Gerillapálma a Moszkván

Pálmacsemetét ültettek hétfő este budapesti gerillakertészek a Moszkva téren, ám örömük nem sokáig tartott: vandálok letörték a fa mellé elhelyezett irányjelző táblát, mely a fenntartható fejlődésre figyelmeztetett.

Nem éppen őshonos növényről van szó, de Mihály Edina szerint - ő és csapata vitte a pálmát a térre - ez a növény éppen a globális klímaváltozást jelképezi: már itt is túlélhet egy telet egy pálma.

Az első olyan megmozdulást, amelyet a gerillakertészet kifejezéssel illettek, egy Liz Christy nevű hölgy és Green Guerilla nevű csapata követte el New York Bowery Houston nevű területén 1973-ban. Egy elhanyagolt telket alakítottak kertté, amelyet ma is önkéntesek gondoznak. A Gerillakertészet mint tevékenység - közterületen engedély nélkül történő kertészkedés - már az elmúlt századok során is többször megjelent: gyökerei Angliában a XVII. századra, Amerikában a XVIII-XIX. század fordulójára vezethetők vissza.

A magyar gyökerek nem ilyen mélyek: tavaly kezdett zöldellni ez a zömmel éjjeli zöldmunka. 2007-ben mindöszsze négy csoport - Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán - ültetett növényt. Legnagyobb nyilvánosságot a Margit híd kizöldítése kapott. A Kolesár Krisztián vezette csoportot első nekifutásra még fel akarták jelenteni a muskátlik telepítése miatt, majd a hatóság rájött, hogy a botrány éppen neki lenne kellemetlen.

2008-ban az egész országra lesújtottak: 63 csoport ültetett virágot. Nyíregyházán földdel és palántával segítik a helyi gerillákat, illetve a fővárosi közterület-felügyelet sem ellenzi már a munkát.

A gerillák zöme értelemszerűen fiatal, őket nem elsősorban az illegalitás mozgatja. Növeli persze az adrenalinszintet, hogy olyan munkát végeznek, amelyhez közterület-foglalási engedélyre lenne szükség, ami értelemszerűen nincs. De a legfőbb hajtóerő a lakhatóbb, élhetőbb városi környezet kialakítása. A mozgalom anyagi hátterét egyébként a Hegyalja Fesztivál adja. A szervezők az idén milliós nagyságban segítettek: sokan saját zsebből palántáznak, de soknak nincs pénze erre.

A ténykedés alapvetése a Nagy gerillakertészeti szabálykönyv - részletesen a zoldvadmuvelet.hu honlapon olvasható. Ebben olyan szempontok szerepelnek, hogy az akció nem okozhat közkárt. A növények legyenek rendkívül ellenállók, igénytelenek, hiszen ki kell állniuk a hosszú szárazság, a hideg időjárás és néhol a gyalogosok kíméletlen taposásainak próbáját! Egy gerillakertész fontos feladata az elültetett növényekkel való folyamatos törődés. Ha egy lány is van a csapatban, az nagyszerű módja a hatósági figyelem elterelésének, mert így kevésbé fognak kíváncsiskodni. Éjfélkor egy lány a rendőrség számára sokkal kevésbé gyanús látvány, mint egy csapat, sárban fetrengő srác. Persze egy húrtangás topmodell belekeverésének is megvannak a maga előnyei, de sajnos az inkább felhívja a figyelmet, mintsem eltereli.

Bukovinszky Béla gerilla szerint arról szól az egész, hogy mindenki megmozdítja a kisujját, hogy egy kicsit normálisabban nézzen ki a környék. Olyan ez a munka, mint a graffiti, csak éppen virágokkal. A többség ugyan közönynyel figyeli munkájukat, de hiszi, hogy beérik ez a kezdeményezés. A csapat egyébként korábban a Fehérvári úton ültetett, de lelkesedésüket ott sem értékelték: a növények egy részét ellopták.

Titkoskertészek akcióban
Titkoskertészek akcióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.