Orbán már nem akar a földön járni, Lázár és Varga fogja lejátszani a kemény meccseket

Orbán Viktor az előzetes híreknek megfelelően ma a kormányülésen hivatalosan is bejelentette, hogy két kabinet segíti ezentúl a döntés-előkészítést: egy stratégiai és egy gazdasági, a stratégiait Lázár János, a gazdaságit pedig Varga Mihály vezeti majd. Az új kabineteknek nem lesz döntési jogköre, a működésükről kormányhatározat rendelkezik – tudta meg a Népszabadság.
Lázár János két héttel ezelőtt jelentette be a kabinetek megalakítását. Akkor a kancelláriaminiszter azt mondta, a cél „a miniszterelnök és a kormányülések tehermentesítése”, hogy több idő maradjon a két kabinetben a jelentős társadalmi és gazdasági határozatok előkészítésére és hogy hatékonyabbá váljon a kormányzati tevékenység.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság
A hírek akkor arról szóltak, hogy Lázár Jánosnak ez egyfajta kompenzáció, amiért korábban Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére nevezték került és rendkívüli nagyságrendben dönt közpénz felett. A kabinetvezetéssel Lázár János akkor is erősödik, ha
hatásköröket veszített, mivel már nem a Miniszterelnökség dönt a takarékok, a pénzintézeti integráció ügyében.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter befolyása is erősödik, hiszen információink szerint a két miniszternek kell a kabinetekben a tárcák közötti szakmai konfliktusokat  „menedzselni”,  egyeztetni, az Orbán által elvárt konszenzust megteremteni.

A két miniszternek már van gyakorlata az érdekütközések kezelésében, Lázár János a szokásos államtitkári értekezleteken is „előkészítést” végez.

A két új kabinetben a jövőben azokat az egyeztetéseket, „meccseket” kell lejátszani a tárcák közötti viszonylatban, amelyeket Balog Zoltán miniszter a megatárcájánál, az Emberi Erőforrások Minisztériumában - olyan nagy ágazatok között mint az oktatás vagy az egészségügy -, már második ciklusában eredményesen kezel.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.