Lázár: A Kúria vállalhatatlan döntést hozott

Vállalhatatlannak minősítette a Kúria Magyar László tényleges életfogytiglani ügyében hozott döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János bírálta, hogy az ítélet szerint 40 év múlva szabadlábra helyezhetik az idős embereket halálra kínzó, számos rablást és más bűncselekményt elkövető férfit.

Értékelése szerint a Kúria döntése meghaladja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét, szembemegy a büntető törvénykönyvvel, és ezzel egy társadalomra veszélyes bűnöző szabadulhat. Hozzátette: ez a döntés megnyitja az utat minden súlyos, életellenes bűncselekmény elkövetője előtt, ami elfogadhatatlan. Jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy kezdjen egyeztetést a Kúriával.

A Kúria mellőzte a tényleges életfogytiglanra vonatkozó rendelkezést egy elítélt ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntése miatt múlt csütörtökön. Ugyanakkor elrendelte, hogy a férfi feltételes szabadságra bocsátása leghamarabb 40 év múlva vizsgálható.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.