galéria megtekintése

Lázár János: A válsághelyzet csak most kezdődik

17 komment


Boda András

„Nem arról van szó, hogy Magyarország ne akarna segíteni, hanem arról, hogy az ország ott akar segíteni, ahol baj van” – magyarázta a kabinet bizonyítványát menekültügyben Lázár János a Kormányinfón.

– Érdekes napok állnak mögöttünk – ezzel nyitotta meg a negyvenegyedik Kormányinfót Kovács Zoltán kormányszóvivő, majd át is adta a szót Lázár Jánosnak.

Nem arról van szó

A Miniszterelnökséget vezető miniszter „bele is vágott”, s közölte: friss hír, hogy Görögország beavatkozik abba a perbe, amit Magyarország indított a kötelező menekültkvóta ügyében. Tehát egy Magyarország-ellenes lépésről van szó – jelezte Lázár.

 

A menekültügyről általánosságban szólva a miniszter közölte: nem arról van szó, hogy Magyarország ne akarna segíteni, hanem arról, hogy az ország ott akar segíteni, ahol baj van.

Rendőrkordon előtt ülő menekültek a görög-macedón határnál: vajon ők is csak a 'vonzó megélhetés' miatt jönnének?
Rendőrkordon előtt ülő menekültek a görög–macedón határnál: vajon ők is csak a 'vonzó megélhetés' miatt jönnének?
Marko Djurica / Reuters

A miniszter leszögezte: az Európába irányuló bevándorlás 70-80 százaléka illegális, nagy többségük a vonzó megélhetés miatt települne Európába.

Mostohán bánnak

Beszélt arról is, hogy a jövő heti kormányülés fő napirendi pontja lehet annak áttekintése, hogy milyen műszaki megoldásokkal lehet erősíteni a szerb–magyar határon lévő zárat. Emlékeztetett, hogy megtették már az előkészületi lépéseket a magyar–román határon létesítendő műszaki zár ügyében is. Lázár kijelentette: eddig 83 milliárd forintba került az országnak a határvédelem, miközben az unió 3 milliárdot adott erre a célra.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Világossá vált

A kötelező betelepítésről szólva Lázár úgy vélekedett: a kvóta megváltoztatná az országot, ezért minden magyar embernek joga van dönteni ebben az ügyben, helye van a népszavazásnak. Már csak azért is, mert szerinte világossá vált, hogy a baloldalon vannak olyan pártok, amelyek a betelepítés mellett állnak.

Repülőn érkeztek Romániába az első „kvótás” menekültek

Megérkezett az első tizenöt menekült abból a 6351 fős kontingensből, amelyet Romániának be kell fogadnia az európai uniós belügyminiszterek tavaly szeptemberben hozott döntése alapján. Részleteket itt olvashatnak:>>>

„A Magyar Nemzeti Bank státuszáról szóló vitáról” Lázár azt mondta: az ügyben az alaptörvény világosan fogalmaz, és a kormánynak nem dolga ezzel foglalkozni. Az ügy végén viszont nincs pont – mondta, jelezve, hogy a kormány szükség esetén segíti a vita feloldását. Úgy vélekedett: az helyes lenne, ha a Magyar Nemzeti Bankra ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint más, nem euróval fizető jegybankokra vonatkoznak.

Egyszeregy

„Ami nem magánpénz, az közpénz” – szögezte le a miniszter, ugyanakkor rögtön jelezte, a közpénzre vonatkozó szabályok különbözőek lehetnek. Különösen akkor, mondta, ha az ország érdekei ezt így kívánják. Később egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, létezik olyan érdek, ami fontosabb, mint a nyilvánosság.

Matolcsy rettegett, hogy minden kiderül, ő járta ki Orbánnál a titkosítást

Matolcsy György MNB-elnök maga kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a jegybanktörvény módosítására – tájékoztatták a Népszabadságot magas rangú fideszes források. A jegybankelnök állítólag azon nyugtalankodott, hogy kinyílnak az MNB sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak üzleti dossziéi.

Csuhaj Ildikó cikke: >>>

Népszerű a földmutyi

Lázár János beszélt a Klik átalakításáról, az iskolafenntartó mamutintézmény adósságának rendezéséről és a folyamatban lévő szakmai egyeztetésekről, jelezve, hogy nyitottak minden „értelmes” észrevételre, javaslatra. Szólt a folytatódó bürokráciacsökkentésről, a földárverésekről pedig azt mondta: az első körnél is nagyobb az érdeklődés a második etapban, amelyben a korábban ismert feltételek mellett lehet földet vásárolni.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Bezár a bazár

Lázár János elmondta: a jövő heti kormányülésen a tervek szerint egyebek mellett a déli határnál lévő befogadóhelyek bezárásával, a magyar–román határnál az ideglenes biztonsági zár létesítésével és a meglévő kerítésrendszer megerősítésével foglalkoznak majd.

