galéria megtekintése

Lakóhelytől is függ, milyen lesz a gyerek nyara

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Egy nem lakóhely szerinti kerületben akár 15 ezer forintba is kerülhet egy hét napközis tábor Budapesten. A saját városrészükben táborozó diákok ennek legfeljebb az ötödét fizetik. Nagyok a különbségek a programok és a helyszínek között is.

Már nemcsak a tavaszi iskolai beiratkozások idején, hanem a nyári napközis tábori jelentkezéskor is számít a lakcím. Egyre több fővárosi önkormányzat tesz ugyanis különbséget a kerületben lakó és helyi iskolában tanuló gyerek, illetve az ugyancsak ott tanuló, de máshol lakó, külsős diák között.

Van, ahol a nem helybelieknek napidíjat kell fizetniük az étkezési hozzájáruláson túl. Csepelen például a helybelieknek szóló étkezési díj csaknem kétszeresét – 809 forintot – kérik a külsősöktől.

Angyalföldön az étkezési díj felett 790 forint táborhasználati díjat kell fizetni a máshol lakóknak, míg Óbudán az önkormányzati oktatási intézménybe járó, de nem kerületi gyerekeknek 1800 forint az étkezésen felül fizetendő részvételi díj. Az I. kerületi napközis táborban még többet, napi 2420 forint önköltségi árat kell fizetni az étkezési díjon felül – egy harmadik kategória – azoknak a diákoknak, akik nem ott laknak, és nem ott járnak iskolába.

 

Menüárak

Több száz forintos különbség van az étkezési díjak között. Érvényesek maradnak viszont az év közben – például szociális helyzet, illetve a három gyerek okán – kapott kedvezmények. Néhány helyen az év közben kedvezményesen étkezők a nyári táborba ingyen mehetnek. Van, ahol a külsősöknek nem jár az évközi kedvezmény. A Népszabadság megkeresésére válaszoló kerületek közül Óbudán kell a legkevesebbet – alsósoknak napi 410, felsősöknek napi 425 forintot – fizetni a háromszori étkezésért, míg a legtöbbet a budavári önkormányzat kéri, egységesen 635 forintot. Angyalföldön 710 forintot kell fizetni, de ennek fejében négyszer kapnak enni a gyerekek.

A nyári napközis táborokat igyekeznek zöld környezetben, sportközpontokban rendezni. A budavári a Czakó utcai Sport és Szabadidőközpontban üzemeltet nyári tábort, a belvárosi iskolásokat Csillebércre viszik, Zugló napközis aprónépe a Varga Zoltán sportpályán tölti a nyári szünidőt, az angyalföldi gyerek pedig a Margit-szigeten.

Strandtól az állatkertig

Óbuda és Újbuda két helyszínen – egy iskolában és egy szabadidőparkban – is működtet tábort. Csepelen maradt a régi idők Hollandi úti napközis tábora, a II. kerület viszont a megszűnt Fülemüle utcai tábort a Klebelsberg Kunó Általános Iskola és Gimnáziumba költöztette. Józsefváros ugyan nem adott tájékoztatást, de az tudható, hogy a Ludovika és az Orczy park szépülésekor a napköziseket átköltöztették a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Házba. A helyszínnél azonban sokkal fontosabbak a programok.

Övék a pálya. Táborlakók meccse
Övék a pálya. Táborlakók meccse
Kocsis Zoltán

A napközis táborok többsége ma sem több gyermekmegőrzőnél, amelynek fő célja a szülők „tehermentesítése”. Néhány kerület és főként a táborok szervezői azonban évek óta dolgoznak azon, hogy pénzügyi és területi lehetőségeikhez mérten minél tartalmasabb elfoglaltságokkal töltsék ki a városban rekedt gyerekek hétköznapjait. Az alapot a kézműves-foglalkozások, filmvetítések, játékos sportvetélkedők jelentik. A szerencsésebbeket átviszik a szomszédos strandra, mint például a budavári, csepeli, zuglói és az óbudai napköziseket.

A III. kerületi táborozók egyébként a strandon szervezett úszóverseny mellett akár az összes sportágat kipróbálhatják, mert a helyi egyesületek egész nyáron át foglalkozásokat szerveznek a vívástól a kajak-kenun, a táncon és a baseballon át az akrobatikus tornáig. A helyi igényeket felmérve különleges szolgáltatást nyújt a VIII. kerületi Kesztyűgyár, amely mentorprogramja keretében a pótvizsgára való felkészülésben, illetve felzárkózásban is segít a diákoknak és szüleiknek. Ezzel szemben Zugló az állatkertbe, a vadasparkba, a planetáriumba és különféle múzeumokba viszi őket. Ezekért egyébként nem kell külön fizetni.

Az angyalföldi diákok hajókiránduláson vehetnek részt, a II. kerületiek színházi előadást nézhetnek. Az újbudai táborokban „szakrajokat” szerveznek, ezek foglalkozásain kézimunkázhatnak, rajzolhatnak, népi gyermekjátékokat tanulhatnak a gyerekek, de akad irodalmi beszélgetős és drámajáték is. A táborban könyvtár, medence és ugrálóvár is üzemel. S ez még nem minden. Valamennyi turnusban több külső programot szerveznek, például végiglátogatják Budapest nevezetességeit és érdekes helyeit (filmarchívum, görzenál, Sziklakórház, Vajdahunyad vára, repülőtér, Budavári Labirintus), tanösvényeket fedeznek fel, s a szerencsés turnusválasztókat kalandpark és mozi is várja. Péntekenként pedig grillpartit csapnak zárásul.

Ezrek a táborokban

A táborozók létszáma nagyon eltérő, de kerületenként 1000–4000 gyerek tölti táborban a nyár egy részét. (Ez kicsit csalóka, mert egy gyerek több turnusra is maradhat.) Az önkormányzatok programoktól, helyszíntől és étkezéstől függően milliókat költenek a nyári napközire.

A legkevesebbet a budaváriak – ötmilliót –, Csepel 15 milliót, Zugló 17,6 milliót különített el, Angyalföld csak a buszköltségre és a pedagógusok bérére 13,2 milliót költ, míg a II. kerület az üzemeltetési költségekkel együtt 31 milliót szán erre. A legtöbbet, évi 60 milliót – a fenti programkavalkád láttán aligha meglepő módon – Újbuda szánja a nyári napközire.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.