galéria megtekintése

Hatalmas vonatkalandra indul a kormány

4 komment

NOL

Lázár János a taxisokkal van, de azt üzeni nekik: menjenek haza és csak utána ülnek le velük tárgyalni. Módosul a CSOK; folytatódik a földmutyi; sóval hintenek be egy rakás állami intézményt; gigantikus közlekedési projekt indul Budapesten; nem lesz nemzeti alkoholellátó központ. Összefoglalónk a csütörtöki Kormányinfóról.

Kovács Zoltán és Lázár János a Kormányinfón
Kovács Zoltán és Lázár János a Kormányinfón
Bruzák Noémi / MTI

A tegnapi kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök mindenkit megkérdezett, milyen járművel érkezett - tájékoztatott Lázár János a Kormányinfón. Noha az Uberre vonatkozólag nem hangzott el adat, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a köztisztviselői karból a fiatalabbak többsége már a közösségi személyszállító szolgáltatást használja. Lapunk pontosító kérdésére úgy fogalmazott: a résztvevők többsége gyalog vagy szolgálati autóval érkezett, és senki se ismerte el, hogy Uberrel jött volna. Ellenben fiatalabb kollégáik tudomásuk szerint "tömegével" használják az internetes közvetítésű új magánfuvarozós rendszert.

A kormány szerint jelen vitában a taxisoknak van igazuk. Ezért most azt kérik az utat elzáró személyszállítóktól, hogy menjenek haza. Ezután kezdődhetnek tárgyalások a kormánnyal arra nézvést, hogy mivel elégedetlenek, min kéne változtatni a tavaly érvényesített szabályokhoz képest. E tárgyban figyelembe kell venni az informatikai lehetőségeket éppúgy, mint a - büntetőjogi tiltástól a teljes engedélyezésig terjedő - nyugat-európai példákat is. A kormány azért veszi védelmébe a taxisokat, mert tevékenységük adófizetéssel és számos szabály betartásával jár.

 

Újabb 150 ezer hektárt írnak ki

Az állam 150 ezer hektár állami kézben lévő földet ad el
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kormány március 1. és 15. között változatlan feltételekkel újabb 150 ezer hektár állami földet árverez el - jelentette be Lázár János. Eddig 130 ezer hektárt adtak el körülbelül 10 ezer gazdának piaci ár felett, amiből mintegy 170 milliárdos állami bevétel származott. A kabinet vizsgálja a tejágazati válság megoldási lehetőségeit, tekintettel arra, hogy a jelenlegi felvásárlási árak meglátásuk szerint literenként akár 20-30 forintos veszteséget is okoznak a termelők számára.

Módosul a CSOK 

falsekormany.hu

Kiderült az is, a kormány eltörli a családi otthonteremtési támogatás felső 30 millió forintos határát - jelentette be a miniszter. Vizsgálják, pontosítják a feltételeket, többek között a használt lakásvásárlás, avagy újak építése tekintetében. Február elején két új kormányrendelet várható. A nagyvárosokban vizsgálják az emeletráépítés és a tetőtérbeépítés szabályait, illetve a tanyákra és külterületekre vonatkozó szabályozást is. E tekintetben módosítják az összkomfortos lakás fogalmát is, a folyó víz helyett iható víz, a vezetékescsatorna-ellátás helyett pedig a rendelkezésre álló egyéb elfogadott megoldások meglétére. A közfoglalkoztatottak körében a használt lakások vásárlását támogatják. Az engedélyezési szabályok enyhítése ellen kikelő Magyar Építész Kamara kifogásait vizsgálják és a módosításokban figyelembe veszik a szakértők jelzéseit. Úgyszintén továbbra is vizsgálják a lakáskassza-rendszerek állami versenytársának szánt nemzeti otthonteremtési közösségi rendszert.

Kiadják a Bruegel-festményt

Lázár János megerősítette azt is: a kormány kiadhatónak ítélte Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című, jelenleg a Szépművészeti Múzeumban található képét az azt igénylő Batthyány-Strattmann család részére. A döntés oka, hogy a magyar állam nem tudja minden kétséget kizáróan a 80-100 millió eurós értékűre tartott műalkotásra vonatkozó tulajdonjogát. A család nyitott a tárgyalásokra, így a magyar kormány lefolytatja velük a tárgyalásokat, azt is tekintetbe véve, hogy a magyar jogszabályok szerint a festmény nem hagyhatja el az ország területét.

73 háttérintézményt leépítenek 

A bürokráciacsökkentés jegyében a magyar kormány "célkeresztjébe" került 73 háttérintézmény, amelynek jogutóddal vagy anélkül való megszüntetése mellett dönthetnek. Ilyen esetben a feladatokat más intézmények - például maga a minisztérium vagy például a szakegyetem - veheti át. Ha a feladat a minisztériumhoz kerül vissza, úgy egyazon feladatra a kormány a jelenlegi bér 80 százalékát biztosítja. Az intézkedés 50 ezer állami munkavállalót érint. Az érintett intézmények közé tartozik az országos egészségbiztosítási pénztár és az országos nyugdíjfolyósító is. Ellenben nincs most a kabinet látóterében a rendőrség, a honvédség, a NAV és a három nagy intézményfenntartó, a Klik, az állami egészségügyi ellátó és a szociális ellátó se.

