehetőség marad: a külföldi menedzserek megbízása. Információink szerint őket valóban fejvadászcégek közreműködésével keresik, ahogyan korábban Lázár jelezte, de egyáltalán nem csak a decemberi és az ápri­lisi megszólaláskor egyaránt emlegetett három főről van szó,

hanem a teljes vezérkarról.

A paksi vezetők menesztését ugyanakkor a kormánnyal szimpatizálók közül sem mindenki támogatja. Az Energiapolitika 2000 Társulat – az atomerőmű bővítését támogató szervezet Bencsik János fideszes képviselő, korábbi energiaügyi államtitkár szerint a „nem­zeti érzelmű”, jobboldali elkötelezett­ségű energetikai szakértőket tömöríti – a napokban állásfoglalásban tiltakozott a Paksi Atomerőmű Zrt. lefejezése ellen.

„A szándék sajnos azt jelzi, hogy a szakmai szempontok az energetikában egyre inkább háttérbe szorulnak. Ez a tervezett intézkedés indokolatlanul és súlyosan ártana az atomerőmű hazai és nemzetközi megítélésének és a bővítés ügyének (...) A magyar nyelvet nem ismerő felső vezető kineve­zése esetén ő a jogszabályi rendelkezések alapján magyar nyelven zajló eljárásokért viselne korlátlan és át nem ruházható felelősséget. Mivel ez a kipróbált magyar üzemeltetőket is indokolatlanul sér­tené, bizonytalanságot és ­egzisztenciális félelmet keltene a dolgozókban, pszichikai terhet jelentene, ami károsan hatna az üzembiztonságra” – írták.

Leszögezték azt is: korábban már bebizonyosodott, hogy az orosz technológiához a nyugati szakemberek nem értenek, a behívásuk „önmagunk leértékelését, szuverenitásunk egy újabb részének feladását is jelentené”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.