galéria megtekintése

Lázár bizalmasa lesz a kapuőr

1 komment


Marnitz István

Az a Bartal Tamás szűrheti meg a jövőben a nemzeti fejlesztési tárca és az új pénzügyi kormánybiztos vagyoni előterjesztéseit, aki Lázár bizalmi emberének számít.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozási és kodifikációs ügyekért felelős helyettes államtitkára a várományosa a tárca vezetője, Lázár János által frissiben létrehozott kabinetügyekért felelős helyettes államtitkári posztnak – értesült a Népszabadság.

A váltás látszólag értelemszerű. Bartal Tamást a minisztérium honlapja jelenleg a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár helyetteseként tünteti fel. Államtitkára, Németh Lászlóné ugyanakkor nemrég nyugdíjba vonult, az államtitkárságot megszüntették. Némethné feladatait pedig a közvetlenül Orbán Viktor kormányfő irányítása alá rendelt, a posztért a jegybanki, monetáris tanácsi tagságát feladó Bártfai-Mager Andrea postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos vette át.

E kormánybiztosságot múlt péntek este a kormány a Miniszterelnökségtől a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá rendelte. A meglepő döntés állítólag a Lázár és Bártfai-Mager között a kormánybiztosság ügyeit intéző új helyettes államtitkári poszt felett kialakult vita következménye. E tisztség várományosa, mint beszámoltunk róla, a jelenleg az állami MVM-nél dolgozó Cseh Tamás Zoltán. A jogi szakember, úgy tudjuk, gyakorlatilag már most is a kormánybiztosságon dolgozik. Kinevezését hátráltatja, hogy a kormányfő és az összes érintett miniszter szabadságát tölti.

 

A Hivatalos Értesítő július 29-i számában jelent meg Lázár utasításcsomagja a szervezeti és működési szabályzatuk módosításáról. Ebben a tárca közigazgatási államtitkárához tartozó négy jelenlegi helyettes államtitkári poszt mellett megjelenik egy ötödik is: a kabinetügyek koordináció­jáért felelős helyettes államtitkár. A leírás ugyanakkor mégis egyértelmű: az ő kezén megy át minden, a kormány által nemrég létrehozott stratégiai és gazdasági kabinethez kerülő irat. Ő határozza meg a napirendet, ő dönti el, hogy az előterjesztés méltó-e a kormány asztalára, kimerít-e „meghatározott követelményeket”, véleményezi azokat és utóegyeztet. Ebben – furamód – külön kiemelik az energetikai ügyeket. E tekintetben tehát úgy a Lázár János irányította stratégiai, mint a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezette gazdasági kabineten az új helyettes államtitkár lesz az a kapuőr, akinek engedélye nélkül nincs tovább.

A hatalmában megnyirbált Lázár nem hagyja magát
A hatalmában megnyirbált Lázár nem hagyja magát
Veres Viktor / Népszabadság

A döntés azért üzenetértékű, és válaszlépésként is értelmezhető, mert Orbán Viktor nemrég egy mozdulattal elvette Lázár Jánostól a „postaügyeket és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat”. Ez a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Posta mellett a nemrég felvásárolt és immáron országos szolgáltatást végző Főgázt is fedi. Erről Lázár a legutóbbi kormányszóvivői tájékoztatókon kissé fátyolosan úgy fogalmazott: szívesen átadja bárkinek az általa ráncba szedett területeket.

Az új kormánybiztosnak, vagyis Bártfai-Magernek szeptember 15-ig stratégiát kell készítenie az általa átvett területekről. Ez pedig az új felállás szerint nyilván csak azután kerülhet Orbán elé, ha azt a – területei egy részétől megfosztott – Lázár irányította stratégiai kabinet megrágta. Itt pedig a tényleges ügyintéző csakis Lázár János bizalmasa lehet.

Az utasítás nem nevezi meg a poszt várományosát, de forrásaink Bartal Tamást tartják a legfőbb esélyesnek. A helyettes államtitkár lapunk megkeresésére felvetésünket nem kommentálta, egyszersmind lapunkat a Miniszterelnökség sajtóosztályához irányította. A helyettes államtitkár ezúttal vakvágányra terelte lapunkat: a Miniszterelnökség sajtóirodája lakonikus rövidséggel annyit üzent, hogy sajtóinformációkra nem reagálnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.