galéria megtekintése

Lassan Bayer Zsolt marad az egyetlen lovagkeresztes

126 komment

NOL

Postai úton hétfőn visszaküldi Áder Jánosnak kitüntetését Erdélyi Ágnes filozófus is. Három neves közgazdász pedig közösen adja vissza lovagkeresztjét. Galkó Balázs színművész Facebook-oldalán üzent. A lista megállás nélkül bővül.

Erdélyi a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az ELTE professzora, a Láthatatlan Kollégium alapítója. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét 2005-ben kapta meg Sólyom Lászlótól.

Fotó: MTI

Indoklásában azt írja a jelenlegi köztársasági elnöknek: „Ugyanezt a kitüntetést Ön olyan személynek adományozta, aki érdemtelen bármilyen elismerésre. Számomra vállalhatatlan, hogy a nevem e személlyel összefüggésbe hozható legyen” - írja a 444.hu.

 

Vasárnap késő este Galkó Balázs színművész Facebook-oldalán tudatta: „A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, melyet 2011 március 15-én vettem át - mivel nem kívánok bizonyos emberekkel egy kalap alá tartozni - tisztelettel visszaadom!”

Három közgazdász, Kertesi Gábor, az MTA doktora, Köllő János, az MTA doktora és Varga Júlia közös levélben fordult az államfőhöz: „Mivel nem kívánunk egyazon kitüntetésben osztozni a magyar történelem legsötétebb korszakára emlékeztető eszmék hirdetőjével, lovagkeresztjeinket visszaadjuk” - számolt be a 168 óra.

Bruszt László egyetemi tanár szociológus Facebook oldalán tette közzé Áder Jánosnak írt levelét: „...nem tartok igényt olyan állami kitüntetésre, amelyet egy rasszista, a magyar politikai kultúra lerohasztásában élenjáró bértollnok megkaphat. Nem tudom, Ön hogyan számol el lelkiismeretével azután, hogy aláírta annak a Bayer Zsoltnak a Lovagkereszttel való kitüntetését, aki évek óta folyamatosan kisebbségek eltiprására, polgártársaink meggyilkolására szólít fel. Őszintén szólva: nem is érdekel. Nekem azonban nem áll szándékomban B.Zs.-tal egy listán szerepelni.”

Varga Kálmán muzeológus, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt vezetője tisztikeresztjét küldi vissza Áder Jánosnak. Mint hétfői Facebook-posztjában fogalmazott: „Úgy vélem, az elismerés oly mértékben devalválódott, hogy értékvesztése a korábban kitüntetettekre is kiterjed.”

A most nyilvánosságra került nevek előtt Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman, Kenyeres István vegyészmérnök, biotechnikus, Tóth Bálint matematikus, Rózsa Péter televíziós műsorvezető, Polgár András üzletember, Péter Vladimir ötvös-és szobrászművész és Krausz Tamás történész határolódott el Bayer uszító tevékenységétől ilyen módon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.