Korrupt adóellenőrök szabadlábon

A rendőrséget és az ügyészséget is megdöbbentő döntést hozott tegnap a Budai Központi Kerületi Bíróság két korrupt APEH-ellenőr ügyében. Noha tettenérték őket, amint kétmillió forintot vettek át egy vállakozótól, hogy "megszüntessék ellene az adóeljárást", a bíróság úgy döntött: nem sérti a nyomozás érdekeit, ha a két - immáron csak volt - APEH-dolgozó nem kerül előzetesbe.

L. Balázs, az APEH operatív ellenőrzési főosztályának ellenőre volt, a másik gyanúsított, T. Béla, a közép-magyarországi regionális igazgatóság revizora. A gyanú szerint színleg szabályos adóeljárást indítottak vállalkozások ellen, majd felajánlották: kenőpénzért megszüntetik azt. A BRFK gazdaságvédelmi osztályának nyomozói titkos akció keretében kétmillió forint átvételekor érték tetten T. Bélát. Azzal védekezett, hogy egy barátja kérte meg, menjen el a pénzért.

A rendőrség most azt vizsgálja, vajon hány céget "húztak le" azzal az ígérettel, hogy pénzért megszüntetik az ellenük ténylegesen soha el sem indított adóvizsgálatot. Úgy tudjuk, az egyik gyanúsított részleges beismerő vallomást tett, a másik kitartóan tagad. A rendőrség ezért kezdeményezte mindkét gyanúsított letartóztatását. Az ügyészség méltányolta a kérést.

A Fővárosi Főügyészség fellebbezett a döntés ellen, rendőrségi és ügyészségi forrásaink azonban egyetértenek abban, hogy az első fokon eljáró bíróság döntése lehetőséget adott a gyanúsítottaknak, hogy a még le nem foglalt bizonyítékokat elrejtsék, megsemmisítsék, öszszebeszéljenek, tanúkat befolyásoljanak. (F. Gy. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.