galéria megtekintése

Lázár kiásta Hiller embereit

1 komment


Vári György

Kötelékben repültek vissza az utóbbi időben Hiller István egykori bizalmi emberei a magyar államigazgatásba, a Miniszterelnökség fennhatósága alá. Az új barátságok feltehetőleg a Várkert Bazár felújításánál köttettek.

Több hónap után végre hivatalosan is megtudhattuk, hogy Virágos Gábor régész, a Fidesz kultúrpolitikájának egykori főellensége valóban visszatért az állami örökségvédelmi intézményrendszerbe anélkül, hogy bárki is megmagyarázta volna, miért nem tartja már a jobboldal a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat élén végzett korábbi tevékenységét sem pénzügyi értelemben gyanúsnak, sem szakmailag kártékonynak. Az okokat firtató kérdésünkre a Miniszterelnökség nem adott választ, csak annyit árultak el, hogy Virágos valóban munkaviszonyban áll az örökségvédelem központi állami szervével, a Forster Központtal.

Virágos Gábor régész
MTI

Virágos Gábor ez év júniusának második felében fogott munkához, és a központ már júliusban meg is kötötte az első megbízási szerződést a Heritage Consulting Kft.-vel az új Puskás stadion építésének megkezdése előtti „régészeti próbafeltárás kézi-gépi földmunkáinak biztosításáról". A cég egyik tulajdonosa, Belényesy Károly Virágossal párban állt éveken át a Fidesz gyanús összefonódásokat szimatoló érdeklődésének középpontjában.

 

Belényesy ugyanis a KÖSZ régészeti igazgatója volt Virágos alatt és „a KÖSZ-ben való munkájuk megkezdése előtt az Archeosztráda Kft. munkatársai voltak". Ezt nem mástól, mint Hoffmann Rózsától tudjuk, akit L. Simon László interpellált 2010-ben a cég egyik, a KÖSZ-höz kötődő megbízásával kapcsolatban.

A Belényesy résztulajdonában álló Heritage Consulting mostani foglalkoztatását nemcsak a Hoffmann és L. Simon által feltárt összefonódások teszik figyelemre méltóvá, hanem az is, hogy a megbízás nettó értéke 7 millió 900 ezer forint, vagyis közvetlenül a nyolcmilliós értékhatár alatt van, amelyet elérve már nem lehetett volna közbeszerzés nélkül kiválasztani Virágos hűséges munkatársának cégét.

Bár az örökségvédelemért felelős államtitkár, L. Simon László pár éve még maga is gyanúsnak találta Virágos működését, a szakma tudomása szerint az egykori MSZP-s kultuszminiszterhez, Hiller Istvánhoz kötődő régész a Várkert Bazár felújításának résztvevőjeként szerzett magának szocialista kötődéseit feledtető érdemeket és kapcsolatokat: a kivitelező cég, a közbeszerzések egyik újabb sztárja, a West-Hungária Bau vette állítólag igénybe régészeti szakértelmét.

A Várkert Bazár felújításán találhattak egymásra a felek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A fáma szerint ekkor ismerkedett meg Sárváry Istvánnal, L. Simon egyik topkáderével, aki pár hónapja az államtitkár javaslatára került a Forster Központ élére. Hogy valóban így volt-e, nem tudjuk, a megrendelő Várgondnokság Kft. a céghez utalt minket kérdéseinkkel, a West Hungária Bau viszont nem válaszolt rájuk.

Feltűnt a közelmúltban az államigazgatásban – szintén tanácsadóként – Hiller egy másik egykori bizalmi embere, Szőke Balázs is, akit a Heti Válasz 2007-ben – nem ok nélkül – az egykori kultuszminiszter Virágos melletti „másik famulusaként" emlegetett. Szőke tagja volt az MSZP-s kultúrpolitikus miniszteri kabinetjének, és dolgozott Hiller miniszteri biztosaként is.

Ő is a Miniszterelnökség környékén, a Nobilis Márton vezette Nemzeti Kommunikációs Hivatalnál bukkant elő, Nobilis elnöki tanácsadójaként dolgozott, annak távozásáig. Kiválasztásának szempontjairól, díjazásáról azonban semmit nem volt hajlandó közölni a hivatal, mivel ez szerintük sértené Szőke személyiségi jogait.

Megszaladt a tolla az egyedüli pályázónak

A hallgatag West-Hungária Bau úgy nyerte el a Swietelsky Magyarország Kft.-vel konzorciumban a Várkert Bazár restaurátori, műemléki rekonstrukciós és kiegészítő kivitelezési feladatainak ellátását, hogy a becsült értéknél 115 millió forinttal többet kínált, mindezt ráadásul egyetlen pályázóként. A kiíró Várgondnokság Kft. szerint volt jogi lehetőség ilyen pályázat kiírására. Azokra a kérdésekre, hogy melyek voltak azok az előre nem látható körülmények, amelyek ezt a több százmilliós kiegészítő munkát szükségessé tették, illetve hogy nem érezték-e problémásnak, ha egy cég annak tudatában, hogy versenytárs nélkül tesz ajánlatot, bő 100 millióval kér többet a munka eredetileg becsült értékénél, két hét alatt sem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.