Lázadás pénzosztás ellen

A hajléktalanellátó szervezetek nem kérnek az összesen 4,5 milliárd forintos uniós forrásból, ha azt csak értelmetlenül költhetik el.

Hét régió összes hajléktalanellátó szervezete megvétózza az uniós források terhére meghirdetendő pályázatokat - jelentette be Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke tegnap a Szociális Expo Verseny és szolidaritás című rendezvényén. A korábban hajléktalanügyi kormánybiztosként dolgozó szakember úgy véli: hiába nyernének 4,5 milliárd forintot, ha a kiírás jelenleg ismert feltételei szerint csak olyasmire költhetnék el - például senkinek sem kellő szakemberek képzésére -, ami teljesen haszontalan. Ez a pénz elegendő lenne a jelenlegi merev és nem kellő hatékonysággal működő szervezeti rendszer új alapokra helyezésére, ám helyette az intézmények céltalan versenyeztetése és egymással való szembefordítása a cél.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben, illetve a szociális minisztériumban körvonalazódó feltételrendszer teljesen rugalmatlan, amelynek gyakorlatilag lehetetlen értelmes feladatokkal megfelelni - magyarázta lapunknak Vecsei Miklós, aki lázadásra szólította fel az összes szociális munkást, mondván, csak széles körű összefogással akadályozhatják meg a szociális célokra szánt pénzek jelenleg is folyó értelmetlen szétszórását. Arra is felhívta a figyelmüket, hogy a rendkívül bonyolult pályázati rendszer nem az EU-követelményekből fakad, hanem magyar sajátosság, és csak arra szolgál, hogy a pénzek elosztása a többség számára átláthatatlanná váljon. De nincsenek illúziói: enynyi pénzre mindig akad pályázó.

Nem sok követőre számít Pataki Éva, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke sem, aki szerint a honi szociális szakemberek, illetve intézmények egzisztenciálisan olyan erősen függenek fenntartóiktól, hogy ez csírájában elfojt minden ellenkezést.

A szintén pódiumon ülő szociálpolitikai, illetve esélyegyenlőségi államtitkár nem reagált a felhívásra. Lévai Katalin, európai parlamenti képviselő viszont még az előtt igazolta mindkettejüket, hogy a lázadást meghirdették volna.

- Az EP és az államok döntéshozó szervei hatalmas elefántként mennek a saját fejük után. Azok, akiknek az érdekében különféle határozatokat hoznak, és akiknek azt végre kellene hajtani, nem látnak belőlük mást, mint nagy, mindent eltaposó talpakat. Ráadásul - tette hozzá - a segítséget kérő kliens és a segítséget nyújtó szociális munkás között olykor elenyésző az egzisztenciális különbség.

Önmagában a hajléktalanság ténye nem alapozhat meg olyan feltevést, hogy a hajléktalan lehetséges veszélyforrás, és nem indokolhat ilyen feltételezésre épülő rendőrségi, hatósági intézkedést, jogkorlátozást - szögezi le közleményében az ombudsman. Szabó Máté egy veszprémi lakótelepen élők beadványa nyomán indított vizsgálatot. Az ott lakók a környéken élő hajléktalanok antiszociális viselkedése miatt panaszkodtak. A veszprémi polgármester panaszkodóknak adott válasza egybecseng az ombudsmanéval: a hajléktalanok ellen fellépni csak akkor lehet, ha szabálysértést vagy bűncselekményt követnek el, jogaik önkényesen nem korlátozhatók. (MTI)

Hajléktalan a Flórián téri aluljáróban. A fekvésellenesre formált padon is lehet aludni
Hajléktalan a Flórián téri aluljáróban. A fekvésellenesre formált padon is lehet aludni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.