Bilincsben vitték el a kánya-hegyi demonstrálót

Útblokád építését akadályozta meg tegnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kánya-hegyen a rendőrség. Az itt létesített honvédségi híradás-technikai torony ellen tiltakozó akciót a budapesti illetőségű erdőtulajdonos, Perlaki Tamás szervezte.

A demonstrálók több járművel az objektum közelébe kerültek, ahol Perlaki megpróbálta a teherautón odaszállított földet az útra borítani, ám ebben a rendőrök megakadályozták, megbilincselték, és a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával előállították, majd röviddel ezután szabadon engedték.

A kánya-hegyi katonai objektum 2003-ban épült fel. Perlaki - aki 2006 óta több eljárást is kezdeményezett a létesítmény szerinte jogszerűtlen építése miatt - úgy gondolja: a toronnyal kapcsolatban fennmaradási eljárást kellene lefolytatni, a beruházó Honvédelmi Minisztériumnak pedig bírságot kell fizetnie. A blokádépítési akciót elmondása szerint az eljárás elindítása érdekében szervezte.

Báthori Gábor, a Kánya-hegyi Erdőbirtokossági Társulat elnökhelyettese tudósítónknak azt mondta: az erdő 145 tulajdonosából több mint százan kedvezően ítélik meg, hogy a torony felépült. A létesítmény negyven telkibányai embernek ad munkát, emellett a beruházáshoz kapcsolódva új szolgálati lakások is épültek a szomszédos településen. A honvédség mindezeken túl évi kétmillió forintot fizet a terület használatáért a társulatnak.

A HM közleményében tudatta: a híradás-technikai bázis jogerős és szabályos építési engedély birtokában épült. Perlaki akciója az objektum működésének akadályozásával az ország biztonságát is veszélyezteti.

Perlaki Tamás küzd a sorompó lakatjával
Perlaki Tamás küzd a sorompó lakatjával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.