"Takuvaku" a honvédség bevetéséről szóló vita

A miniszter "takuvakunak" minősítette a honvédség terrorfenyegetettség esetén való bevethetőségéről szóló vitát. Az elsősorban fideszes, sőt leginkább Lázár János környezetében használt, rendkívül ritka szó (Gyurcsány Ferenc tohuvabohujához hasonlóan) tilitolit, teszetoszaságot jelenthet. A kormány továbbra is a "magyar parlament segítségét kéri" annak érdekében, hogy ha terrorveszélyt érez, úgy a hadsereget is "segítségül kérje" ennek elhárításában. Tiszteletben tartják a felvetéssel kapcsolatban felmerült alkotmányos aggályokat, de a kormány szerint a bevándorlás keltette helyzetre valamiképp reagálni kell - fejtette ki. Az ellenzékkel egyetértésre törekszenek.

Az igazságügyi miniszter beszámolója szerint a tavaly Brüsszel által a bevándorlási helyzet kezelésére Magyarországnak kilátásba helyezett támogatásokból "egy huncut fillér nem érkezett meg". A szlovén és a magyar kormány holnap közös ülést tart Ljubljana közelében. A legfontosabb kézenfekvő téma lesz a bevándorlás kérdése, aminek megoldásához a magyar kabinet minden segítséget megad déli szomszédunk kormányának.

Nem lesz nemzeti alkoholellátó

"Szó sincs róla" - közölte Lázár János ama, újra felmelegített sajtóopletykák kapcsán, hogy a kabinet esetleg a dohányellátáshoz hasonlóan az alkoholforgalmazást is állami ellenőrzés alá vonná. Úgyszintén cáfolta azt a sajtófelvetést, hogy a kormány elégedetlen lenne Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár tevékenységével.

Paks: atomharc Brüsszellel

A magyar kormány a tegnapi határidőre benyújtotta az Európai Bizottság számára a Paks Atomerőmű kapacitásfenntartására vonatkozó versenyügyi válaszokat. Továbbra is meggyőződésük, hogy a generálkivitelező kiválasztását nem feltétlenül kellett volna megversenyeztetni, különös tekintettel arra, hogy ez egy a 60-as években kötött szovjet-magyar egyezmény meghosszabbítása. Szerinte a jelenleg a világon zajló atomerőműépítések egyikében se versenyen választották ki a generálkivitelezőt. (Ezt a megállapítást szakértők vitatják.)

Arra a kérdésre, hogy tényleg a Miniszterelnökséghez vonnák a jelenleg működő paksi egységet is, azt a választ adta, hogy a múlt heti brüsszeli tárgyalásai fényében a kérdésről az Európai Bizottság dönt.

Lebontják a Déli Pályaudvart

Fűmaggal hintik be a Déli helyét
Fűmaggal hintik be a Déli helyét
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Újságírói kérdésre a miniszter közölte: Orbán Viktor a Déli Pályaudvar lebontási lehetőségeinek vizsgálatára adott mandátumot a nemzeti fejlesztési tárcavezető számára. A helyre közpark kerülne. A Városliget beépítésének tervei véglegessé váltak. Ellenben a Nyugati Pályaudvartól a Városligetig terjedő területet teljes zöldítéséről döntöttek. Ennek jegyében "akár egymillió fával" is beültethetik a területet, a Nyugati Pályaudvart felújítanák, az onnan induló vonatokat pedig az érintett szakaszon a föld alá vezetnék.

Viszik a HÉV-et
Viszik a HÉV-et
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Tarlós István a fővárosi tömegközlekedés kérdéseiben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel folytatott tárgyalásokat, de a tárcavezető "élménydús" beszámolója alapján csak annyi újdonság derült ki, hogy a főváros 12 milliárddal tartozik a MÁV-nak. Lázár János megemlítette, hogy a HÉV-rendszerek a fővárostól állami tulajdonba kerülnek át, amit aztán a MÁV-val harmonizálnak. 

Idén 2048 milliárd uniós támogatásra keresnek igénylőt

A kormány idén 2048 milliárd forint uniós támogatás elköltését tűzte ki maga elé célul. Ha ez sikerül, az ebben részt vevő köztisztviselők az éves bérüknek megfelelő célprémiumban részesülnek. Míg Magyarország a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus után a nekünk járó támogatásoknál többet osztott ki, addig a miniszter információi szerint Romániában 4 milliárd euróra nem sikerült pályázót találni, valamint Csehország és Szlovákia is egy-egymilliárd euróval kevesebbet igényelt. Lengyelországnak még van esélye a teljes rá vonatkozó összeg elköltésére. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.