Lázár elnézést kért a plakátokért

Az unió által „ránk lőcsölt emberekről” beszélt Lázár János a bevándorlás és a brüsszeli kvóta kapcsán, és egyértelművé tette: a kormány azon dolgozik, hogy „kitegyék” az országból az illegális határátlépőket.
– Nem ma­rad­hat­nak Magyarországon a más uni­ós or­szá­gok­ból vissza­kül­dött me­ne­kül­tek. A legfontosabb cél, hogy aki illegálisan érkezik az országba, az gyorsan menjen el, ne kelljen az ellátásáról gondoskodni, és ne kelljen neki munkát adni.
Fotó: Mirkó István / Népszabadság

Mi azért küzdünk, hogy aki idejött, az menjen haza, és lehetőség szerint illegális bevándorlókat ne kelljen beengedni az országba. De van egy olyan európai irány, hogy be kellene fogadnunk „ránk lőcsölt embereket", akik nem is biztos, hogy ide akartak jönni. És léteznek olyan „furcsa" ­európai szabályok, hogy hosszú távon a számukra munkát és ellátást kell biztosítanunk, ami nem terve a kormánynak – mondta a Miniszterelnökséget ve­ze­tő mi­nisz­ter a szokásos Kormányinfó címmel tartott sajtótájékoztatón.

– Világos a pozíciónk. Azon dol­go­zunk, hogy ki­te­gyük őket – fo­gal­ma­zott ar­ra a kér­dés­re, mi lesz azok­kal a me­ne­kül­tek­kel, aki­ket más uni­ós or­szá­gok vissza­kül­de­nek Magyarországra. A kormány minden uni­ós jog­sza­bályt be kí­ván­ tar­ta­ni, azon­ban azok meg­vál­toz­ta­tá­sát tart­ja szük­sé­ges­nek, mert je­len­leg nin­cse­nek meg a ki­to­lon­co­lás jo­gi fel­té­te­lei. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Ausztria busszal szállítja vissza a menekülteket Magyarországra, ám nekünk nincs lehetőségünk a kitoloncolásra.

Arra a kérdésre, milyen munkavállalók munkahelyét veszélyeztetnék a bevándorlók, a miniszter úgy reagált: a belépés formájából arra következtetnek, hogy nem magasan kvalifikált munkaerőkről van szó. Nyilván az alacsonyabb végzettségűek fizikai munkát végzők munkahelyeit veszélyeztetik. A kormány bevándorlásellenes ­plakátkampányát illetően Lázár János meglehetősen szűkszavú volt, tájékoztatásról beszélt, úgy fogalmazott: „Az egyszerűsége az előnye és a hátránya is, legyenek elnézőek."

Giró-Szász András, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár számos nyugat-európai példát hozott hasonló plakátkampányra, de megemlítette azt is, hogy például Koszovóban is helyeztek el ilyen plakátokat. Arra nem tudott válaszolni, hogy miért tegező formában íródtak a plakáton olvasható mondatok. Lázár János ennek kapcsán azt mondta, a kormányhivatalokban nem a tegezés lesz a divat.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány július 3-án „konferenciát tart”, hogy a ­Gazdasági Együttműködési és ­Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelen­tése és a minisztériumok akciótervei alapján meghatározza a ­következő három év feladatait. – Le kell vonni az elmúlt öt év kormányzati tevékenységének tanulságát, és egy új programra van szükség, hogy növelni lehessen Magyarország versenyképességét – mondta. Az érintett minisztériumoktól Orbán Viktor június 30-ig akcióterveket kért arról, milyen teendőket látnak szükségesnek például az oktatásban, az egészségügyben, a bürokráciacsökkentésben, a versenyképesség javításában és az adóeljárásokban.

A közigazgatásban is konzultáció indul: minden járási hivatalban, illetve a honlapokon véleményt lehet nyilvánítani például arról, hogy milyen illetékek csökkenjenek vagy legyenek ingyenesek. Felvetődött az erkölcsi bizonyítvány ­ingyenessége is. A 2016-os büdzsében tízmilliárd forinttal kevesebb bevételt terveznek e téren, ez lesz a „közigazga­tásirezsi-csökkentés”.

Fotó: Mirkó István / Népszabadság

A miniszter megerősítette, hogy a kormányban lesznek államtitkárcserék. Lapunk kérdésére, miszerint tájékoztatta-e a miniszterelnök előzetesen arról, hogy Rogán Antal ­Fidesz-frakcióvezetőt miniszterelnöki kabinetfőnöknek kívánja kinevezni, Lázár úgy fogalmazott: sok időt tölt a miniszterelnökkel, és sokat is beszélgetnek. – Érdeklődéssel várom az új világot, és meglátjuk, hogy elboldogulok-e – felelte. A miniszter egyetlen elvárása, hogy a ­vele egy csapatban lévők lehetővé tegyék a munkavégzését, és még jobb, ha azt támogatni is tudják.

A miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette: 70 milliárd forintos keretet különít el a kormány a Magyar Közútkezelő Zrt.-nek az 1-es, a 2-es és a 3-as számú főút felújítására. A program nyártól indul.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.