Kupakok is kellettek az őssejtműtéthez

– Túl vagyunk az őssejtműtéten, négy és fél millió forintba került, most hentesekkel tárgyalok, hogy kedvezményesen kapjunk borjú- és marhahúst, folytatni kell a tornáztatást is – felelte érdeklődésünkre Bíró Evelina, aki kilencéves kislányáért folytat emberfeletti küzdelmet.

Szikszai Szintiáról – aki 75 százalékos agykárosodással él tolókocsihoz kötve – tavasszal írtunk, amikor jótékonysági koncertet szerveztek a műtét költségeinek összegyűjtésére. A kislány egészségesen született, de aztán kétszer „meghalt”: egyórás és kéthetes korában is bölcsőhalált szenvedett, oxigénhiányos állapot lépett fel nála, epilepsziásan „jött vissza”, állapotának javulásáért az anya minden követ megmozgat.

– Június másodikától hetedikéig voltunk Bécsben, az őssejtnek fél éven belül kellene hatást elérnie, de ehhez étrendváltozást írtak elő sok-sok borjú- és marhahússal, marhavelővel, kecsketejjel, de hidromasszázskád is szerepel a luxusprogramban, amire persze nincs lehetőségünk. Azért mindent megpróbálunk, a tornászok azt mondják, erősödtek az izmai, ami óriási előrelépés.

A gyógytornászok szerint erősödtek Szintia izmai
A gyógytornászok szerint erősödtek Szintia izmai
Kurucz Árpád / Archív

A bécsi őssejtklinikán a csontvelőt a csontlapátokból nyerik ki, amit megtisztítanak. Ebből lesz az őssejt, amit visszaépítenek a csigolyák közé, a központi idegrendszert erősítik vele. Az utógondozás tetemes költségekkel jár.

A kislány tudata fejlődött ugyan kisgyerekkorában, de a központi idegrendszere sérült, mozgása koordinálatlan. Anyja egyedül neveli, 18 éves nagylánya és annak barátnője segíti Szintia ellátásában.

A műtét költsége adakozásból gyűlt össze. Az anya és barátai négy jótékonysági koncertet szerveztek az angyalföldi József Attila Művelődési Központban, itt támogatói jegyeket lehetett venni, az énekesek és a színészek ingyen léptek fel. Molnár Ferenc Caramel egy koncertjének teljes bevételét (650 ezer forintot) adta a családnak, a kerület DK-s polgármestere, Hajdu László 300 ezer forintos adományról döntött, egy biztosítócég 200 ezer forinttal támogatta Bíró Evelinát és lányát, a többi pénz magánemberek 500-1000 forintos adományából jött össze.

Az anya évek óta gyűjti a műanyag kupakokat is, amelyek nagy zsákokban állnak a lépcsőházban, egy fröccsöntő kilónként 75 forintot fizet érte. Ebből nemrég 60 ezer forint jött be, de a kislány ellátása havonta 160 ezer forintba kerül, fizetni kell a gyógytornászokért és a speciális eszközökért is.

– Amikor éveken át talpaltam a segítségért, és loholtam az orvosok után, azt jobban bírtam lelkileg –fogalmazott az anya. –Most amiatt, hogy az őssejtnek fél éven belül „be kell indulnia”, egyben van a gyomrom. De nem adom fel, Szintiának – aki szintén kiteszi a lelkét a gyógyulásért – én vagyok a támasza. Addig csinálom, amíg jobban nem lesz. Tudom, hogy eljön ez a pillanat, az a mérhetetlen szeretet, amit a segítőinktől kaptunk, nem száll el a szélben. Bízunk benne, hogy sikerülni fog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.