Lázár és Kovács kilépéses vallomása Orbán engedélyével

A kötelező kvótás népszavazás kampánya folyik, ezért „coming outolnak", tesznek személyes vallomásokat kormányzati szereplők, köztük Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő arról, hogy ha most tartanának referendumot Magyarország ­uniós tagságáról, ők kilépésre voksol­nának.

A Brexit utáni „lázálomban" Orbán Viktor Brüsszelben, az EU-csúcs után tényként közölte: Magyarországon biztosan nem lesz népszavazás az EU-tagságról, a magyar miniszterelnök viszont azóta folyamatosan az uniót támadó nyilatkozatokat tesz. A Népszabadság információi szerint kormányának tagjai Orbán Viktor felhatalmazásával vállalják nyíltan a véleményüket, miszerint elhagynák az uniót, ha szavazni kellene róla, és nyilván már az őszi kötelező kvótás népszavazás érvényességére és eredményességére koncentrálva, minden megszólaló megnevez szlogenszerűen legalább egy konkrét okot. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón, amikor a Népszabadság kérdésére elárulta, hogy Magyarország kilépése mellett voksolna, azt emelte ki: csalódott, mert 2004-ben az uniós csatlakozásunkra szavazott, de a magyar fizetések nem zárkóztak fel az uniós átlaghoz.

Kovács Zoltán és Lázár János az unióból való kilépésre szavazna
Kovács Zoltán és Lázár János az unióból való kilépésre szavazna
Szabó Miklós / Népszabadság

Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig az ­ATV-ben azt mondta: a kormány által kezdeményezett és a majd valamikor ősszel sorra kerülő népszavazás valójában nem az Európai Unióról kell hogy szóljon, éppen ezt kellene megakadályozni. Viszont arra a kérdésre, hogy személyesen a kilépés mellett szavazna-e, a válasza úgy hangzott: amennyiben a migrációs kérdés kapcsán tennék fel a kérdést, akkor igen.

A múlt hétvégén Kövér László az MTI-nek adott interjújában arra, hogy felvetődik-e a britek távozásával Magyarország kilépésének gondolata is, az Országgyűlés elnöke egyértelmű nemmel felelt. Hangsúlyozta azonban, hogy ezt „ebben a pillanatban" látja így. Szerinte ha az unió nem változtat a politikai irányon, ha egyfajta elitklubbá válik, amelyben a brüsszeli bürokrácia és némely régi tagállam politikai elitje megmondhatja mindenkinek, hogy merre van előre, akkor lehet olyan szituáció, amelyben Magyarországnak több kára származik a bennmaradásból, mint a kilépésből.

Gulyás Gergely azonban őszintén hitet tett Magyarország uniós tagsága mellett. A Fidesz alelnöke az Indexnek azt nyilatkozta: aki úgy gondolja, hogy az Európai Unió működésével, döntéseivel szembeni jogos kritika megfogalmazása, például a teljesen félrekezelt bevándorlási válság kapcsán káros, az ugyanakkora tévedésben van, mint aki e kritikák megalapozottsága miatt el akarja hagyni az EU-t. Az európai nemzetek közötti intézményesült együttműködésnek nincs alternatívája – mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.