Lázár rohamtempóban hozná létre a Habsburg Ottó Alapítványt

A kormány jelenleg nem nem hozhat létre alapítványt, de Lázár János és Semjén Zsolt változtatna ezen. Látszólag azért, hogy létrejöhessen az utolsó trónörökös emlékét és hagyatékát ápoló alapítvány.
Az utolsó magyar király fia, a 2011-ben elhunyt Habsburg Ottó nevét viselő, hagyatékét gondozó alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek kedden Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A közhasznú alapítványt a kormány feladata lesz létrehozni, a törvény csak „elvi éllel" rendelkezik arról.

A bevezető szerint az Országgyűlés „méltatja Habsburg Ottó életművét", akinek emlékét „az egész nemzet megbecsüléssel őrzi". A törvény szerint az alapítvány feladata lesz egyebek mellett Habsburg Ottó teljes hagyatékának egységes gyűjteménybe rendezése, méltó módon történő kezelése, gondozása; a hagyaték tudományos kutatásának elősegítése; Habsburg Ottó tevékenységének széles körű bemutatása, emlékének megőrzése.

Mivel a kormány jelenleg (2006 óta) nem hozhat létre alapítványt, egy másik törvényjavaslatban Lázár és Semjén a civil szervezetek nyilvántartásáról szóló törvényt módosítanák. A kormány által létrehozott alapítványokra rögtön külön szabályokat is alkotnak: a bíróság például húsz nap alatt köteles nyilvántartásba venni, esetleges hiánypótlásra pedig háromnapos határidőt kell szabni. Ugyancsak húsz nap alatt dönt a bíróság a közhasznúságról is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.