Lázár egy éve ugrott, most hatalmasat eshet arcra

Egy éve kezdett törvénytelen akciót a rendőrség az Ökotárs konzorcium szervezetei ellen. A házkutatást és a lefoglalásokat időközben a bíróság jogszerűtlennek minősítette, a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő szervezetek pedig beperelték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI) – az egész civilellenes kampány elindítóját – közigazgatási jogkörben elkövetett károkozásért, és hamarosan az első tárgyalásra is sor kerül.
– Éppen ma egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs Alapítvány és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán, csúcsra járatva ezzel a civilek elleni hadjáratot – írja az évfordulóra időzített közleményében az Ökotárs.
Házkutatás tavaly szeptemberben az Ökotárs irodáiban. A KEHI „jelentése
Házkutatás tavaly szeptemberben az Ökotárs irodáiban. A KEHI „jelentése” is törvénysértésen alapult
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A hadjárat azután indult el, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még államtitkárként kétségbe vonta a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő szervezetek függetlenségét, LMP-közelinek titulálva a konzorciumot. A mostani összefoglaló emlékeztet rá, hogy a civilek vegzatúrája során a hatóságoknak nem mindig sikerült a jogszerűség keretei között maradniuk, és a KEHI-vizsgálattal kezdődött eljárás eddig semmilyen törvénysértést nem tárt fel. A házkutatás nyomán ismeretlen tettes ellen indult nyomozást már negyedszerre hosszabbítják meg látható eredmény nélkül: eddig nemhogy gyanúsítás, de semmiféle elmarasztaló határozat sem született, sem az Ökotárs, sem a konzorciális partnerek, sem a támogatott civilek ügyében. Ezzel szemben a 2014. szeptember 8-i rendőrségi akcióról a bíróság még januárban kimondta, hogy törvénytelen volt, hiszen nem állt fenn a megfélemlítő mozzanatokat sem nélkülöző fellépést megalapozó gyanú. Közben az is kiderült, hogy a Lázár irányítása alá tartozó KEHI „jelentése” is törvénysértésen alapult, mivel jogszerűtlenül megszerzett iratok és adatok felhasználásával készült.

Az említett jelentésre támaszkodva a KEHI kérésére az adóhatóság felfüggesztette az érintett szervezetek adószámait; ebben a kérdésben a szervezetek az Alkotmánybíróság ősszel esedékes határozatára várnak, amelyből ki kellene derülnie: alaptörvénybe ütközik-e, hogy a KEHI döntései ellen nem lehet érdemi jogorvoslatot kérni (az AB közbelépését az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája kérte, az egyik konzorciumi tag ugyanis egri székhelyű).

Az eseménysorozat legfrissebb fejleménye, hogy a norvég támogatásokat kezelő alapítványok közigazgatási jogkörben elkövetett károkozás miatt is beperelték a KEHI-t – az első tárgyalást a Kárpátok Alapítvány esetében a bíróság októberre tűzte ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.