Mindenkinek jár az orvosi ellátás

Az ombudsman felkérésére az egészségbiztosító körlevélben szólította fel az intézményeket, hogy települési lakcímkártyával is lássák el a hajléktalanokat.

Az állampolgári jogok biztosának jelentése nyomán az OEP változtat az eddigi gyakorlaton, és a csak településnevet feltüntető lakcímkártyát is elfogadja a hajléktalanstátus igazolására. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalan kétséget kizáróan jogosulttá válik az egészségügyi ellátásra - hozta nyilvánosságra tegnapi közleményét az ombudsmani hivatal. Szabó Máté tudomására jutott ugyanis: ha a hajléktalan orvoshoz fordul, vagy gyógyszert váltana ki, jó esetben csak figyelmeztetik, hogy rendezetlen a jogviszonya - rosszabb esetben megtörténhet, hogy nem kap kezelést. A biztos szerint a jogszabályi háttér rendezetlen. A tb-jogszabály kimondja ugyanis, hogy a hajléktalan jogosult az egészségügyi ellátásra. Ugyanakkor az OEP nem fogadja el a pusztán csak a településhez tartozást igazoló lakcímkártyát a hajléktalanság igazolásaként. Az OEP körlevélben értesített minden szolgáltatót, hogy a jogszabály-módosításig is ellátásra jogosult, aki a hajléktalanságát lakcímkártyával igazolja.

A háziorvosok és a sürgősségi ellátásban részt vevők azt mondják, erkölcsileg számukra eddig sem volt kérdés: aki egészségügyi ellátást kér, az kap, jogviszonytól függetlenül. Dr. Komáromi Zoltán, a háziorvosok országos szakfelügyelője szerint az orvosnak nem dolga megítélni, legfeljebb ellenőrizni a segítségkérő jogviszonyát. Egyetlen feladata: jól adminisztrálni és ellátni azt, aki segítséget kér. Ha egy-egy ellátásért, mondjuk bármilyen hiányosság miatt, nem kapja meg a praxis a 600 forintot, abba biztosan senki sem omlik pénzügyileg össze. Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának vezetője szerint fel sem merülhet ilyen kérdés, amikor valaki bajban van. A főorvos szerint legfeljebb azon hajléktalanok ellátásának a költségeit nem rendezi a biztosító, akiknek még a neve sem derül ki. A gyógyszertárban a hajléktalanokat is úgy kell ellátni, mintha jogviszonynyal rendelkeznének: a gyógyszert ki kell adni s jelezni a beteg és a hatóság felé is, hogy jogviszonya rendezetlen. Dr. Horváth Tamás, a gyógyszerészkamara elnöke szerint a patikus csak akkor nem tudja kiadni a patikaszert, ha a vevő nem tud fizetni. Léteznek azonban segítő szervezetek, akik gondoskodnak a rászorulók gyógyszerellátásáról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.