Kicsit provokatív tárlat

Nem ellenkarácsonyt akartunk rendezni, sokkal inkább egy olyan kiállítást, ami a szociális kérdésekre és a társadalmi problémákra irányítja a figyelmet - így foglalja össze Iványi Bianca művészeti vezető az OctogonArt Galériában nyílt tárlat célját.

A Várfok utcai galériában fotók, képregények, grafikák, festmények, installációk láthatók - tizenhárom művész alkotásai. Az év végéig megtekinthető kiállítás címe ezúttal maradéktalanul fedi a tartalmat: Szentségtörés. A művek nagy részét a közelgő ünnep és/vagy a gazdasági világválság inspirálta.

Az egyik festményen a nagy feketeségben egy még feketébb folt látható: Magyarország. A másikon - Csurgatórium címmel - egy papot ábrázoló groteszk bohócarc. Van dobókockákkal ékesített rózsafüzér, meg üres edény is I AM HUNGRY (Éhes vagyok) felirattal, alatta bibliai idézettel. Az egyik bemélyedésben Jézus néz szembe, amint "bemutat" a közönségnek. Feltűnik a művész által elképzelt Szent Cecília is modern változatban, határozott szexuális utalásokkal.

A "nem hagyományosnak" hirdetett karácsonyi kiállítás tizenhárom alkotója: Baranyai (b) András, Bakó Tamás, Borsos-Lőrinc Lilla, Gróf Balázs, Gyarmati Zsolt, Karácsonyi László, Kárpáti Tibor, Kovács Budha Tamás, Sirály Dóri, Stark Attila, Szöllősi Géza, Verebics Ágnes és Verebics Katalin.

A szemlélőben az a gyanú keletkezhet, hogy a galéria tudatosan állított ki olyan műveket, amelyek várhatóan felháborodást keltenek a keresztény egyházakban és a vallásos emberekben, ám Iványi Bianca visszautasítja a feltételezést. Elismeri, hogy az alkotások "kicsit provokatívak", de semmi esetre sem az istenkáromlás és a vallásgyalázás szándékával készültek. A művészek munkáit - mondja - az ironikus és szkeptikus megközelítés jellemzi, vagy ahogyan a meghívó is fogalmaz: frappáns, kihívó, közvetlen, kreatív alkotások ezek, amelyek rászorultságról és kiszolgáltatottságról szólnak, ugyanakkor nem mentesek a (fekete) humortól sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.