galéria megtekintése

Lázár is kinézte magának az egyik tüntető pedagógust, de csak fejjel ment falnak

32 komment

NOL/MTI

A kormány azt kéri a pedagógusoktól, különösképpen a Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ), hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Ahogy Orbán Viktor korábban a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának az elnökét, Pilz Olivért vádolta mögöttes politikai szándékokkal, Lázár Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezete elnökét vette célkeresztbe. Pontról pontra megcáfolták.

Lázár azt mondta, példátlan az elmúlt 25 évben, hogy egy olyan komoly szakszervezet, mint a PSZ visszautasította a kormány tárgyalási szándékát, ugyanakkor jelezte: tiszteletben tartják, hogyha tüntetni akarnak. Sztrájkkal és tüntetéssel azonban nem oldódnak meg a problémák – tette hozzá.

A miniszter szerint ha a PSZ felelősen gondolkodik az oktatásról, akkor nem „balhéval”, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni, hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon.

Adjanak esélyt a tárgyalásnak, hiszen a kormány nem vitatja a pedagógusok szándékait, a pedagógusok se vitassák azt, hogy az ország választott képviselői is abban érdekeltek, hogy a helyzet jobb legyen – közölte.

 

Lázár János felvetette Galló Istvánnénak, a szakszervezet elnökének személyes felelősségét is, aki szerinte 2009-ben lebeszélte a pedagógusokat a tüntetésről, amikor megszüntették a 13. havi fizetést. Mint mondta, reméli, hogy Galló Istvánnéban most is megvan a személyes felelősség, hogy nem politikát akar csinálni az iskolában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, meg kell vizsgálni, ki miatt vannak hiányosságok, ki miatt nincs kréta, WC-papír az iskolákban, a fenntartó állam vagy az üzemeltető önkormányzatok miatt. Ha az önkormányzatok nem tudják megoldani, meg kell fontolni az üzemeltetés állami kézbe vételét – jelezte.

Úgy fogalmazott: nem a felelősséget akarják elhárítani, de ha egy önkormányzat számára nehézséget okoz az üzemeltetés, akkor jobb, ha az önkormányzatok „kiterítik a lapjaikat”, elmondják, hogy ez meghaladja a képességeiket, forrásaikat. Az államnak pedig meg kell vizsgálni azt a lehetőséget, hogy átveszi az üzemeltetést – közölte. A miniszter elmondta, hogy a kormány ülésén Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára beszámolt a közneveléssel kapcsolatos kérdésekről, a köznevelési kerekasztal elindulásáról.

Lázár János azt mondta, nagyra értékelik azt, hogy nagyon sokan elfogadták a meghívásukat a kerekasztalra. Kérdésre válaszolva a miniszter a pedagógusok 25 pontja kapcsán azt mondta, hogy abból szerinte 15-20 százalékos béremelés következik, úgy, hogy a korábbi béremelésnek még nincs vége. Hozzátette: tudomásul kell venni, ez az ország nem tud minden évben 20 százalékos béremelést végrehajtani a pedagógusoknál. Jelezte ugyanakkor, szakmai kérdésekben nyitott kapukat döngetnek a pedagógusok, szakszervezetek, ezért nem kell tüntetni.

Kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta, hogy megkérdőjelezhetetlennek tekintik azt, hogy vannak olyanok, akiknek az áll érdekében, hogy a pedagógusok akciója politikai akcióvá váljon. Olyan szervezetekről van szó, akik a kormányzattal szemben állnak – tette egyértelművé. Hozzátette: „ennek a politikai balhénak” a szervezői között vannak olyanok, akik évek óta szervezik a tüntetéseket a kormánnyal szemben, a finanszírozók között pedig olyanok vannak, akik évek óta finanszírozzák a kormánnyal szemben álló ellenzéki erőket.

Nem sokkal Lázár sajtótájékoztatója után a Pedagógusok Szakszervezete közleményt adott ki, amelyben pontról pontra cáfolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter állításait. „A Pedagógusok Szakszervezete nem utasította vissza a Kormány tárgyalási ajánlatát. (...) 2016. február 12-én a Kormány által egyeztetésre kijelölt miniszterrel történt megállapodás alapján kerül sor a Pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány képviselőiből álló plenáris ülésre, amelynek témáiról közösen egyeztek meg a felek. (...) A pedagógusok tisztelik a törvényeket, és ismerik a jogaikat. Elvárják és remélik, a miniszter is tisztában van azzal, hogy a gyülekezési és a sztrájkjog nem a hatalom adománya. A Pedagógusok Szakszervezete visszautasít ezért
minden olyan vádat, amely szerint a pedagógusok balhézni akarnának!” – hangzik a közlemény, amely szerint a Pedagógusok Szakszervezete sajnálattal állapítja meg, hogy Lázár János megfelelő információk hiányában, „alaptalanul és durván” vádaskodik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.