galéria megtekintése

Százezerre büntették Lázárt, Balogot és Kövért is, mert nem szavaztak

14 komment


Csuhaj Ildikó

Nem meneszti Orbán Viktor két miniszterét, amiért nem szavazták meg a parlamentben a vasárnapi boltzár eltörlését, de Lázár Jánosnak és Balog Zoltánnak is százezer forint pénzbüntetést kell fizetnie a szavazástól való távolmaradása miatt, ahogy Kövér Lászlónak is. A miniszterek közölték: csak a kormány iránti lojalitásból nem szavaztak nemmel a vasárnapi boltzár eltörlésére, noha a kormány javaslata meggyőződésükkel ellentétes.

Orbán Viktor nem fenyegette leváltással a hétfői kormányülésen azokat a minisztereket, akik nem szavazzák meg a vasárnapi boltzár feloldását célzó törvénymódosítást, de egyértelművé tette, igen szavazatot vár el kormánya tagjaitól, személyes vagy szakmai meggyőződés hiányában a lojalitás jegyében.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A KDNP-nek a kormányfő felmentést adott, így a parlamenti szavazáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyugodtan nyomhatta meg a tartózkodás gombot. A miniszterelnök utasításának olyan azonban erős volt a hatása, hogy a szintén kereszténydemokrata Simicskó István honvédelmi miniszter is igennel szavazott, amit a parlamenti folyosón munkatársunknak azzal indokolt: a kormánytagok számára ez kötelező volt. Hozzá hasonlóan a másik KDNP-s tárcavezető, Seszták Miklós fejlesztési miniszter is igennel voksolt a vasárnapi nyitásra.

 

Lázár János és Balog Zoltán viszont nem szavazta meg a törvénymódosítást. A lapunkhoz eljutott információk szerint a két miniszter elvi kérdést csinált ebből. Mint beszámoltunk róla, Balognak vasárnap a Fidesz-elnökségi ülésen Orbán Viktor felmentést adott azzal, hogy ne is jelenjen meg a parlament ülésén. Lázár szintén nem volt az ülésteremben a voksolás alatt. A két miniszter a szavazás után pár perccel közös közleményt adott ki. Eszerint meggyőződésük, hogy

„mindenkinek joga van ahhoz, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Ezért nem támogatjuk a kormány törvényjavaslatát, amely korlátozza a szabad vasárnapot".

Majd a félreértések elkerülése hangsúlyozták: távolmaradásuk „nem" szavazat, amelyet a kormány iránti lojalitásból nem adtak le.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Orbán kormányzása alatt egyik ciklusban sem fordult még elő, hogy határozott felszólítása ellenére és a külön engedélye nélkül két minisztere is nyíltan szembe meneteljen a hivatalos kormányállásponttal, azaz a politikai akaratával. Információink szerint a hétfői kormányülésen Lázár bejelentette, hogy nem szavazza meg a szabad vasárnap eltörlését. Álláspontjának lényege a lapunkhoz eljutott hírek szerint az volt, hogy a képviselői fogadóóráin azt tapasztalta, a választókörzetében élők „erősen elkötelezettek" a vasárnapi foglalkoztatási tilalom mellett. Azaz Lázár éppen hogy az emberek akaratára hivatkozott. Orbán – mondta el lapunknak egy kormánytag – tudomásul vette a kancelláriaminiszter különállását az ügyben, és nem helyezett kilátásba retorziót.

Orbán hárít

Munkatársunk megkérdezte a parlamenti szavazás után megkérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy miért gondolták meg magukat, és ha az emberek véleménye a fontos a kormány számára, miért nem várták meg az emberek döntését, vagyis a népszavazást. Kérdésünket a kormányfő udvariasan elhárítva csak annyit közölt: ugyanazt tudja mondani, amit Rogán Antal már elmondott az ügyben.

A két miniszter Orbán jóváhagyásával adott ki közleményt. Ugyanakkor egyik forrásunk szerint korántsem biztos, hogy a miniszterelnök a későbbiek során sem érezteti a renitens minisztereivel, hogy a kötelező lojalitás megsértésének következménye lesz, „és a halmazati fokozat" súlyosbító körülmény. Ez azonban nem jelenti a leváltásukat – vélelmezte.

A miniszterek ugyanakkor hivatkozhatnak arra, hogy nem voltak felkészítve a döntésre. Lázár nem tudott előzetesen sem a törvényjavaslat előkészítéséről, sem a visszakozó bejelentés időzítésről, különben a megelőző hetekben sajtótájékoztatóin nem állította volna sorozatosan, hogy a kormány részéről a kérdés le van zárva, marad a vasárnapi boltzár.

A két miniszternek százezer forint pénzbüntetést kell fizetnie a távolmaradásért, ugyanis igazolatanul voltak távol. Ugyanez igaz Kövér László házelnökre is.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Szatmáry Kristófnak azért engedték meg, hogy nemmel szavazzon, mert tavaly ő terjesztette be a zárva tartási törvényt – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A kereszténydemokraták tartózkodtak, bár Harrach Péter frakcióvezető nemmel voksolt, utóbb kiderült, hogy tévedésből, valójában csak tartózkodni akart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.