Lázár nem magyarázta meg a hetvenmilliós lakást

A Miniszterelnökséget vezető miniszter havi bruttó keresete 1 101 900 forint, pluszjövedelmei csökkentek (a korábbi 10-ről 6 és fél millióra), ezek földbérleti díjakból és osztalékfelvételből jönnek össze.
A lázári ars poetica (Mindenki annyit ér, amennyije van) úgy módosulhat: amennyi bankhitele van. Lázár Jánosnak – derül ki a vagyonnyilatkozatából – ez 45 millió, de tetemes az adóssága, a tavalyi 18 milliót megduplázva jelenleg magánszemélyeknek 36 millióval tartozik, ami a havi egymilliós fizetés mellett eléggé merész dolognak tűnik.
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A miniszter megőrizte 2 százalékos tulajdoni részét a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben, ide rokoni szálak kötik, eséllyel számíthat osztalékra, ha jól megy a társaságnak. Fedezheti költségeit a 34 millió forint nagyságú kötvényállomány (tavaly 42 millió volt) és a 6,8 millió forintnyi életbiztosítás, ezeket rutinszerűen szerepelteti vagyonnyilatkozatában. Melyben új motívum, hogy egyre több nemrég szerzett ingatlannál (erdő, legelő) haszonélvezőként lép föl.

Lázár a kormány nagy ingatlan-habzsolója: a 2013-14-es mezőgazdasági évben még mocsarat és töltést is vásárolt, immáron 19 különféle helyen van földbirtoka. Ezek között ház, szántó, erdő, legelő is bőven van. Ha a sok munkában a miniszter elfárad, beülhet gróf Széchenyi Zsigmond védett karosszékébe, amelyet 2011 óta birtokol. Nagy értékű kéziratokat is csak a NER színre lépése után vásárolt.

A várakozásokkal ellentétben nem derült ki minden pontosan Lázár vagyonnyilatkozatából. Noha a miniszter tavaly decemberben azt ígérte, hogy a tízéves fiának vásárolt budai, 70 milliós ingatlanról pontosan beszámol friss vagyonnyilatkozatában, ezt mégsem sikerült betartani. Amikor az RTL Klub tavaly fényt derített a 120 négyzetméteres lakás megvásárlására, 60-70 milliós vételárról volt szó. Lázár vagyonnyilatkozatából nem derül ki világosan, miből vette a lakást. Hasonlóképp magyarázta, mint Szijjártó a 167 milliós dunakeszi ház megvétele után: a család ott állt a háttérben. 

Bár Lázár vagyoni pozíciói érzékelhetően változtak, a tavalyi év egyik legnagyobb vitáját kiváltó, a miniszterhez köthető vagyongyarapodási ügyére a vagyonbevallás nem ad magyarázatot. A Lázár-család egy 70 millió forint becsült értékű lakást vásárolt a miniszter Boldizsár nevű fiának, a vétel fedezetét viszont aligha teremthette meg, hogy a tartozásai mintegy 25,5 millió forinttal nőttek, a magtakarításai pedig 20,6 millió forinttal csökkentek. Hogy a hiányzó 24 millió forint honnan került elő, az a nyilatkozatból nem derül ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.