galéria megtekintése

Különös indoklás Habony emberéről

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A British American Tobacco a kormányközeli Századvég vezető elemzőjét nevezte ki a cég felügyelőbizottságának élére. Mint kiderült, a feladatra a vállalat többek között azért éppen Lánczi Tamást látta a legalkalmasabbnak, mert nem dohányzik.

„Őszinte és hiteles visszacsatolást várunk cégünk társadalmi megítéléséről, felelősségvállalásáról és jövőbeni fenntarthatósági programjairól” – így írta körül érdeklődésünkre a British American Tobacco (BAT), mi lesz a dolga Lánczi Tamásnak a felügyelőbizottság (fb) elnökeként. Amint arról beszámoltunk: a BAT március elsejével a kormányközeli Századvég vezető elemzőjét nevezte ki a testület élére, azt a Lánczit, aki nemrég Orbán Viktor kormányfő stratégiai főtanácsadója, Habony Árpád londoni cégének ügyvezetője lett. Ugyanakkor a dohánymulti hangsúlyozta: Lánczi – és a többi új fb-tag – a BAT operatív vagy stratégiai döntéseinek meghozatalában nem vesz részt, csak „normál felügyeleti hatáskörük lesz”.

Munkában a töltősor a pécsi gyárban
Munkában a töltősor a pécsi gyárban

Hogy erre a feladatra a vállalat miért éppen Lánczit látta a legalkalmasabbnak, a BAT annyit közölt: a tagok kiválasztása során „olyan elismert szakembereket kerestek, akik egészséges életmódot folytatnak, nem dohányoznak, átlátják a hazai társadalmi folyamatokat, szakértelemmel rendelkeznek a szabályozott piacok működésében, ugyanakkor nincs dohányipari előéletük”. Lánczi neve állítólag már tavaly év közepén felmerült, ám akkor még azért nem nevezték ki, mert nem járt le a korábbi tagok megbízatása.

 

A BAT ugyanakkor cáfolja, hogy Lánczi kinevezésének bármi köze lenne ahhoz, hogy a cég a napokban a Tabán Trafikkal közösen megkapta a dohány-nagykereskedelem becslések szerint 5-12 milliárd forintos verseny- és rizikómentes profitot ígérő monopoljogát. (A Tabán Trafik ahhoz a Continental-csoporthoz tartozik, amelynek tulajdonosai Lázár János kancelláriaminiszterrel ápolnak jó kapcsolatot.) A BAT szerint a felügyelőbizottságának semmilyen szerepe nem volt a trafikellátói feladatok végzésére vonatkozó ajánlattételben, továbbá a nagykereskedelemről szóló pályázatról Lánczinak és felügyelőbizottsági társainak „egészen a kormánydöntés bejelentéséig nem is volt tudomásuk”. Dolguk ezzel később sem lesz: a BAT és a trafikok ellátására létrehozandó új cég egymástól teljesen elkülönül, s utóbbiban az fb-tagok semmilyen szerephez nem jutnak, annak működésére sem látnak rá.

Megszűnik több száz munkahely

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) arra kéri a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet elnyerő konzorciumot, hogy a központi elosztónál létrejövő munkahelyek betöltésekor minden, jelenleg versenytárs vállalatnál foglalkoztatott munkavállaló is kapjon valós lehetőséget. A dohány-nagykereskedelemben jelenleg 1000-1200 ember dolgozik, az új rendszerben, a kevesebb piaci szereplő miatt viszont csak 400-ra lesz szükség.

Csizmadia Lajos, a szakszervezet szóvivője szerint a sokszor évtizedes tapasztalattal rendelkező munkavállalók jelentősen hozzá tudnának járulni az új ellátó által felállítandó rendszerhez, ezért levélben fordult a BAT-hoz és a Tabán Trafikhoz a cégek együttműködését kérve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.