Focibomba

Felrobbant szombaton a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg focilabdába rejtett pokolgépe. Szerencsére csak egy elhagyatott homokbányába vájt jó mély lyukat. Ezt a szerkezetet állítólag egy szocialista képviselőnek szánták. De az illetékes miniszter szerint a napokban lefogott négytagú "terroristasejt" merényletsorozatra készült. Lefoglalt fegyverarzenál bizonyítja ezt.

"Van egy régóta jó ismert szocialista szokás, hogy mindenfajta szélsőséges veszélyekkel fenyegetnek, amelyekből aztán nem lesz semmi" - reagált a Fidesz szóvivője Szilvásy György korábbi kancelláriaminiszter 2007. februári bejelentésére, amely szerint egyes csoportok összehangolt erőszakos akciókat szerveznek. A célpontok között állami vezetőket és az Országház épületét is megjelölte. Szijjártó Péter a Fidesz részéről úgy válaszolt: nincs kockázat, a kormány csak ürügyet keres a Kossuth téri kordon fenntartására.

Igaz, akkor már túl voltunk az MTV ostromán, majd az azt követő zavargásokon - volt tehát mitől félni -, viszont néhány nappal még innen a Teve utcai rendőrszékházra leadott géppisztolysorozaton. Mindazonáltal Szijjártónak annyiban akár igaza lehetett, hogy 2006-ban előbb a parlamenti, majd az őszi önkormányzati választások idején is terrorveszélyről számolt be a kormány. A Fidesz az önkormányzati választás előtti kampányzáró nagygyűlését emiatt fogcsikorgatva ugyan, de lefújta.

Akkor talán még Szilvásy sem sejtette, hogy mi következik egy évvel később. Vagy mégis? Nem tudjuk, ám az bizonyos, hogy túl korán kiáltott farkast. Tavaly februárban, a népszavazás előtt ugyanis már nem figyelmeztetett rá, hogy egyetlen napon öt szocialista politikus házára dobnak Molotov-koktélt. És belőttek a kulturális miniszter lakásának ablakán, megrongálták Szilvásy és Kóka János volt gazdasági miniszter épülő házát, több politikus gyanús porral töltött borítékot kapott.

A fideszes Lázár János felszólította a rendőrséget, hogy tegye végre a dolgát. "Ha kormányzati provokáció, akkor azt derítsék fel, ha szélsőséges csoportok tevékenysége, akkor azt" - mondta a jobboldalon megszokott kettős beszédhez még ebben az egyértelműnek tűnő helyzetben is ragaszkodva az Országgyűlés illetékes bizottságának elnöke. Ennél több nem történt, bár a Magyarok Nyilai az események után nem sokkal bejelentette, hogy egyes támadások mögött ő, a "felszabadító hadsereg" áll. Most viszont illenék tisztázni végre, hogy mi folyik itt. Néhány kreatív őrülttel állunk szemben, vagy az alkotmányos rend elszánt ellenségeit tömörítő terrorszervezet lépett színre? Ha igen, kik ők, hányan vannak, és mit akarnak? Zavart kelteni, előre hozott választásokat kikényszeríteni, a hatalmat átvenni? És a Fidesz most miért hallgat?

A lefoglalt fegyverek - és egy vállalkozó néhány hete felrobbantott buszai - alapján már biztos, hogy ezek az emberek nem viccelnek. A "hadsereg" a járművekben százmilliós kárt okozott, mert azokkal állítólag romákat szállítottak egy ózdi tüntetésre. Átkozottul nagy kérdés, hogy mi jöhet még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.