galéria megtekintése

Lázár János nem olvasta, de cáfolja

34 komment


Veres Dóra

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hazugságnak nevezte a Human Rights Watch jelentését arról, hogy a magyar  határán zaklatják a migránsokat. Nem úgy tűnik, hogy olvasta volna a dokumentumot.

A Human Rights Watch (HRW) a dokumentum közzététele előtt a kérdéseivel együtt elküldte a Belügyminisztériumnak, a Honvédelmi Minisztériumnak és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak a jelentését – mondta lapunknak Lydia Gall, a jogvédő csoport kutatója. A jelentés szerint a magyar határon zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedékkérelmüket. A belügyi tárca nem tud jogsértésekről, és azt várja, hogy ha valakinek ezzel ellentétes információja van, az tájékoztassa erről. Lydia Gall szerint ez megtörtént.

A HRW azt kérte a minisztériumoktól és a bevándorlási hivataltól, hogy július 4-ig jelezzenek vissza, ám nem tették, ezért 13-án nyilvánosságra hozta az anyagot. Gall azt mondja, hogy videóval vagy fotóval nem tudja alátámasztani az általa leírtakat, de hiteles beszámolókon alapul a hatóságok brutalitásáról szóló jelentés.

– Negyvenegy menedékkérővel és menekülttel készítettem interjút, több segélyszervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársaival is beszéltem, akik megerősítették az információkat. Szemtanúja voltam, ahogy a magyar hatóságok bántalmaznak egy menedékkérőt, és találkoztam egy fiúval, akinek 16 nappal azután, hogy a hatóság emberei megverték, rugdosták és kutyákat uszítottak rá, is látszottak a zúzódások a szeme alatt – nyilatkozta Gall.

 
Rendőri intézkedés Röszkénél tavaly augusztusban F
Rendőri intézkedés Röszkénél tavaly augusztusban F
Szabó Bernadett / Reuters

Lázár János hazugságnak minősítette a jelentést, mondván, rágalom, hogy a rendőrök bárkit megvertek volna azok közül, akiket a nyolc kilométeres határzónában föltartoztattak. – Nyilvánvalóan nem olvasta a jelentést. Mi áprilisban és májusban jártunk a területen, míg a mélységi határőrizetet július 5-én vezették be – jegyezte meg Gall. Veres Dóra

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.