Önmagukért beszélnek

– Több száz háziorvosi praxis került betöltésre. A tények önmagukért beszélnek – közölte Lázár annak kapcsán, hogy Benda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a kórházi vezetők siófoki kongresszusán azt mondta: nagy a baj, mert már a háziorvosok sincsenek elegen ahhoz, hogy a jelenlegi üres praxisokba szakembert találjanak.

Milyen kopaszbotrány?

„Nem beszéltem vele, nem mentem utána” – felelte Lázár János arra a kérdésre, hogy beszélt-e Kubatov Gáborral, a Fidesz alelnökével, az FTC elnökével az NVI-nél történt kopaszbotrányról. Kubatov a hírek szerint az Egyesült Államokban van és elérhetetlen.

Helyén marad

„Föl sem merült” – reagált a Miniszterelnökség vezetője azokra a sajtóhírekre, melyek szerint inogna Balog Zoltán humánminiszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter széke.

Legyen olcsó

A tervezett paksi fejlesztésre vonatkozó kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette: ő maga úgy látja, hogy az Európai Bizottság nem akarja megakadályozni az erőmű kapacitásfenntartását. Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy legyen olcsó áram itthon. Tájékoztatása szerint a magyar kormány megegyezett Brüsszellel a paksi beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül.

Boldogok a tejtermelők

Lázár beszámolt arról is, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós keret pályázatainak 46 százalékát már meghirdették, s 2017. július 1-jéig valamennyit kiírják. Bejelentette továbbá, 10 milliárd forinttal segítik a hazai tejtermelőket, ami azt jelenti, hogy a lehető legmagasabb szintre emelik a támogatás mértékét.

Akció zajlik!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a jegybanktörvény módosításáról szóló újabb kérdéssel kapcsolatosan úgy vélekedett: Politikai akció zajlik a jegybank ellen, az MNB ellehetetlenítésének kísérletéről van szó. Lázár később, rátérve a jegybank vásárlásaira, nemzetközi példákkal igyekezett alátámasztani azt, hogy helyes, ha az MNB vagy valamelyik alapítványa például műtárgyakat vásárol.

Csak most kezdődik

– A menekültkrízis miatt a válsághelyzet a román határszakaszon is életbe léphet – mondta egy másik újságírói kérdésre válaszolva Lázár János, majd úgy pontosította szavait: a válsághelyzet csak most kezdődik.

Döbbenet!

A kvóta-népszavazásról, egy kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: a jövőnket meghatározó ügyről van szó, és biztos abban, hogy a kérdésről döntő Kúria érzi ennek a súlyát. Majd azzal folytatta: megdöbbentő, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek szerint be kell telepíteni más embereket ebbe az országba. Azzal támad most a baloldal, hogy Magyarországra be kell telepíteni olyanokat, akik nem magyarok. Ez az elmúlt 25-26 év téziseinek felmondását jelenti.

Nem az érettségi számít

Lázár Jánost kérdezték arról is, látták-e Farkas Flórián érettségijét – sajtóhírek szerint ugyanis a miniszterelnöki biztos, az önéletrajzában szereplő állítással ellentétben nem is érettségizett le. „Nem ez érettségijét akartuk megismerni. Azért hívtuk segítségül őt, mert több évtizedes tapasztalata van roma vezetőként, hasznos tudása van a roma integrációról” – közölte Lázár János, aki szerint ha csak egyetemet végzett romák adhatnának tanácsot a kormánynak, akkor sajnos kevesen lennének képesek erre.

Ne hozzon zavarba!

– Ne hozzon zavarba futballt illető kérdésekkel! – reagált Lázár János jó két órával a sajtótájékoztató kezdete után, amikor sokadszorra is arról kérdezték, tényleg nem beszélt-e egyetlen Fidesz-vezető sem Kubatov Gáborral, a kormánypárt alelnökével, az FTC elnökével az NVI-nél történt botrányról. Ezúttal viszont a korábbi határozott nem helyett kitérő választ adott, s felidézte, hogy a kormányfő a történtek után azt mondta, nem volt méltányos az eljárás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.