Munkahely és albérlet hajléktalanoknak

Úgy tűnik, hogy meg tudnak egyezni a hajléktalanellátó szervezetek és a minisztériumok a 4,5 milliárd forint uniós forrás hasznosításáról. A szervezetek a pénzből albérletet és munkát szereznének minél több rászorulónak.

Adott egy hajléktalan, aki régen pincérként dolgozott. Most rossz állapotban van, hiányzik például elöl két foga. Nem átképezni akarjuk egy olyan munkára, ahol nem számít a megjelenés, hanem pótolni a fogait. És ha van egy büfés, aki alkalmazná, mert ismeri a szociális gondozóját és megbízik benne, akkor kezdjen el dolgozni, és ne kelljen a munkaügyi központba járnia - ezzel a példával érzékeltette Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke a különbséget a között, amit tenni szeretnének, és a között, amit tehetnek, ha nem változik a szabályozás. Ezért mondták korábban a hajléktalanellátó szervezetek, hogy nem fognak pályázni a számukra elérhető 4,5 milliárd forint uniós forrásra. Úgy vélték, hogy a kiírás feltételei szerint a pénzt csak olyasmire költhetnék, ami szerintük haszontalan.

- Két tárgyaláson túl vagyunk a minisztériumokkal, egyenesben van az ügy - fogalmazott most Vecsei Miklós. Becslése szerint január végéig megszülethet a megegyezés. A hajléktalanellátó szervezetek olyannyira bizakodóak, hogy ismertették a FogLak projektet, amelyre 2,7 milliárd forintot szánnak a támogatásból. Ennek lényege, hogy hajléktalanszállók létesítése helyett arra törekszenek, hogy minél több hajléktalant segítsenek vissza a munkaerőpiacra és - albérleti támogatással - önálló lakásokba. Az önéletrajz megírásától kezdve a felnőttképzéseken át egészen a munkaszerződés megkötéséig segítik a rászorulókat. Még a munkahelyi beilleszkedésüket is követik.

Ami a lakhatást illeti, előtakarékosságra ösztönzik a hajléktalanokat, segítenek felkutatni az albérleti lehetőségeket és havi 20 ezer forinttal támogatják a bérlést. 2010-től várhatóan körülbelül háromezer hajléktalannak fognak így segíteni 6-18 hónapon át. Nem csak anyagi segítséget kapnak: például a szomszédokkal felmerülő esetleges konfliktusok rendezésében is számíthatnak a szociális munkásokra. Vecsei Miklós hangsúlyozta: a program előnye, hogy rugalmas, mindenkivel egyéni igényeinek megfelelően, a hajléktalannal közösen készített tervek alapján foglalkoznak.

Szakemberek becslése szerint körülbelül 25-30 ezer hajléktalan lehet az országban. Kiemelték: nem biztos, hogy azok vannak a legrosszabb helyzetben, akiket az aluljárókban látunk. - Egy roma kisgyerek egy telepen, ahol se fűtés, se víz, ugyanolyan vagy rosszabb helyzetben van. Sokan élnek így, a hajléktalansághoz nagyon hasonló állapotban - tette hozzá Vecsei Miklós.

Rövidesen újra megnyílik a Nyugati pályaudvarhoz közeli szociális csomópont, ahol 50-100 hajléktalannak tudnak étkezési, mosási, fürdési, pihenési lehetőséget nyújtani. Vecsei Miklós szerint, ha még 4-5 hasonló hely nyílna a fővárosban, a hajléktalanok nagy része nem az aluljárókban töltené a telet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.