Bűncselekménnyel gyanúsítják a volt balmazújvárosi polgármestert

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúsítottja lett Gál István, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat SZDSZ-es képviselője, Balmazújváros volt polgármestere, aki 2006-ig állt a település élén. A hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó nyomozás eddigi adatai szerint egy 2004 és 2006 közti, 3,5 milliárd forintos szennyvízberuházás során az akkori városvezetés a településre nézve hátrányos pénzügyi tranzakciókat hajtott végre, s ezzel 66 millió forint kárt okozott.

Az eljárásnak három gyanúsítottja van, a másik két személy nem közszereplő. Tiba István, Balmazújváros jelenlegi, fideszes polgármestere tudósítónknak azt mondta: a 2006-os önkormányzati választás után szakértőket kért föl, hogy tekintsék át az elődjéhez fűződő beruházások dokumentumait. A szakértők szerint a szennyvízberuházás során törvénytelenségek történtek, ezért feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

Gál István azt mondja: lejáratása érdekében Fidesz-politikusok korábban is számos ügyben tettek feljelentést, szerinte most is "koncepciós feljelentés" alapján folyik az eljárás. Hozzátette: a szennyvízberuházáshoz kötődő feljelentés után egyszer már született egy nyomozást megszüntető határozat, de ezt újabb feljelentések követték. Gál szerint az ügy fontos mozzanata, hogy az ÁSZ 2006-os jelentése nem állapított meg bűncselekményt, és feljelentéssel sem élt. A Tiba István felkérésére végzett szakértői vizsgálat szerinte nem tekinthető objektívnak, mert azt többek közt a Fidesz helyi kampányfőnöke végezte. A volt polgármester úgy fogalmazott: a korábbi városvezetés által végrehajtott, a Fidesz által kifogásolt ügyletek jogszerűek voltak, ám a feljelentést tevők egyoldalú és hiányos tájékoztatást adnak a szennyvízberuházás részleteiről a hatóságoknak.

A közelmúltban büntetőeljárás indult a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés egy másik képviselője ellen is: Aba-Horváth Istvánt, a Fidesz-KDNP-Magosz-frakció tagját az ügyészség sikkasztással és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolja. A gyanú szerint a politikus nem a meghatározott célra fordította az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 22 millió forintos, a tartósan munka nélküli romák felzárkóztatására szánt vissza nem térítendő támogatását. Aba-Horváth ártatlannak tartja magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.