Kiskoalíciók alakulhatnak válságkezelésre

Eltérő értékelések hangzanak el az ellenzéki pártoktól a szocialisták válságkezelő csomagjáról. Bár egységes támogatás egyik alakulattól sem várható, az látszik: egyedül a jövedéki adó esetleges megemelésében maradhat partner nélkül az egypárti kormány.

Már az idei költségvetés - tavaly decemberi - elfogadása megmutatta, hogy a szocialisták kormánya akár külső támogató nélkül is képes biztosítani elképzeléseinek elfogadásához a parlamenti többséget. (A fideszes hiányzók és átszavazó függetlenek miatt a büdzsét megszavazó SZDSZ nélkül is átment volna a költségvetés.) A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által csütörtökön - irányaiban - ismertetett válságkezelő csomaghoz szintén biztosítottnak látszik a parlamenti többség: ha egységesen nem is, de bizonyos pontjaihoz külön-külön.

Az SZDSZ egyedül az áfa-emeléstől zárkózik el, amit viszont az MDF bizonyos feltételekkel elfogadhatónak tart. Herényi Károly frakcióvezető a rendkívüli parlamenti ülés napján világossá tette, hogy mérsékelt áfaemelést tudnának támogatni - bizonyos feltételekkel. Eszerint szavazatuk attól függ, hogy az emelésnek köszönhető bevételt mire fordítanák, s hogy az áfa emelését milyen konstrukcióban vezeti be a kormány. Ez egyelőre nem ismert.

A miniszterelnök által említett személyi jövedelemadó, illetve társadalombiztosítási járulék csökkentést az MDF és az SZDSZ is támogatni tudja. Igaz, utóbbiak inkább a járulék felé hajlanak, de az szja-sávok eltolása mögött is készek felsorakozni. A különadók eltörlését támogatni tudja még a Fidesz-KDNP frakciószövetség is, amely bár nem nyilatkozott érdemben az szja- és járulékcsökkentési javaslatról, korábbi nyilatkozataik alapján nehezen képzelhető el, hogy elleneznék.

Ami a bevételi oldalt illeti: az egységes vagyonadó bevezetését az SZDSZ mellett az MDF is támogatja - elvben. A Fórum adócsökkentő programja ugyanis az áfaemelés mellett a vagyonadót is felveti, mint lehetőséget. Elvben tehát egyetértés lehet, a részletekben kell megállapodni. A jóléti kiadások megnyirbálása, vagyis az alanyi jogon járó támogatások bruttósítása és megadóztatása a rászorultság elvét évek óta szorgalmazó SZDSZ és bizonyos feltételekkel, talán az MDF támogatását is bírni fogja. Ennél - az egypárti kormány szempontjából - még jobb a helyzet az adókedvezmények (például a természetbeni juttatások adómentességének) visszafogása esetében. Ez ügyben a liberálisok egyértelműen nyitottak. Egyelőre a Gyurcsány-beszédben fel nem vetett, de forrásaink szerint a kabinetben érdemi lehetőségként számításba vett jövedékiadó-emelés esetében lehet probléma. Ezt nem támogatja sem az SZDSZ, sem a az MDF, ahogyan a Fidesz-KDNP voksai sem tűnnek megszerezhetőnek. Talán, ha a szocialisták bizonyos kérdésekben engednek a szabad demokratáknak (például: a közszolgák 13. havi kompenzációja, szociálpolitikai támogatások rászorultsági alapra helyezése), megszerezhető lehet a voksuk.

Az önkormányzati reformhoz - és a pártfinanszírozási törvényhez - kétharmados többség, vagyis a Fidesz is kell. Előremutató, hogy egy, Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője és Kósa Lajos alelnök neve alatt nemrég megjelent összegzés a budapesti közigazgatás esetleges átalakításának forgatókönyveit veszi számba.

Vasárnap soron kívüli, kibővített ülést tart a kormány, hogy tartani tudják a miniszterelnök által kilátásba helyezett átalakítások menetrendjét. A kormányfő azt mondta: a számszerűsített legfontosabb javaslatokat a parlament tavaszi ülésszakának első ülésére benyújtják. Holnap a javaslatok előkészítéséhez szükséges döntéseket hozzák meg. Az ülésen ott lesz az MSZP elnöksége és a képviselőcsoport vezetése is. (MTI)

Alkalmi szövetségek

KormányjavaslatVárható támogatás
Szja-csökkentés (sáveltolás)MDF, SZDSZ, (elvben) Fidesz-KDNP
Tb-járulék csökkentésMDF, SZDSZ, (elvben) Fidesz-KDNP
Különadók eltörléseMDF, SZDSZ, (elvben) Fidesz-KDNP
ÁfaemelésMDF (bizonyos feltételekkel)
Egységes vagyonadóMDF, SZDSZ
Jóléti kiadások korrekciója
(felbruttósítás és megadóztatás)SZDSZ, (feltételekkel, talán) MDF
Adókedvezmények szűkítéseSZDSZ, (esetleg) MDF
Jövedékiadó-növelés
(elsősorban benzin)- (talán az MDF megnyerhető)
Önkormányzati reform
(egyelőre csak napirendre vétel) MDF, SZDSZ, Fidesz-KDNP
Fodor Gábor pártelnök - a liberálisok egyedül az áfaemelés elől zárkóznak e
Fodor Gábor pártelnök - a liberálisok egyedül az áfaemelés elől zárkóznak e
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.