galéria megtekintése

Kishantos jogilag győzött, de ezzel nem sokra mennek

14 komment


Rab László

A legfőbb bírói fórum helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét. Kishantos tehát jogilag győzött. A valóságban az állami földcsalás áldozata, mert 452 hektárnyi területet vettek el tőle, az új bérlők pedig letarolták a táblákat.

A Kúria helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését. A bíróság legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy az NFA törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt NFA-pályázatok elbírálása ügyében.

A Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság elfogadta Kishantos érveit; ítéletében semmissé tette az egyik új bérlő (a Mező Vidék Bt.) és az NFA közötti szerződést. A másodfokú ítéletet Hímer Gabriella bíró hirdette ki, az ellehetetlenített biogazdálkodást folytató gazdaság vezetője, Ács Sándorné pedig könnyeivel küszködve jelentette ki: felemelő számára, hogy működik Magyarországon az igazságszolgáltatás. De hozzátette, ez rajtuk nem segít, mert a pályázati eredményhirdetés után nyomban lepermetezték a területeket, iszonyatos kárt okozva ezzel, mert a parcellákat csak hosszas várakozás után lehet újra bevonni a biogazdálkodásba. Siettek, mondta Ácsné, mert az volt a céljuk, hogy biogazdálkodásra alkalmatlanná tegyék a földeket.

A másodfok döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, a Kúriához fordult.

 
Kishantos a bíróságon győzött, kérdés, gyakorlatban mire megy vele
Teknős Miklós / Népszabadság

A legfőbb bírói fórum mai döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét. Kishantos tehát – jogilag – győzött. A valóságban az állami földcsalás áldozata, mert 452 hektárnyi területet vettek el tőle, az új bérlők pedig letarolták a táblákat.

A vidékfejlesztési központ az egyhektáros kertjében tud gazdálkodni. És az sem változtatja meg a birtokviszonyokat, hogy a bíróság jogerős ítéletben tiltotta el a Földművelésügyi Minisztériumot attól, hogy valótlanságokat állítson. A tavalyi földárveréseken folytatódott a mutyi. Kishantos volt tábláit azok vették meg, akik korábban bérlők lehettek a biogazdaság területén.

A Greenpeace álláspontja szerint a Kúria ítélete precedensértékű: azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.

– Bízunk abban, hogy ez az ítélet bátorítást, erőt ad minden olyan gazdálkodónak, aki hasonló helyzetbe került az állami földbérleti pályázatok szabálytalan elbírálása során – illetve áttételesen azoknak is, akik az állami földek eladása során kerültek hasonló helyzetbe – fogalmazott Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampányosa. – Reméljük, hogy a jog eszközével a magyar termőföld jó kezekbe kerülhet, és minél több tisztességes gazdálkodó számára nyílik lehetőség az ökológiai gazdálkodás folytatására, Kishantos mellett más területeken is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.