Az OTP-csoport veheti meg az MSZP-székházat

Hamarosan megszabadulhat szinte teljesen kihasználatlan, jelzáloggal terhelt székházától az MSZP. Információnk szerint bár aláírt megállapodás még nincs, rendkívül előrehaladott tárgyalások folynak az épület eladásáról, s a vevő az OTP-csoport lehet.

Arról, hogy az OTP egyik cége vásárolhatja meg a szocialisták székházát, a – Demokratikus Koalíció holdudvarához sorolt – Nyugati Fény blog írt először szeptember 10-én. A bejegyzés kiárusításként, a megmaradt pártvagyon elherdálásaként tálalta a tranzakciót.

Az ügylet részletei nem ismertek lapunk előtt, de a körvonalazódó egyezség tényét MSZP-s források megerősítették a Népszabadságnak. Igaz, egészen más interpretációban: azt hangsúlyozva, hogy jó üzletet kötnek, a párt hiteltartozása jelentős része alól mentesülhet így. A szerződés nem csak a Jókai utcai ingatlanról szólna, de meghatározó részét annak értékesítése tenné ki.

Tény, hogy a szocialista párt mára jóformán nem használja a 2009-ben birtokba vett székházát, amelynek auláját az elmúlt hetekben a menekülteket segítő civil szervezeteknek ajánlotta fel. A hét végi kibővített választmányi ülést a Villányi úti konferencia-központban tartották, a munkatársak jó része már átköltözött a képviselői irodaházba, míg Tóbiás József pártelnök tavaly nyári megválasztásakor eleve ott rendezkedett be.

A jelentős svájcifrank-alapú jelzáloghitellel terhelt pártház fenntartása havonta nagyjából tízmillió forintba kerül. Az MSZP hat éve, még Gyurcsány Ferenc elnöksége idején hozzávetőleg 700 millió forintot fizetett az ötszintes épületért, és a felújítás költsége is meghaladta a százmilliót. Ráadásul a párt két másik adóssággal is küzd: kormányon szintén hitelt vett fel kedvezményes ingatlanvásárlásra a Magyar Fejlesztési Banktól, és folyószámlahitelének fedezetéül is ingatlanok szolgálnak.

A Jókai utcai ingatlanra korábban ajánlatot tett a Magyar Állami Operaház, de azt az MSZP vezetése elutasította, a Hvg.hu szerint azért, mert el akarta kerülni annak a látszatát, hogy a kormánnyal üzletel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.