Bronzba öntött szabolcsi arany
"Szabolcs aranyát" - így nevezték egykor a nyírségi almát - a valamikori újfehértói gyümölcs kutatóközpont szakemberei "találták ki". Főként az addig kevés hasznot adó homokos határrészekre telepítették, több tízezer hektáron. Kiépítették az értékesítési hátteret is, a Szabolcsi Zöldért Vállalat a felvásárlásról, a bel- és külföldi értékesítésről, a tárolásról, a feldolgozásról is gondoskodott.
Két évtizede, az egyik pillanatról a másikra, exportpiacát vesztette a szabolcsi alma, felszámolták a Zöldértet, a szakemberek máshová kényszerültek, az ültetvények pedig fokozatosan lepusztultak. Ma már jó, ha a termés egyötöde alkalmas étkezési almának, a többi csak ipari feldolgozásra való. Elátkozott lett a gyümölcs, hiszen veszteséget jelent a termelése.