Lázár megpróbálta, de nem tud igazat mondani

Hiába ígérte korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter a titkosítás feloldását, az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) által elkaszált paksi fűtőanyag-beszerzési szerződés tartalmát a közvélemény továbbra sem ismerheti meg. A kormány ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy az ESA kezelje titkosan az ügyről szóló határozatát, így viszont sosem tudjuk meg, mit kifogásolt Brüsszel az oroszokkal kötött eredeti megállapodásban.
Ahogyan az ügyben a kezdetektől szerepet vállaló Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének közleménye emlékeztet rá: amikor az ESA március közepén blokkolta az üzemanyag-szállításra a Roszatomnak 20 éves monopóliumot adó szerződést, a miniszterelnökséget vezető Lázár két ígéretet is tett. Egyrészt bejelentette, hogy megkeresik azt a megoldást, amelyik az EU-nak is megfelel – vagyis módosítják a szerződést –, másrészt pedig jelezte, hogy nyilvánossá teszik az ESA határozatát, amelyből kiderül majd, hogy az ügynökség mit kifogásolt, illetve milyen módosításokat igényelt. Ez utóbbi ígéret teljesítésével azonban a kormány máig adós.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Lázár János akkori nyilatkozata után Jávor Benedek kikérte az ESA-tól a szóban forgó határozatot. A napokban Stamatios Tsalas, az ügynökség igazgatója írásbeli válaszában azt közölte, hogy a határozat nem kiadható, mert az Orbán-kormány továbbra is ragaszkodik a titkosításhoz.

„Az üzemanyag-ellátásról szóló szerződések általában bizalmasak, így a bennük foglaltak nem hozhatók nyilvánosságra. Továbbá, jelen esetben Magyarország kormánya titkosította a szerződést, mellyel egyértelműen jelezte azon szándékát, hogy a szerződés tartalmát nem kívánja a nyilvánosság elé tárni. Így a szóban forgó dokumentumot illetően az ESA-nak nem áll módjában eleget tenni a hozzáférési kérelemnek. Az ESA határozatához való hozzáféréssel kapcsolatban, melyet az Ügynökség ez év januárjában hozott, s melynek alapján az Ügynökség nem írta alá az üzemanyag-ellátásról szóló szerződést abban a formájában, ahogyan az létrejött az MVM Paks 2 és az orosz fél között, attól tartok, türelmét kell kérjem. Az információ nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban a tárgyalások jelenleg is tartanak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok között” – írta az ESA igazgatója.

Ezek után Jávor Benedek levelet írt Lázárnak, azt kérve, hogy a miniszterelnökség vezetője tisztázza az üzemanyag-szállítási szerződéssel kapcsolatos álláspontját a nyilvánosság előtt. „Írásbeli érdeklődésemre a közelmúltban Stamatios Tsalas, az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) igazgatója azt a választ adta, hogy a szerződést a magyar kormány titkossá minősítette, ugyanakkor az ebben az esetben is fennálló tájékoztatási kötelezettség teljesíthetősége érdekében az ESA tárgyalásokat folytat a magyar illetékesekkel arról, milyen információkat lehet illetve szükséges nyilvánosságra hozni a megállapodásról.

A válaszban súlyos ellentmondást érzékelünk, hiszen a vonatkozó kormányzati kommunikáció arról szólt, hogy egyrészt a finn modellt követik – márpedig a finn üzemanyag-beszerzés részleteit a magyar közvélemény is ismerheti, illetve nyomon tudja követni a világhálón –, másrészt a magyar kormány úgy nyilatkozott, hogy a szerződéssel kapcsolatban a megegyezés után immár nincs titkolózás, minden releváns részletet hajlandóak megosztani a nyilvánossággal. A fentiek miatt kérem, szíveskedjék tájékoztatni róla, hogy mi az Orbán-kormány és az ESA közötti nézetkülönbség tárgya, és mely információkat kívánja a kabinet továbbra is eltitkolni a tervezett bővítési beruházást finanszírozó magyar adófizetők elől.”

Amint Lázár János válasza hozzáférhetővé válik, természetesen azt is közreadjuk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.