A HospInvest fizet Pócs Alfréd hibájáért?

Egymillió forintot kellene kifizetnie a Heves megyei önkormányzatnak, az egri kórház korábbi fenntartójának, mert az intézmény traumatológiai ügyeletén tavaly júliusban nem megfelelően láttak el egy mozgássérült fiatalembert.

Egy huszonkét éves mozgássérült fiatalembert - miként arról korábban beszámoltunk - otthonában ért baleset: lezuhant egy lépcsőn. Édesapja bevitte őt az egri kórház traumatológiai ügyeletére, ahol hibás diagnózist állítottak fel, s a beteget a szülők kérése ellenére sem utalták be szájsebészeti ellátásra, holott nyolc foga sérült meg - ezek közül csak kettőt ismertek fel. A szülők ezért saját autójukkal Budapestre, a SOTE fogászati klinikájára vitték a fiút, ahol szájsebészeti műtétet hajtottak végre rajta.

A szülők panasszal fordultak a kórházhoz, ahol felállítottak egy szakértői csoportot az eset kivizsgálásra. Nem találtak kirívó hiányosságokat, de megállapították, hogy a beteg hozzátartozóinak tájékoztatására és ennek dokumentálására nagyobb figyelmet kellett volna fordítani. Leszögezték: nem volt indok arra, hogy a beteget más intézménybe utalják tovább.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet viszont arra az álláspontra jutott, hogy az egri kórházban hibás diagnózist állítottak fel, s nem tettek eleget a beutalási rend előírásainak. Mindezek miatt egymillió forint bírságot szabott ki az egri kórház korábbi fenntartójára, a Heves megyei önkormányzatra.

Benkár József, Heves megye főjegyzője tudósítónknak tegnap azt mondta: bíróságon támadják meg a felügyelet határozatát, az egri kórház működtetésének jogát ugyanis időközben átadták a HospInvest Zrt.-nek. Utóbbi cég alelnöke, Deák Gábor úgy nyilatkozott: a történtek idején még nem ők irányították a kórházat, ezért nem érzik magukat érintettnek az ügyben. Hozzátette: ha a bírósági eljárás végén őket kötelezik a bírság megfizetésére, úgy ennek eleget tesznek. Kérdésünkre, hogy ez esetben az elmarasztalt orvost, Pócs Alfrédot - aki a HospInvest Zrt. ellen fellépő kórházvédők szószólója volt, s tavaly novembertől már nem dolgozik az egri kórházban - köteleznék-e kártérítésre, Deák úgy válaszolt: általában az ilyen ügyekben a munkáltató "viszi el a balhét". Pócs Alfréd azt mondta: nem ismeri pontosan a felügyelet határozatát, így azt nem kommentálja. Szavai szerint szakmailag helyesen járt el, s ezt annak idején a belső kórházi vizsgálat is alátámasztotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.