galéria megtekintése

Lázár lebukott: Brüsszel a lakosságnak szánta a pénzt, nem a kormánynak

42 komment


Hargitai Miklós

Az Orbán-kormány meghazudtolásaként is értelmezhető választ küldött az Európai Bizottság egy magyar képviselő írásbeli kérdésére. Az írásba adott bizottsági álláspont szerint a magyar állam a kormányzati állításokkal szemben kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, és a pénzből legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni.

Az energiahatékonysági támogatások körüli perpartvar október végén kezdődött, amikor a miniszterelnökséget vezető Lázár János bejelentette: ilyen célra az EU nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást, ráadásul elegendő forrás sem lenne rá.

Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Időközben kiderült, hogy az Orbán-kormány által összeállított és Brüsszellel elfogadtatott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) nevesítve tartalmazza a lakosságnak szánt, otthon-korszerűsítési célú uniós pénzeket, és a jóváhagyott támogatási kerettervtől csak az Európai Bizottság engedélyével hosszú procedúra árán lehetne eltérni.

 

A fentiek miatt Jávor Benedek, a PM EP-képviselője írásbeli kérdést küldött a Bizottságnak arról, hogy kezdeményezett-e módosítást a magyar kormány, illetve megfelel-e az elfogadott KEHOP céljainak az a kormányzati terv, hogy az energiahatékonysági támogatásokat kizárólag középületek felújítására fordítják. Corina Cretu regionális fejlesztési biztos mindkét kérdésre nemleges választ adott.

Az általa írtak szerint a KEHOP kimondottan a lakóépületek energiahatékonyságát javító felújításokat támogatja, és azt is rögzíti, hogy a program támogatásai segítségével legalább 50 ezer háztartás korszerűsítését kell elvégezni. A szóban forgó intézkedéshez tartozó támogatás indikatív összege 37,7 millió euró, ami lakásonként mintegy 225 ezer forint vissza nem térítendő támogatási hányadot jelentene.

A biztos azt is jelezte, hogy a Bizottság nem kapott Magyarországtól semmilyen, a környezeti és energiahatékonysági program módosítására irányuló kérelmet. Kifejtette továbbá: a Bizottság nem tud ütemtervet rákényszeríteni egy tagállamra, a vállalások teljesítését ugyanakkor menet közben, illetve a támogatási ciklus végén is ellenőrzi.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben Magyarország nem fog tudni legalább 50 ezer olyan háztartást felmutatni, ahol az uniós támogatás segítségével végezték el az energiahatékonysági korszerűsítést, akkor

az erre kapott támogatást vissza kell fizetni.

Klímasokkot kaphat Európa

Az Európai Unió korábban vezető szerepet játszott a globális felmelegedés elleni harcban, mára azonban mintha csak a saját problémái­val lenne elfoglalva. Pedig létfontosságú a szén-dioxid-kibocsátás ­csökkentése, és Brüsszel már azzal sem védekezhet, hogy az USA és ­Kína tétlenül ül. Tovább a cikkre: >>>

Szép kilátások
Szép kilátások
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.