Ferencvárosi botrány: ajánlják magukat?

Rendőrségi nyomozással, újabb választási kifogásokkal, lemondatási kísérletekkel folytatódik a ferencvárosi választási botrány.

A január 11-i időközi képviselőválasztás előtti napokban sem csitul a kopogtatócédula-hamisítási botrány Ferencvárosban - sőt. A rendőrség e héten kezdi meg a lefoglalt ajánlószelvények hitelességének vizsgálatát. A BRFK a választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Tavaly az év utolsó napján lefoglalták a választáson induló valamennyi párt jelöltjeire leadott, összesen 8605 ajánlócédulát. Ezeket tételesen megvizsgálják.

A ferencvárosi botrány december 20-án robbant ki, amikor a Jobbik közölte, hogy fénymásolt kopogtatócédulákat adott le az MDF. Hamar kiderült, hogy ennél többről van szó: az Állami Nyomda szakértői szerint az MDF, a Magyar Szociális Zöldpárt és a MIÉP által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka hamis. A kerületi választási bizottság feljelentést tett, és eltiltotta a három érintett párt jelöltjét. Az MDF is feljelentést tett, ez alapján rendelte el a nyomozást a BRFK.

A Jobbik az SZDSZ jelöltjét, John Emesét is visszaléptetné, miután a jobboldali sajtó a Hír TV rejtett kamerás felvételére hivatkozva azzal vádolta meg a liberálisokat: fizettek az ajánlószelvényekért, illetve hajlandóak lettek volna a hamisításra is. Janás Ferenc helyi SZDSZ-vezető a vádakat visszautasította, majd a lejárató kampányra hivatkozva lemondott. A HVG értesülése szerint darabonként kétezer forintot fizettek a gyűjtőknek, akik közt akadt olyan is, aki kilopta a postaládákból a kézbesített ajánlószelvényeket.

A választási bizottság hétfőn újabb panaszról is tárgyal. Ezúttal a Fidesz kényszerülhet magyarázkodásra, mégpedig Farkas Dezső, a Fidesz ferencvárosi szervezete volt alelnökének panasza nyomán. E szerint a Fidesz - törvénytelen módon - nem semmisítette meg a választási irodának le nem adott ajánlószelvényeit (Farkas korábbi panasza szerint egyébként a Fidesz is fizetett kopogtatócédulákért).

Az újabb panasz, illetve a rendőrségi eljárás aligha befolyásolja a jelöléseket (Tóth Zoltán választási szakértő a Népszavának azt nyilatkozta, legfeljebb akkor kellene új választást kiírni, ha a győztesről derülne ki, hogy csalt). Így a vasárnapi választáson valószínűsíthetően hatan indulhatnak: Bácskai János (Fidesz-KDNP), Várady Tibor (Humanista Párt), Szegedi Csanád (Jobbik), Paulik Péter István (Magyar Kommunista Munkáspárt), Bánsághi Tamás (MSZP) és John Emese (SZDSZ).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.