galéria megtekintése

Küzdenek a végsőkig: bukhatnak az Orbán-rendszer lebontói

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Nagyjából félúton járnak a sikerhez a rendszerbontónak szánt népszavazást kezdeményező civilek, hiszen százezerhez közelít az összegyűjtött aláírások száma. A referendum kiírásához hiányzik azonban még több mint százezer, de az idő fogytán, hiszen az aláírásgyűjtés határideje szeptember végén lejár.

Százezerhez közelít a támogatók száma – mondta érdeklődésünkre a rendszerbontó népszavazást meghirdető Új Magyar Köztársaság Egyesület egyik ügyvivője. Vajda Zoltán elmondta, hogy ez egyelőre csak becslés, és ebben szerepelnek a saját, illetve a közreműködők birtokában levő íveken szereplő, illetve a csatlakozó szervezetek által eddig csupán ígért aláírások is.

A reménybeli referendum tétje a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelése, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetése, a nyugdíjban részesülő képviselők nyugellátásának szüneteltetése, illetve a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlése.

A tankötelezettségre vonatkozó kérdésben az aláírásgyűjtés utolsó napja szeptember 29-e, míg egy héttel később a kamarai tagdíjra, október közepén a politikusok nyugdíjára, november elején pedig a gyermekek érkeztetésére vonatkozó kezdeményezés esetében jár le a határidő. Ennek oka, hogy a Nemzeti Választási Iroda döntése ellen benyújtott kifogásokról a Kúria nem egyszerre döntött, így más-más időpontban kezdették meg a gyűjtést.

 

Két hetük van az aktivistáknak összegyűjteniük a hiányzó aláírásokat. Nem lesz egyszerű
Két hetük van az aktivistáknak összegyűjteniük a hiányzó aláírásokat. Nem lesz egyszerű
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Vajda közölte, hogy mindegyik tárgyban az akciót az utolsó pillanatig folytatják, de ettől még a referendum nyilván ugyanazon a napon lehetne. Arra a kérdésünkre, meg lesz-e a szükséges támogatás a népszavazás kiírásához, kijelentette: nem tud határozott igennel válaszolni, mert ez nem csak rajtuk múlik. Egyesületüknek mindössze tucatnyi tagja van, s bár aktivistáik a főváros több pontján és néhány vidéki városban is jelen vannak – emellett naponta postán is egyre több aláírást kapnak –, elsősorban a kezdeményezésükhöz csatlakozó szervezetektől függ, mire jutnak.

Az akciót a DK – és a Jobbik – kivételével valamennyi ellenzéki párt, tehát az MSZP, az Együtt, a PM, az LMP, a Modern Magyarország Mozgalom és a Liberálisok, valamint a Szolidaritás és a Szabad Emberek Magyarországért is segíti. Csatlakozott továbbá két pedagógus-szakszervezet, továbbá a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete is. Nagy kérdés – fogalmazott Vajda –, hogy a partnereik mit tudnak még a hátralevő időben bevetni.

Saját egyesületük mindent megtesz a siker érdekében – emelte ki –, s megjelentek és a továbbiakban is ott lesznek valamennyi nagyobb tömegrendezvényen. Vasárnap tíz aláírópulttal kitelepültek a Szégyelld magad, Orbán! címen meghirdetett tüntetés helyszínére is, többet azonban nem tudnak tenni. Vajda leszögezte: ha összejön a kétszázezer aláírás, a siker közös, ám ha nem, a kudarcot magára vállalja. Mindazonáltal úgy véli, amennyiben közös erővel nem tudnak kétszázezer embert megszólítani, aki támogatná a jelenlegi rezsim lebontását, az a hazai demokratikus politikai erőkről is sokat elárulna.

Van még egy népszavazási kezdeményezés függőben, amelyről a Kúriának októberig döntést kell hoznia – tette hozzá Vajda Zoltán. Ez az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szól, és a legfőbb bírói fórum arról határozhat majd, hogy az MSZP vagy a civilek hasonló kérdésének ad-e zöld utat. Az aktivista úgy véli, ehhez akár heteken belül össze lehet szedni a kétszázezer aláírást, így ebben az ügyben is a rendszerbontókéval azonos időben lehetne kiírni a referendumot.

A szakszervezetek jól állnak

Folyik a szakszervezetek akciója is annak érdekében, hogy tartsanak népszavazást arról, vonulhassanak nyugdíjba a férfiak is negyven év munkaviszony után. Az aláírásgyűjtés november első napjaiban fejeződik be, s miután ők már százezernél tartanak, erről igen nagy valószínűséggel lesz referendum, ha az Alkotmánybíróság közbe nem szól (a kérdést hitelesítő kúriai végzés ellen benyújtott alkotmányossági panaszról jövő kedden másodjára tárgyal a testület).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.