galéria megtekintése

Lázár is citromba harapott

6 komment


Czene Gábor

A rendszerváltás óta először érte ennyire durva támadás a civil társadalmat: a kormány koncepciós alapon állami erőszakot vetett be civil szervezetekkel szemben. Ezzel Lázár János és a Miniszterelnökség is kiérdemelte a Civil Citrom-díjat.

A kétes dicsőséget jelentő elismerésben azok részesülhetnek, akik az adott évben a legnagyobb csapást mérték a nonprofit szektor függetlenségére és jogegyenlőségére. A kitüntetés odaítéléséről civil szervezetek képviselőiből álló, 12 fős bizottság dönt.

Fotó: Mirkó István / Népszabadság

Előzőleg bárki jelölést tehetett a www.civilcitrom.hu oldalon. Volt, aki kifejtette, miért éppen Orbán Viktort és kormányát, vagy például Kósa Lajost tartja méltónak a Civil Citrom-díjra, de olyan is akadt, aki úgy érezte, nincs szükség semmiféle magyarázatra, és csak annyit írt: Rogán Antal. A bizottság végül úgy döntött, hogy a „norvég-jelenség", valamint a civil szervezetek jogi szabályozása (és annak gyakorlata) érdemli meg leginkább a kitüntetést.

A Norvég Civil Támogatási Alap ürügyén a civil szervezetek függetlensége ellen indított kormányzati akció volt 2014 egyik leglátványosabb, legdurvább és legleplezetlenebb civilellenes jelensége – áll a laudációban. Lázár János miniszter elhatározására, Csepreghy Nándor helyettes államtitkár ügybuzgó végrehajtásában, a KEHI (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal), a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal), valamint a rendőrség és az ügyészség közreműködésével a kormányzat megkísérli ellehetetleníteni a tőle független civil szerveződéseket. A civil társadalmat – folytatódik a méltatás – a rendszerváltás óta most érte először ennyire durva, összkormányzati támadás.

 

Klasszikusan civil tevékenységek miatt – bűncselekmény gyanúja nélkül – házkutatások, irat- és adatlefoglalások történtek. Adószámokat függesztettek fel, a külföldi támogatókat diplomáciailag befolyásolták, a legkülönbözőbb hatóságok vizsgálatainak sorozata zajlott ugyanazoknál a szervezeteknél. És nem csupán a norvég civil alap támogatásainak elosztásában közreműködő nagyobb szervezeteknél, hanem a támogatásban részesülő sok tucat kisebb egyesületnél és alapítványnál is.

A kormányzati offenzívával az állam huszonöt év óta most először alkalmazta a civil szervezetek egy körével szemben nyíltan és felvállaltan elvi, koncepciós alapon a különböző állami erőszakszervezeteket: rendőrséget, ügyészséget, adóhatóságot, kormányzati ellenőrzési hivatalt. Nem pusztán kis hatalmi túltengésről van szó, hanem arról, hogy a most Civil Citrom-díjban részesülő kormányzati vezetőknek teljesen mások a fogalmai a civil társadalom függetlenségéről, a kormány és a civilek partnerségi viszonyáról, mint ami demokratikus társadalmakban és jogállamban szokásos.

Mindeközben a gyakorta kormánypropagandaként működő közmédia teret ad a civil szektorral szembeni hangulatkeltésnek. Már megindult az uralkodó pártpolitika által vezérelt állami propaganda hadjárata az „ingyenélő", „haszontalan" civilekkel szemben, a „nemzetbiztonsági kockázatok" feltárásáról. Egyértelmű a kormányzat törekvése a civil szféra lejáratására, működésének ellehetetlenítésére, maradék forrásaitól való elszigetelésére, a társadalmi bizalom megingatására. Ezért a Miniszterelnökség, az ORFK és a KEHI is Civil Citrom-díjat kapott.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára válaszolt a jelölésre: levele szerint a kormány „szövetségesként tekint a civil társadalomra". Ezzel szemben a díjról döntő bizottság úgy látja, hogy a kormány csak a szövetségeseit tekinti civil társadalomnak. A többiekről azt feltételezi, hogy „ellenséget és ellenfelet látnak a kormányban", ami súlyos tévedés. A kormány által nem kontrollált, valóban független civilek által megfogalmazott kritika valójában nem ellenséges, csupán a meghunyászkodáshoz és hízelgéshez szokott hatalom érezheti úgy.

Ami a másik témát, a jogi szabályozást illeti: több ezer civil szervezet szenvedte meg a tavalyi törvényi változtatások hatásait. Tartalmi értelemben a civil szervezetek létesítését és működését, közhasznú minősítését meghatározó jogszabályok nemhogy egyszerűsödtek volna, és megkönnyítenék a létesítő okiratok elkészítését és módosítását, valamint megkönnyítenék a civilek életét, ellenkezőleg: jelentős mértékben még bonyolultabbá váltak.

Fotó: Mirkó István / Népszabadság

Több oldalas hiánypótló végzések születnek az egyszerű, nem közhasznú civil szervezetek ügyeiben is. A közhasznú minősítés feltételrendszere rossz: életszerűtlen, értelmetlen, ugyanakkor a létesítő okirattal megfelelés nagyon körülményes, bürokratikus. A bizottság ebben az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az Országos Bírósági Hivatalnak ítélte oda a Civil Citrom-díjat.

A díjkiosztást a Józsefvárosban, a Kapocs Ifjúsági Szolgálat irodájában tartották. A kitüntetettek közül személyesen senki nem tette tiszteletét az eseményen. Nem mindenki bánkódott: a jelenlévőknek így több jutott az ünnepségen kínált citromtortából.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.