galéria megtekintése

Lázár kérésére helyet cserélnek Rogánnal?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Egymásnak adják a kilincset Orbánnál harmadik kormányának leendő miniszterei.

„Észre sem fogják venni, hogy ez már új kormány lesz” – mondta kis túlzással tegnap nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, és kis türelmet kért még az újságíróktól, akik arról kérdezték, harmadik kormányában kik kapnak miniszteri bársonyszéket.

Pintér menni akart volna, de maradnia kell, Lázár viszont cserét kért, és meg is kaphatja

A miniszterelnök azonban tegnap este is megbeszéléseket folytatott az érintettekkel. Hivatalos kormánylista nincs, munkatársunk tegnap egymásnak ellentmondó információkat hallott kormányközeli forrásokból is.

 

Az bizonyos, hogy Orbán Viktor bizalmasa, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere marad, a megatárcáról a dolgok jelenlegi állása szerint nem választják le sem az oktatást, sem a kultúrát, sem az egészségügyet. Sőt, a lapunkhoz eljutott hírek szerint a nemzetpolitikai államtitkárság is az Emmi felségterülete lesz.

Orbán érkezik a választások utáni sajtótájékoztatójára - mögötte hivatalának kommunikációs vezetői
Orbán érkezik a választások utáni sajtótájékoztatójára - mögötte hivatalának kommunikációs vezetői
Kurucz Árpád / Népszabadság

A valószínűsíthető államtitkári lista az Emmiben:

Doncsev András kulturális államtitkár lehet Halász János helyett, akire esetleg Debrecen városvezetésében vár szerep.

A Népszabadság már a választás előtt megírta, Hoffmann Rózsa és Szócska Miklós távozása után az oktatási államtitkári posztra Hoppál Péter Fidesz-szóvivő, az egészségügyire Zombor Gábor az esélyes.

Brüsszelbe szeretne visszatérni a KDNP-s Hölvényi György, így az egyházügyi államtitkárságra a szintén kereszténydemokrata Vejkey Imre aspirálhat.

Nem mozdítják el Soltész Miklós szociális államtitkárt sem.

Pintér Sándor – noha szeretett volna távozni – belügyminiszter, Varga Mihály pedig nemzetgazdasági miniszter marad. Vannak olyan hírek is, hogy külön pénzügyminisztériummal egészíti ki a miniszterelnök a kormányzati struktúrát, ez esetben Varga Mihály lenne a PM vezetője, míg Rogán Antal a gazdasági tárca élén bizonyíthatna – ezt a verziót azonban lapunknak nem erősítették meg.

Egy másik forgatókönyv szerint a Belváros polgármestere – aki ott állt feleségével a miniszterelnök mellett a Duna-parti színpadon a győzelem éjszakáján – helyet cserél Lázár Jánossal, és a miniszterelnökségi államtitkár ismét parlamenti frakcióvezető lesz.

A miniszterelnök szerint a sajtó szinte észre sem fogja venni, hogy új kormány lesz
A miniszterelnök szerint a sajtó szinte észre sem fogja venni, hogy új kormány lesz
Kurucz Árpád

Munkatársunk meglepetéssel hallotta az információt, ráadásul a cserét állítólag maga Lázár János kérte. Lapzártánk előtt sem az államtitkárt, sem Rogán Antalt nem értük el. Mindazonáltal este voltak olyanok a miniszterelnök környezetében, akik még mindig úgy tudták, Lázár János a kancelláriaminiszterség várományosa.

Kósa Lajost is esélyesnek nevezték korábban a parlamenti frakció vezetésére, de a debreceni polgármestert – aki a képviselőséget választotta – Orbán Viktor esetleg közigazgatási államtitkári vagy miniszteri bársonyszékkel jutalmazza.

Ami a magyar diplomáciát illeti, Martonyi János távozása után egy – eddig ismeretlen – karrierdiplomatát emlegetnek, de forrásaink szerint Szijjártó Péter külpolitikai és külgazdasági államtitkár élvezi a miniszterelnök bizalmát, így alkalmas lehet külügyminiszternek, és készen is áll a feladatra.

Ami szintén biztosnak tűnik: Navracsics Tibor a legesélyesebb az uniós biztosi posztra (ez bizalmon alapuló pozíció), a Fidesz–KDNP EP-listáját viszont állítólag nem a jelenlegi igazságügy-miniszter vezeti majd.

Hende Csaba honvédelmi és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter távozásáról egyre határozottabban hallani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.