galéria megtekintése

Látványosan leckéztetik Simicskát

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.

Ábrahám Ambrus–Bednárik Imre
Népszabadság

Az állami média szakít Simicska Lajos cégévél, a Hung-Isterrel, a társaság által gyártott Maradj talpon!-t egyelőre szüneteltetik, A Dalt és a Magyarország, szeretlek!-et belső gyártásba viszik. Mindeközben több külsőssel már szerződtek, lesz Fábry show, és Borbás Marcsi is folytatja a Gasztroangyalt.

A játékosok érdeklődésének megcsappanásával indokolta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), hogy egyelőre nem rendelik meg a Maradj talpon! című televíziós vetélkedőt. A műsort a Simicska Lajos cégbirodalmába tartozó Hung-Ister Zrt. gyártja, miként A Dal című műsort és az elvileg a tavasztól újra jelentkező Magyarország, szeretlek! című vetélkedőt is. Az MTVA a Blikknek azt írta, hogy a Magyarország, szeretlek! és A Dal gyártását a továbbiakban belső kapacitásból oldják meg.

Ez pedig azt jelenti, hogy az MTVA szakít a Hung-Isterrel, amelynek tulajdonosa két hete vulgáris szavakkal illette Orbán Viktor miniszterelnököt. A Dal és a Magyarország, szeretlek! belső gyártása igen sokba kerül majd az állami médiának, mert meg kell venni a műsorok licencét, stúdiót kell építeni, valamint bővíteni kellene a szórakoztató műsorok szerkesztőségét. Van azonban miből, az MTVA az idén már több mint 80 milliárd forintból gazdálkodik.

A Dal folytatódik az állami médiában, de már nem Simicska cége fogja beszállítani
A Dal folytatódik az állami médiában, de már nem Simicska cége fogja beszállítani
Fotó: MTVA

 

A Hung-Ister 15 éve gyártja a köztévének a szombati lottósorsolást a Szerencsejáték Zrt. megbízásából. Az állami média műsorstruktúrájának 2011. őszi megújításakor bízta meg az MTVA a Hung-Istert a Magyarország, szeretlek! című show gyártásával. Az MTVA 2012 tavaszi tájékoztatása szerint a produkcióért adásonként áfával 24,1 millió forintot fizet a Hung-Isternek. A produkcióból éves szinten hozzávetőleg negyven adást készíthetnek, így az éves megrendelés összege megközelítheti az egymilliárd forintot. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a Magyarország, szeretlek! az egyik legsikeresebb, magas nézettséget produkáló műsora a közmédiának.

A kereskedelmi tévék és a közmédia gyártási költségeiben egyaránt jártas szakember az adásonkénti 24,1 milliós árat „jelentős túlzásnak” tartja, szerinte egy adást úgy 10-12 millióból ki lehet hozni. A Hung-Ister vezetője 2005 és 2010 között Fazekas Csaba volt, aki 2004-ben néhány hónapig a Hír TV vezérigazgatói posztját is betöltötte. Szalai Annamária, a Médiatanács néhai elnöke 2010 őszén Fazekas Csabát nevezte ki az MTVA vezérigazgatójának, de ő 2011 februárjában lemondott, és visszament a Hung-Isterhez.

Március 15-én indul az állami hírtévé, s a Duna TV-re viszik át a jelenleg az M1-en futó nagy költségvetésű szórakoztató produkciókat, átalakítják az M2 esti műsorsávját a fiatal korosztálynak, s nyártól jön az M4 Sport csatorna.

Lapunk érdeklődésére az MTVA közölte, hogy a cég több produkciós irodával is szerződésben áll, hiszen sok műsor készül külső gyártásban a közmédia számára. Az MTVA az idén már kötött szerződést Kálomista Gábor cégével a Fapad című sorozatra, annak 12 epizódja márciustól hetente jelentkezik a tavaszi struktúrában. Arra a kérdésünkre, hogy szerződtek-e a Fábry show-t gyártó Trisó Kft.-vel, azt válaszolták, hogy a Fábry című műsor március 19-én újra a közmédia képernyőjére kerül. Az epizódok a tavaszi struktúrában csütörtökönként, kétheti rendszerességgel jelennek meg. Fábry Sándor cége, a Trisó Produkciós Kft. korábban adásonként 22 millió forint plusz áfáért szállította a show-t, évi húsz adással számolva ez több mint 400 millió forint. Szerződtek Borbás Marcsi cégével, a Strat-Comm Kft.-vel is, tehát valószínűleg folytatódik a Gasztroangyal.

Arra a kérdésünkre, hogy az MTVA kötött-e szerződést a korábban több produkciót is gyártó Show and Game-mel, azt válaszolták: a szerződés tárgyalása folyamatban van. Mind a két fél szándéka az, hogy a Szálka című produkció folytatódjék tavasszal.

A lottó még bejöhet

A szerencsében még bízhat a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Filmprodukciós (HF) Zrt. Az állami tévécsatornán futó lottóshow gyártásáért felelős társaságnak ugyanis egy ideig lesz még dolga ezzel a feladattal. A Szerencsejáték Zrt. (Szrt.) lapunknak megküldött tájékoztatása szerint ugyanis a Hung-Isternek jelenleg is élő szerződése van a műsor gyártására, amely kontraktus 2019-ben jár le. A szerződés szerint addig a vállalat szállítja a lottóshow-t az állami médiába. A Hung-Ister egyébként régi partnere az állami vállalatnak, hiszen a műsort már 2000 óta készíti az Szrt. számára.

Nem csak a nyereményen lehet sokat keresni
Nem csak a nyereményen lehet sokat keresni
Honéczy Barnabás / MTI

Az üggyel kapcsolatban egy zavaró körülmény azért feltűnt az Szrt. oldalán. Egy fellelhető dokumentum szerint ugyanis kiírtak egy pályázatot, amely révén a Szerencse Szombat díszletét és játékkörnyezetét megújítanák. Ráadásul erre a kiírásra három pályázat is érkezett – mint tájékoztattak –, ám a bírálóbizottság kifogással élt, így nem hirdettek eredményt februárban, hanem kiírtak egy új eljárást. Felvetésünkre azonban közölték a társaságnál, hogy ez nincs hatással a műsor gyártására, az ettől független. A Hung-Isternek egyébként éves szinten mintegy 2,5 milliárd forintot fizet az állami vállalat. Ebben többi között műsorgyártás és reklámanyagok tervezése és gyártása is benne van.

A Hung-Ister éppen akkor hosszabbított meg egy szerződést az Szrt.-vel reklámok gyártására és azok közzétételére. Ennek az összege nettó 1,645 milliárd forint volt, amely 2013-ra szólt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.