galéria megtekintése

A Fidesz piszkos kampányát már a jog sem tudja megállítani

23 komment


Lencsés Károly

Tehetetlen a jog a kormányzati rémhírterjesztéssel és a nyílt uszítással szemben. De vannak, akik próbálnak határt szabni a riogatásnak.

Rendkívüli testületi ülést hívott össze Csepelen a Fidesz, a két alpolgármester egyetlen napirendi pontot terjesztett elő: felkérik a polgármestert, hogy minden lehetséges módon mozgósítson a kvótanépszavazásra. Indoklásukban egy megdöbbentő „érv” is előkerült: Csepelen 1475 önkormányzati lakás van, kvóta alapján ezek lakóit is az utcára tehetik, helyükre pedig illegális határátlépőket költöztethetnek. Fideszes lakossági fórumokon más fenyegetések is elhangzottak: elvehetik vagy csökkenthetik a rászorulók segélyét, nem szólva arról, hogy a gyűlöletkampány alapján a migránsok nőket erőszakolnak meg.

Ez nem más, mint rémhírterjesztés és uszítás. – Csakhogy e fogalmak a jog nyelvén ezek mást jelentenek – int óvatosságra Magyar György ügyvéd. Rémhírt terjeszteni ugyanis kizárólag közveszély – például egy gyújtogatás vagy robbantás – helyszínén lehet. A közösség elleni uszítás is legfeljebb elviekben vethető fel, bár a büntető törvénykönyv erre vonatkozó rendelkezését nagyjából kimeríti a kampány. De ehhez arra lenne szükség, hogy az erőszak konkrét és reális veszélye álljon fenn. Amíg nem vonulnak utcára felbőszített tömegek, hogy menekülteket verjenek, nincs jogsértés – hangsúlyozta az ügyvéd.

Felvetődhet a választás rendje elleni bűncselekmény, hiszen egyértelmű, hogy a választókat megtévesztő információkkal akarják befolyásolni. De Magyar úgy látja, ezzel sem lehet fogást találni a kormányon, mert a megtévesztés legfeljebb akkor lenne szankcionálható, ha konkrét személyt próbálnák közvetlenül hamis információkkal rábírni arra, hogy nemmel szavazzon. A mindenkit megcélzó félrevezető kampány ehhez kevés. Vagy éppen hogy túl sok. Magyar ezért úgy látja: ezt a piszkos kampányt a jog eszközeivel nem lehet megállítani.

 

Másként véli két ügyvéd, Ésik Sándor és Csire Balázs. Az ügyészséghez címzett közérdekű bejelentésük szerint ha Magyarországot a kormány „nyilvánvalóan objektív tényeken alapuló” tájékoztató kampánya szerint meg kell védeni, akkor „Magyarország biztosan veszélyben van, ami fogalmilag kizárólag közveszély tud lenni”. Úgy látják, ebben az esetben „alaposan ki kell vizsgálni, hogy történhetett-e bűncselekmény”, mert a csepeli alpolgármesterek előterjesztése nyugtalanságot kelt.

Ami nyilvánvalóan megalapozatlan – vélik –, mert a kormány állhatatos küzdelmet folytat „Magyarország, Európa és a kereszténység védelmében”, így kizárt a lakástörvény olyan módosítása, amely magyar állampolgárokat hozna kedvezőtlen helyzetbe migránsokkal szemben. Az ügyvédek azt gondolják, a csepeli alpolgármesterek saját környezetükben megválasztott képviselőként nem tehetik meg, hogy az önkormányzati bérlakásokban élőket megalapozatlanul riogassák.

Nem akarnak mindenkit feljelenteni, aki szembejön – jelentette ki Csire Balázs–, csupán arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy egyes politikusok olyan határt lépnek át, amely nemcsak morálisan kifogásolható, hanem a büntetőjogi felelősség kérdését is felveti. Ha van tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, az a közbiztonságot közvetlenül veszélyezteti, ami csak közveszélyt jelenthet. Ekkor az ügyvédek szerint már szóba jöhet a rémhírterjesztés, s a két csepeli fideszes akár ennek bűnébe is eshetett. Maguk is érdeklődéssel várják, mit szól a bejelentésükhöz az ügyészség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.